BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
m50b20 brak cisnienia oleju po odpaleniu
Autor Wiadomość
pawo 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2012-06-10, 11:00   m50b20 brak cisnienia oleju po odpaleniu

Witam wszystkich. Mam problem ze swoim m50b20nv, mianowicie podczas odpalania silnika po dłuższym postoju (kilka godzin) kontrolka oleju gaśnie dopiero po około 5-6s..
Podczas gdy ona się pali słychać delikatne stukanie w silniku, to chyba hydraulika. Wydaje mi się że po takim postoju cały olej spływ do miski i po odpaleniu pompa na nowo musi go pompować do góry... myślę tak bo po dłuższym czasie w obudowie filtra oleju jest sucho (sprawdzałem). Wie ktoś jak można rozwiązać taki problem??? Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam.
Dodam tylko że mam delikatny wyciek z uszczelniacza na wale korbowym, może to ma jakieś znaczenie
Ostatnio zmieniony przez pawo 2012-06-10, 11:02, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel-e30 

Wysłany: 2012-06-10, 11:28   

Zacznij od sprawdzenia ciśnienia oleju.
Ewentualnie zerknij w jakim stanie są panewki :roll:

MaxxxS 

Wysłany: 2012-06-10, 11:59   

delikatny wyciek nie ma wpływu na ciśnienie.
mogą być oznaki początku smierci pompy oleju. przez pompę nie powinien się wracać olej zawsze coś tego oleju w filtrze powinno być.
Czujnik ciśnienia oleju masz w podstawie filtra oleju pod kolektorem dolotowym ...
zmierz ciśnienie.
jak nie masz sprzętu to w każdym warsztacie jest miernik. powinno być chyba 0.4 na ciepłym silniku.

może być też tak ze masz mało oleju który przy okazji jest kiepskiej jakości i nie był długo wymieniany.

pawo 

Wysłany: 2012-06-10, 13:19   

Olej valvoline 10w40 niedawno wymieniony. Jutro sprawdzę ciśnienie i zobaczymy... a w tym motorze niema jakiegoś zaworka zwrotnego oleju, żeby on nie wracał do miski? W m52 chyba coś takiego było ale nie wiem czy tutaj jest. W obudowie filtra są jakieś zaworki, tylko nie wiem za co odpowiadają. i jeszcze pytanie- jak długo po zgaszeniu silnika powinno utrzymywać się ciśnienie oleju? Dzięki, Pozdrawiam.

SUCHARUS 

Wysłany: 2012-06-10, 21:33   

kolego a w jakim stanie masz oring na srubie od dekla obudowy filtra olejowego??

pawo 

Wysłany: 2012-06-11, 05:37   

kolego a w jakim stanie masz oring na śrubie od dekla obudowy filtra olejowego??

chodzi o mały oring na tej długiej śrubie? Wygląda w porządku, chociaż ostatnio kiedy wyjąłem tą śrubę, zauważyłem że okolice tego oringa znajduje się jakis galaretowaty olej. Myślisz że ten oring może sprawiać problem?

MaxxxS 

Wysłany: 2012-06-11, 10:56   

zawór jest przy pompie... i chyba nawet w środku w obudowie..
jest jeszcze mały zworek w podstawie filtra.
Ja na twoim miejscu zdemontowałbym podstawę filtra porządnie ją wymył szczególnie ten zaworek jakimś śwunksem do mycia silników albo tarcz hamulcowych (ja w warsztacie używam tego http://img1.cokupicstatic.pl/c_big2598542.jpg ) i złożył na nowych uszczelkach i oringach. coś tam w środku moze puszczać np między kanałami olejowymi.
jak kupisz filtr oleju to w zestawie dostaniesz oringi.
do podstawy filtra będą potrzebne ci dwie uszczelki do dekielka i między podstawę a blok silnika.
BEZ silikonu, fest wyczyścić i odtłuścić.

Nr ory uszczelek
11421738409- dekielek
11421719855- podstawa.
http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB11&mospid=47441&btnr=11_0526&hg=11&fg=30 tu możesz sobie obczaić jak to wygląda.

Powinno pomóc jak
a jak nie... to wtedy już tylko zostaje pompa.
POZDRO.

Odpowiedz do tematu