BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki Olej E30
Autor Wiadomość
cyberbks 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2011-01-05, 19:34   Jaki Olej E30

Witam, mam E30 z 89 roku. Poprzedni właściciel lał do niego Shell Helix 15w40 mineralny. Mam pytanie czy lać ten sam olej dalej czy go zmienić na lepszy i czy nic sie nie stanie o innego oleju. Prosze o rade. Dzieki

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2011-01-05, 20:17   

Śmigaj dalej na takim. Możesz przebierać w mobilach, castrolach itp ale tylko 15w40.

E30 + E91

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2011-01-07, 09:01   

Shell jest spoko. Obojętnie jaka marka, bylebyś często zmieniał - co 10-12 tysięcy.

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2011-01-07, 09:36   

Łukasz napisał/a:
co 10-12 tysięcy.

lub raz do roku.

E30 + E91

cyberbks 

Wysłany: 2011-01-07, 11:33   

Ok dzięki za uwagi ;]

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2011-01-07, 12:42   

Cypisek napisał/a:
Łukasz napisał/a:
co 10-12 tysięcy.

lub raz do roku.

ja zmieniam zawsze 2x w roku - wiosna (po zimie) i jesień (przed zimą). To nie jest jakiś mega wydatek, a zawsze wiem, że motor ma świeżą kąpiel :)

Lewy066 

Wysłany: 2011-01-07, 12:58   

a czy 10w40 mozna stosowac?? Czy nie za bardzo??

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2011-01-07, 13:24   

http://www.valvoline.pl/s..._valvoline.html

Lewy066 

Wysłany: 2011-01-07, 14:03   

w sensie ze mozna ;) ))

upbeat 

Wysłany: 2011-01-07, 14:09   

jak to m40 i właściciel lał 15w40 to szykuj się na wymianę rozrządu :twisted:

Lewy066 

Wysłany: 2011-01-07, 14:22   

w sensie wałka....
a do m20 co polecacie??

maju e30 

Wysłany: 2011-01-07, 14:42   

Jeżeli chodzi o silniki m20 to Quaker sate 20w50 minerał lub Royal Purple 20w50 całosezonowy olej najwyższej klasy full syntetyczny, płynie od poczatku pracy silnika i zapewnia najwyższą ochrone w każdych warunkach... innego oleju oleju nigdy bym nie wlał, ale to tylko moje zdanie :-)

STOP mechanikom-laikom!!!

CHCESZ MIEĆ DOBRE AUTKO??? ...buduj sam!

Lewy066 

Wysłany: 2011-01-07, 14:57   

ja kiedys słysząłem że to starego typu silnik i tam nie powinno zaleać sie nic innego jak 15w40

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2011-01-07, 15:17   

maju e30 napisał/a:
Jeżeli chodzi o silniki m20 to Quaker sate 20w50 minerał lub Royal Purple 20w50 całosezonowy olej najwyższej klasy full syntetyczny, płynie od poczatku pracy silnika i zapewnia najwyższą ochrone w każdych warunkach... innego oleju oleju nigdy bym nie wlał, ale to tylko moje zdanie :-)

silnik m20 został stworzony do pracy na oleju takim jaki był w owym czasie dostępny. Często wymieniany minerał świetnie zda egzamin.

maju e30 

Wysłany: 2011-01-07, 15:22   

Tak, tak... ale minerał i pół syntetyk zostawia nagary a dobry full syntetyk nie 8-) Ja wymieniam oliwkę od 5 do max 10 tyś km i zawsze trzymam tą zasade. Koszt niewielki ale warto.

Lewy066 

Wysłany: 2011-01-07, 15:22   

własnie dokładnie to samo słyszałem.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2011-01-07, 16:24   

maju e30 napisał/a:
Tak, tak... ale minerał i pół syntetyk zostawia nagary a dobry full syntetyk nie 8-) Ja wymieniam oliwkę od 5 do max 10 tyś km i zawsze trzymam tą zasade. Koszt niewielki ale warto.

Kolego sympatyczny, nie ma na tym forum osoby, która ma e30, e28, e36 od nowości, jako pierwszy właściciel, a więc jeżeli ktoś wcześniej lał olej mineralny, a tak zapewne było, a Ty po pewnie około 300 tysiącach przebiegu wlejesz syntetyk, to co się stanie? Syntetyk wypłucze nagary...i....resztę sobie dopowiedz.

Ja wymieniem olej co około 6 tysięcy. Leję półsyntetyk, bo takim olejem silnik był zalany kiedy kupiłem auto. I wolę lać często taki olej niż eksperymentować....

maju e30 

Wysłany: 2011-01-08, 00:58   

...kolego sympatyczny, olej o którym mówie to sprawdzony produkt i wiem jak działa z własnego doświadczenia, dlatego go polecam :)

MAJSU 

Wysłany: 2011-01-08, 14:56   

Łukasz napisał/a:
maju e30 napisał/a:

Kolego sympatyczny, nie ma na tym forum osoby, która ma e30, e28, e36 od nowości, jako pierwszy właściciel, a więc jeżeli ktoś wcześniej lał olej mineralny, a tak zapewne było, a Ty po pewnie około 300 tysiącach przebiegu wlejesz syntetyk, to co się stanie? Syntetyk wypłucze nagary...i....resztę sobie dopowiedz.

I co się stanie ? Wybuchnie ?

Jeżeli chcesz zalać pół-syntetyk to odradzam Shella, Mobila i Castrola - najsłabsze pół-sytetyki w swojej klasie. Zainwestuj np. w Liqui Moly albo Valvoline.

Tyle o olejach było a niektórzy dalej klepią mity z lat 80tych.

Seta1987 

Wysłany: 2011-01-12, 19:58   

co do silnika m20b25 to powiem tak złożyłem takowy silnik z nowych części od podstaw wszystko nowe kosztowna operacja ale fajny efekt zalałem pełnym syntetykiem i malina drugi rok ziomek lata olej wymieniał na syntetyk teraz zalał go minerałem 10w40 efekt końcowy wałek rozrządu i reszta bebechów dzwoni :] Z własnego doświadczenia wiem, że dla m20 minerał to zabójstwo jest za gęsty na zimnym silniku zapalimy wystarczy, że wałek jeden obrót zrobi na sucho przy rozruchu a po pewnym czasie wałek i dźwigienki się zacierają ;/ osobiście odradzam mineralnych olei do bmw :!: zdarza sie, że poprzedni właściciel leje minerał bo silnik jest stary i wogóle ale ja zawsze i tak wg. własnej oceny dobieram olej do silnika po przejściu z minerału na syntetyk albo inny rzadszy polecam pilnować wycieków oleju ponieważ uszczelki mogą być wypracowane i niekoniecznie szczelne na rzadkim oleju :tak:

MAJSU 

Wysłany: 2011-01-12, 20:18   

Seta1987 napisał/a:
co do silnika m20b25 to powiem tak złożyłem takowy silnik z nowych części od podstaw wszystko nowe kosztowna operacja ale fajny efekt zalałem pełnym syntetykiem i malina drugi rok ziomek lata olej wymieniał na syntetyk teraz zalał go minerałem 10w40 efekt końcowy wałek rozrządu i reszta bebechów dzwoni :] Z własnego doświadczenia wiem, że dla m20 minerał to zabójstwo jest za gęsty na zimnym silniku zapalimy wystarczy, że wałek jeden obrót zrobi na sucho przy rozruchu a po pewnym czasie wałek i dźwigienki się zacierają ;/ osobiście odradzam mineralnych olei do bmw :!: zdarza sie, że poprzedni właściciel leje minerał bo silnik jest stary i wogóle ale ja zawsze i tak wg. własnej oceny dobieram olej do silnika po przejściu z minerału na syntetyk albo inny rzadszy polecam pilnować wycieków oleju ponieważ uszczelki mogą być wypracowane i niekoniecznie szczelne na rzadkim oleju :tak:

Minerał w lato da radę jeżeli będziemy jeździć jak emeryt.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2011-01-13, 09:32   

Seta1987 napisał/a:

silnik m20 był projektowany w czasach, kiedy nie było takich jak dziś syntetyków. Powód dzwonienia niekoniecznie bezpośrednio jest związany z olejem. Miałem dwa m20 i nie miałem takich problemów. Były zalewane minerałem, ale wymiana była co około 6 tysięcy. Także Twoja teoria nie jest trafna moim zdaniem. To tak jak lanie pb98 do silnika przystosowanego do 95 i twierdzenie, że tak jest o niebo lepiej.

maciek e30 

Wysłany: 2011-01-13, 10:59   

Ja mam zalany 15w40 castrola w m20 zrobiłem prawie 40tyś ,autko chodzi jak złoto od zmiany do zmiany nie dolewam a zmieniam co 9000tyś

Ostatnio zmieniony przez maciek e30 2011-01-13, 13:41, w całości zmieniany 1 raz  

Seta1987 

Wysłany: 2011-01-13, 22:37   

silnik m20 był projektowany w czasach, kiedy nie było takich jak dziś syntetyków. Powód dzwonienia niekoniecznie bezpośrednio jest związany z olejem.

Zgadzam się z tym ale nowsze oleje mają inną lepkość inaczej reagują na temperatury a metale zastosowane w silnikach spalinowych za bardzo się nie zmieniły tylko oleje mają leprze właściwości i lepiej pracują. To są moje osobiste spostrzeżenia a zeby zjadłem już na nie jednym m20 ;)

[ Dodano: 2011-01-13, 22:41 ]
dodam że moje m20 używane są w niekonwencjonalny sposób ponieważ jeżdżą do przodu do tyłu jednym bokiem i drugim bokiem po prostu dostają w du*p*e i jak narazie żaden m20 który miałem mnie nie zawiódł a na 60Litrach pb95 m20b25 robie 200km średnio i jak mówie nic się nie dzieje opony tylko lecą :jupi:

maroFX 

Wysłany: 2012-11-21, 10:41   

Witam,
chciałbym zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw:
- dopasowanie oleju do technologii wykonania silnika. Silniki takie jak M20, M40 to konstrukcje leciwe. Części frezowane i toczone były z innymi standardami niz obowiązują dzisiaj w silnikach bo takie były obrabiarki numeryczne(czytaj: mniej dokładne). W związku z czym pasowanie elementów jest inne i silnik po wielu latach może mieć znaczne (jak na dzisiejsze standardy) luzy na panewkach. BMW od nowości dla tych silników (z reszta innych również) zalecał olej mineralny 15W40 (czytaj w instrukicji)! Nie są to zalecenia wyssane z palca, z resztą inżynierowie wówczas dobrze wiedzieli co robią :)
- Mało osób wie co oznacza klin olejowy i leje olej jaki popadnie do silnika, bo ktoś tam polecił bo coś tam wyczytali. Tymczasem panewki wymagają bardzo konkretnej gęstości i lepkości oleju aby klin powstał. Klin olejowy powstaje po wtłoczeniu oleju do przestrzeni miedzy wałem a panewką i stanowi jedyne "łożyskowanie wału". Grubość filmu olejowego oczywiście jest zmienna bo wpływa na to a)praca obciążonego silnika i wszystkie siły promieniowe b) grawitacja. Jeżeli mamy już silnik z przebiegiem 200tys. i zalejemy "cudowny nowoczesny" olej full syntetyk małej lepkości klin nie powstanie bo olej najnormalniej w świecie wypłynie z panewek. To co tam zostanie nie wystarczy by "uniesć" wał i stad bardzo szybka droga do zatarcia powierzchni ślizgowych. Potem pojawią sie tematy: dzwoni mi silnik, klekoczązawory :wink: Gęsty olej nie dość, ze zostaje w przestrzeniach to dodatkowo usprawnia prace hydrauliki w głowicy.

W moim E30 mam już trochę uszkodzony wałek rozrządu i krzywki. Miałem jakiś stary nieznany olej (po poprzednim właścicielu) i silnik zawsze klekotał kilka minut po rozruchu. Poczytałem zalecenia producenta :) Po generalnym czyszczeniu i przeglądzie silnika zalałem 15w40 i problem zniknął całkowicie. Nawet gdy auto stoi tydzień hydro-regulatory trzymają ciśnienie i nic absolutnie nie klepie przy starcie. Nie szkodzi, ze silnik musi trochę się nagrzać, a zimny olej bywa gęsty. Przynajmniej wiemy ze ten olej jest na miejscu.

Podsumowując: do starych silników, gdzie są i będą coraz większe luzy na panewkach lejemy oleje gęste mineralne (zalecany 15W40) lub ewentualnie półsyntetyk, ale o tej samej gęstości i lepkości. Nie zmieniajmy technologii sprzed lat na siłę bo tylko zaszkodzimy!

Odpowiedz do tematu