BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[e39] szukam rady co dalej robić
Autor Wiadomość
FuXX 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2011-07-13, 22:37   [e39] szukam rady co dalej robić

Na początku witam wszystkich forumowiczów.

Posiadam BMW E39 z 1996 roku 2.0i z instalacjom gazową stag 300. Pojawiła się poważna usterka w czasie jady jak wciskam sprzęgło zapala się kontrolka ciśnienia oleju, auto jest strasznie mułowate i jakoś dziwnie trzęsie całym samochodem. Jakieś dwa lata temu miałem wymieniane w silniku pierścienie panewki na wale szlifowaną głowicę, szlifowane gniazda zaworowe i wymienione uszczelniacze, wszystko przez to że silnik był przegrzany i zaczął pić olej jakiś litr na 1000km.
Teraz nie wiem co robić czy próbować dalej reanimować ten silnik czy go wymieniać. Jak wymieniać to może na coś mocniejszego 2.8, tylko cena to jakieś 6-7 tys.
Może możecie kogoś polecić co pomógłby mi ogarnąć ten samochód, jestem z Rzeszowa.

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2011-07-14, 09:20   

Jak silnik nie ma ciśnienia oleju to daj sobie z nim spokój. Po najmniejszej linii oporu mozesz wstawić m52b20 lub m52b25. Żeby wsadzić M52b28 trzeba będzie pozmieniać więcej rzeczy. A cena na pewno będzie mniejsza niż ta co napisałeś.

E30 + E91

MaxxxS 

Wysłany: 2011-07-14, 11:19   

6.7 tys ? ? ? kompletne 2.8 z e39 wyjdzie max 4 tys.
Silnik z osprzętem i wydech... tylko to ci jest potrzebne.

norb 

Wysłany: 2011-07-14, 11:45   

wymiana serca tylko i wyłącznie :] szkoda ładować sie w koszta naprawy

MaxxxS 

Wysłany: 2011-07-14, 13:25   

i dodam ze to jest tak prosty swap ze laik z google pod pachą dadzą rade spokojnie (mój pierwszy raz (w sensie swap)] :D

Nikikin 

Wysłany: 2011-07-14, 15:34   

Tak jak wyżej napisano. Potrzebujesz silnika z kpl. osprzętem i wydechem. Bo napęd ten co masz pasuje. Chyba, że masz już słabe sprzęgło to bym pomyślał na twoim miejscu nad nowym.
Instalacja gazowa też zostanie ta co masz. Tylko ew. wymiana dysz na większe i wysterowanie ;) .

FuXX 

Wysłany: 2011-07-14, 23:06   

Jeśli chodzi o samo przełożenie silnika to jest to opcja nie wykonalna dla mnie nie mam zaplecza ani potrzebnych narzędzi. Najważniejszym problemem jest zakup zdrowego silnika bo sam nie wiem jak miałbym go sprawdzić.
Co do ceny to taką dostałem od Groupe A.I.E.
Taką dostałem odpowiedz:
swap Pańskiego autka tj: 520i na fabryczną 528i czyli kompletny silnik z osprzętem ( z Pańskiego autka podejdzie alternator, rozrusznik, pompa wspomagania i kompresor klimatyzacji) plus skrzynia biegów plus wał i most oraz kompletny wydech z 528i plus nasza usługa z wymianą filtrów oleji itp koszt 6,5 tys złoty
PLUS:
- nabicie układu klimatyzacji - 250 zł
- montaż instalacji lpg - 300 zł
P.S. - czas realizacji ok 7 dni
Za silnik 2.0 ze skrzynią (okazało się że moja ma mały defekt coś w niej rzegocze) 2,5-3 tys
Za silnik 2.3 koszt 4,5 tys

Co do sprzęgła to niedawno wymieniałem cały komplet, sprzęgło z dociskiem i łożyskiem.

Jeśli znacie jakiś zakład godny polecenia który to zrobi za rozsądną cenę to piszcie.

valdi80 

Wysłany: 2011-07-14, 23:47   

Za 6-7 tysi kupisz całego angola z 2.8. To co zostanie, sprzedasz za 3 bez problemu. Warsztat za przełożenie powinien wziąć 1000pln max.

FuXX 

Wysłany: 2011-07-19, 20:15   

Mam jeszcze pytanie czy tarcza sprzęgła z dociskiem z mojego silnika podejdzie do silnika o większej pojemności?
Właśnie dostałem odpowiedz od firmy PUZ przekładka na 2.8, Kompletny swap 4-5 tys zł
Cena bardzo konkretne ale trochę boje się kilometrów do pokonania.

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2011-07-19, 20:33   

FuXX m52b28 ma już tarczę sprzęgła 240mm. mniejsze silniki mają 228mm czy coś takiego.

E30 + E91

Punisher 

Wysłany: 2011-09-13, 20:35   re

Ma ktos rade na mody 2.0, czy lepiej zmiana ?
Najgorsze jest to, ze samochod to jest angol, a ja nie mam pojecia jak tutaj sprawdzaja numery i czy w ogole mozna to wszystko obejsc.
Pzdr

Odpowiedz do tematu