Wysłany: 2010-08-21, 17:46 wymiana uszczelek w m42 1.8is
Przy okazji planowanej wymiany oleju dopatrzyłem się że okrutnie wycieka mi olej spod obudowy łańcucha rozrządu. Zakupiłem uczczeleczki, olej i filtr no i zabrałem się do roboty. Niestety poległem przy próbie zdjęcia kół pasowych. PYTANIE - jak to cholerstwo się zdejmuje (wisko i koło na wale) , szlak mnie już trafia bo z planowanego małego dłubanka zrobiła się poważna sprawa.
_________________ ... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
Wysłany: 2010-08-21, 18:53
wisko klucz chyba 32 i walisz młotkiem tylko tam jest lewy gwint.
koło pasowe odkręcasz śrubę w wale korbowym nasadka 24 chyba i raz z jednej raz z drugiej i zejdzie.
Jakbyś miał problemy to mogę ci pomóc. Dojadę rowerkiem do tego kowala ; ]?
3 sprawa. m42 cieknie z pomiędzy obudowy rozrządu a bloku silnika. tę uszczelkę też kupiłeś? czy tylko te małe z obudowy rozrządu? w aso chyba 60 zł płaciłem za nią.
Wysłany: 2010-08-21, 19:23
Cypisek dobrze napisał klucz 32
_________________ Czasami Na Drodze Spotykam Prawdziwych Szaleńców, Pędzą Na Złamanie Karku, Wbrew Rozsądkowi... Naprawdę... Czasami Aż Mi Jest Ciężko Ich Wyprzedzić !
Było E30 325 Touring , E32 730 V8 , E30 325 MT I , E34 540IA , E38 740IA
dobra chłopaki, klucz 32 jest, inne z resztą też, ale jak to zablokować żeby się nie obracało ? próbowałem na naciągniętym pasku ale się ślizga i nie daje rady (mowa o wisko) . To na wale to odkręciłem 6 śrub zeszła część z bieżnią do wspomagania a reszta została ( bieżnia alternatora i ząbki do czujnika) .
Uszczelki kupiłem kompletne, także przynajmniej będzie wsio nowe.
Cypisek to dawaj na ten rower, do Kowali masz jakieś 40 klilosków , grill się pali także można przy okazji pobalować
_________________ ... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
Wysłany: 2010-08-21, 21:27
Panie teraz nie ma mnie w Lublinie. Może w niedzielę wieczorem albo na tygodniu podjadę to coś wymyślimy. Napisz mi jakiegoś smsa dziś czy jutro. Numer do mnie jest w sos na drogach.