Niewiele myśląc zdecydowałem się na takowy "tjunink", tym bardziej, że blacha na moim szyberdachu była głęboko porysowana przez uszkodzenie (płyta rysowała o dach wewnątrz auta) i nadawała się do lakierowania.
Oto kilka fot z pracy. Zajęło to cały dzień - od rana do wieczora. Ale wynik jest ciekawy. Znaczy ciekawe jest dodatkowe okno w dachu. Nie wiem jak wpływa to na sztywność nadwozia, ale mam nadzieję, że dobrze Praca nie była łatwa, szczególnie wyjęcie starego z auta i włożenie nowego, a także późniejsze sprawienie, że będzie wszystko działało jak należy.
Podsufitki nie wyciągaliśmy, tylko została na maksa opuszczona. Zagłówki wyjęte. Operacja zapewne jest łatwiejsza w kombi
Obyło się bez strat większych, przynajmniej wiem, że środek auta jest jeden, nie był wspawywany żaden przystanek, albo inne cudo.
Skończyliśmy jak było już ciemno, około 21:00, potem jeszcze jazda testowa, czy nie świszczy, szumi, huczy i do domu - znaczy ja do domu, bo Lukas miał jeszcze tyle energii, żeby ruszyć w tango
Teraz nie otwieram bo mi szkoda i tak wszystko widzę, więc po co? Jest klima
W najbliższym czasie będę montował światła od E60, a co!
_________________ Weteran
Ostatnio zmieniony przez Å�ukasz 2014-04-14, 21:36, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Operacja nie była łatwa z uwagi na to że jeździsz sedanem, ale udała się, pacjent przeżył
Teraz przybyło Ci jedno okno więcej do mycia hehe , ale na pewno rozwidni Ci to wnętrze w pochmurne dni, bo w słoneczne zapewne będziesz jeszcze nie raz miał dosyć słońca i użyjesz przesuwnej zasłonki w dachu
PZDR!!
LUKAS
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Pomóg³: 21 razy Do³±czy³: 22 Mar 2004 Sk±d: PuÅ‚awy
Wys³any: 2014-05-25, 14:37
Jest na to patent, żeby się nie brudziły.
Otwórz szyber, przesmaruj prowadnice silikonem budowlanym (najlepiej sanitarnym, kolor do wyboru, ale ja bym brał coś w kolorze nadwozia), potem zamknij-otwórz ze dwa razy żeby rozprowadził się silikon, i zamknij szyber.
Po upływie 24h już na bank ci się prowadnice nie pobrudzą
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie ProÅ› Sami PrzyjdÄ… Sami DadzÄ…»
Pomóg³: 17 razy Do³±czy³: 12 Maj 2005 Sk±d: TrójkÄ…tTrzechCesarzy
Wys³any: 2014-06-14, 11:14
Kiedyś czytałem artykuł o renowacji szyberdachów (Classicauto czy Automobilista) w starych autach i mechanik pisał, że wszelkie elementy wymagające smarowania traktuje oliwką do smarowania broni.
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
�ukasz mam pytanie - czy szyberdach po zdjęciu podsufitki po prostu się odkręca, przykręca drugi i tyle? Pytam jakie czynności muszę wykonać pomiędzy zdjęciem podsufitki a wyjęciem całego mechanizmu.
U mnie też jest jakiś problem z mechanizmem a koszt sprawnego używanego jest na tyle niski że nie ma co kombinować z naprawianiem.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach