BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czym i jak usunąć farbę z felgi?
Autor Wiadomość
tajfun.grill 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2012-05-22, 20:38   Czym i jak usunąć farbę z felgi?

Hej,

Zamierzam tanim kosztem odświeżyć trochę swoje felgi, które strasznie mi się znudziły...
Nie chcę w nie inwestować i oddawać na profesjonalną polerkę, bo za rok zamierzam sobie kupić już te wymarzone :P

Felgi mają czarny środek, zastanawiam się czym (domowymi środkami) można usunąć z nich farbę, a być może pomalować inną, np. w kolorze srebrnym?

Może ktoś z Was już tak kombinował z swoimi kółkami, niech się podzieli swoimi wnioskami, może mój pomysł nie ma sensu...

Jeśli wiecie jakie to felgi to napiszcie, bo zamierzam dokupić do nich oryginalne dekielki :)

http://imageshack.us/phot.../obraz184a.jpg/

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2012-05-22, 21:30   

Felgi jakiś cymbał pomalował na czarno, zmatowiłem je wełną stalową, pomalowałem podkładem motip, potem 2 czy 3 warstwy grafitowego motipu do felg i tyle (są też srebrne). Lakier do felg kosztował chyba 25 zł, podkład chyba niecałe 20 zł. Felgi kilka razy myłem myjkami ciśnieniowymi, nic nie odpada. Ważne żeby wszystko dobrze wyczyścić, ewentualnie usunąć nierówności.

E30 + E91

Gepard 

Wysłany: 2012-05-22, 21:44   

Srodek do usuwania lakieru Remosol. Dostepny w kazdym sklepie gdzie dorabiaja lakiery samochodowe. Kup w puszcze pod pdzel bo w areozole sa slabsze.
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639

tajfun.grill 

Wysłany: 2012-05-23, 17:10   

Gepard, jak usunę farbę z felg remosolem, to czy powinnam je pomalować, żeby zabezpieczyć czy mogą sobie zostać żadnej bez farby?
Idealnie ta farba schodzi po użyciu tego środka, czy trzeba czymś poprawić?? Wyczytałam, ze felgę trzeba zanurzyć w tym środku?? Nie mam żadnej wanienki :(

Cypisek, nie uśmiecha mi się trzeć felg :( ... To pewnie wymaga trochę siły? Ciężko ta farba schodziła jak używałeś tej wełny stalowej?? Zakładałeś ją na wiertarkę czy coś?

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2012-05-23, 17:43   

Cytat:
Cypisek, nie uśmiecha mi się trzeć felg ... To pewnie wymaga trochę siły? Ciężko ta farba schodziła jak używałeś tej wełny stalowej?? Zakładałeś ją na wiertarkę czy coś?

Nie zrywałem starej farby, dałem nową warstwę na starą i tyle. Wełną tylko zmatowiłem starą powierzchnię lakierniczą żeby nowa dobrze się trzymała. Wełna w przypadku felg (szczególnie takiego wzoru jak twój) jest wygodniejsza od np papieru ściernego. Odrywa się kawałek z "kłębka'' i trzymając w palcach przeciera się powierzchnię felgi. 5 minut na felgę max. Możesz to zrobić papierem ściernym, tylko jak dojść w te wszystkie zakamarki?

Środki do usuwania chemicznego nakłada się pędzelkiem, odczekuje kilka minut i zrywa się to co odeszło np szpachelką. Trzeba zazwyczaj powtórzyć kilka razy. Jak dla mnie jest to pracochłonne szczególnie przy takim wzorze felg.

E30 + E91

tajfun.grill 

Wysłany: 2012-05-23, 18:32   

oo masakra cholerny wzór :evil: no dobra kto mi to zrobi??? ;P

Szanowni Panowie, a dlaczego nikt mi nie powiedział, że nazwa i typ felgi jest napisany jak wół na feldze?? :P I musiałam sama do tego dojść?? A od myślenia głowa mnie boli :oops:

Odczytałam, nawet bez okularów :) moje felgi to RH typ 7J15 H2 :D

Teraz pytanie brzmi: pędzlować czy ścierać??? :<

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2012-05-23, 19:41   

tajfun.grill napisał/a:
Szanowni Panowie, a dlaczego nikt mi nie powiedział, że nazwa i typ felgi jest napisany jak wół na feldze??

Miałem napisać ale zapomniałem eheheh. 7J15 h2 to nie typ tylko rozmiar : ]

E30 + E91

tajfun.grill 

Wysłany: 2012-05-23, 20:21   

tak racja! :) Nie wiem po grzyba napisałam "typ" ;P

maciek e30 

Wysłany: 2012-05-23, 22:30   

Witam i ja odradzam zrywanie starej farby i to jeszcze na tym wzorze , bawiłem się z moimi borbetami i nawet skansol nie dawał rady, darłem wszystko kilka dni papierem, tyle że ja to robiłem pod pełną polerkę teraz mam lustro . Tak jak napisali koledzy umyć zmatowić odtłuścić i polakierować :spoko:

Ostatnio zmieniony przez maciek e30 2012-05-23, 22:31, w całości zmieniany 1 raz  

tajfun.grill 

Wysłany: 2012-05-24, 07:57   

Może i ja zrobię pod polerkę :) Twoje wyglądają ślicznie! Mam kogoś kto będzie darł ;P
Napisz jakich papierów używałeś, i jak osiągnąłeś efekt lustra.

Poza tym może remosol jest lepszy od scansolu?

Tak sobie pomyślałam, że spróbuję z jedną zobaczę jak to idzie, jak nie pójdzie to pomaluję :) Ale jak już zdecyduję się na malowanie to tylko środka, ranty zostawię pod polerkę :D

maciek e30 

Wysłany: 2012-05-25, 09:47   

Witam a więc tak , zależy jakim masz lakierem pomalowane felgi ja miałem proszkowym i jest on bardzo ciężki do usuwania i środki do ściągania farby sobie nie radzą ,ale jeśli Ci się uda usunąć już lakier to zaczynasz papierem 400 ,600 ,800,i tak do 2500 potem pasta autosol . Papiery muszą być wodne i trzesz każdym aż powierzchnia będzie jednolita , u mnie trwało to mniej więcej tak że poszczególnym papierem tak z godzinka tarcia, i tak 400 do 2500 potem pasta i polerka mechaniczna wiertara z filcem . Wszystkie te prace trwały tak około miesiąca więc jak jesteś wytrwała to powodzenia :spoko:

tajfun.grill 

Wysłany: 2012-05-25, 13:17   

:wow: o sit, no to malowanie mnie czeka... :D :D:D

p.s. szacun, że Ci się tak chciało je trzeć...

maciek e30 

Wysłany: 2012-05-25, 15:42   

Dzięki :roll: u Ciebie widzę to tak ,środki felg polakierować na srebrno albo grafitowo a ranty w polerce, bo felgi masz bardzo fajne :spoko:

tajfun.grill 

Wysłany: 2012-05-26, 12:20   

Właśnie tak zamierzam zrobić, zastanawiam się tylko czy srebrny czy grafit :/ ale może do lustrzanych rantów lepiej będzie pasował srebrny... nie wiem jak ten grafit na żywo wygląda, zaraz jadę do obi to sobie zobaczę i coś kupię :D

Felgi i tak zostają tylko na ten sezon, ale jak będą w dobrym stanie i ładne to pójdą za lepszą cenę więc chcę je ogarnąć po pierwsze dla siebie, a po drugie i na sprzedaż :)

Dzięki wszystkim za rady :)

Miro 

Wysłany: 2012-05-27, 17:20   

Jak by co polecam środek scansol. Nakładasz pędzelkiem i po 15 minutach sam lakier odchodzi. Bez żadnej szpachelki czy tym podobne. Jeśli po pierwszym razie nie zejdzie to drugi raz nakładasz znowu 15 min i po sprawie.

Pozdro

e30 325i M-Technic2
e30 324TD Touring

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysłany: 2012-05-28, 10:01   

tajfun.grill,

a ja tą fele widziałbym bardziej klasycznie...środki trysnąć czarnym akrylem, z tym że szprycha od czoła i rant w poler i będzie cacy moim zdaniem... :roll:
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

tajfun.grill 

Wysłany: 2012-05-28, 17:00   

No tak się składa, że mają środek tryśnięty na czarno. Do tej pory ranty oczywiście polerowałam autosolem...
Sęk w tym, że felgi strasznie mi się znudziły i na maksa mi się nie podobają. Kółko się gubi i wydaje maleńkie :( A jeszcze jeden sezon muszę się z nimi pomęczyć, zanim kupię inne, dlatego chcę je trochę "ogarnąć" dla własnego oka :P

Poza tym rantów nie mam zamiaru malować :) zostaną w polerce :P
Ostatnio zmieniony przez tajfun.grill 2012-05-28, 17:05, w całości zmieniany 1 raz  

maciek e30 

Wysłany: 2012-05-28, 20:56   

Witam a może ranty w polerce a środki na złoto ,mogło by być ciekawie

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2012-05-28, 22:05   

tajfun.grill napisał/a:
strasznie mi się znudziły i na maksa mi się nie podobają.

Ufff wreszcie ktoś to napisał :drunk:

E30 + E91

tajfun.grill 

Wysłany: 2012-05-28, 22:25   

ee nie czytasz uważnie, napisałam to już na w pierwszym poście :D :P

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2012-05-29, 06:24   

tajfun.grill napisał/a:
ee nie czytasz uważnie, napisałam to już na w pierwszym poście :D :P

Napisałaś że się znudziły. Sęk w tym że one są masakrycznie brzydkie :lol:

Może lepiej nic z nimi nie rób, bo jeszcze na nowo się spodobają :wink:

E30 + E91

tajfun.grill 

Wysłany: 2012-05-29, 08:18   

nie ma takiej opcji, chcę już inne :D

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysłany: 2012-05-29, 09:57   

heh...no cóż z kobietą w sumie nie ma dyskusji...i jak chce coś zmienić to już pozamiatane... jeśli jednak chcesz na jakiś czas zmienić ich wygląd, a lakier na rotorach jeszcze jakoś wygląda to papier wodny 800 w górę, do tego wiaderko z wodą, klocek korkowy i polerka szprychy...na pewno ich wygląd zmieni się na plus...do tego odświeżyć rancik i można śmigać...co do felgi to bez przesady...widziałem modele o wiele brzydsze...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

tajfun.grill 

Wysłany: 2012-05-29, 22:18   

Skoro już zauważyłeś, że jestem kobietą to "mów" do mnie jak do kobiety :P Co to są rotory?

kam 16 

Wysłany: 2012-05-29, 23:32   

Rotory czyli środek felgi, w twoim przypadku szprychy :wink:

Odpowiedz do tematu