Wysłany: 2015-06-06, 17:18 Trzęsie budą na wolnych E30 M40b18
Witam
Otóż mam taki problem a dokładnie z silnikiem M40b18. Na wolnych obrotach silnik nie równo pracuje trzęsie całym autem stało się tak po wymianie oleju, filtru, kablach zapłonowych i świec. Nie wiem co może być przyczyną wymieniłem już kopułkę i palec, wyczyściłem przepustnicę podmieniłem przepływomierz dalej to samo. Po odpięciu przepływki auto raz gaśnie, a innym razem nie. Dodam jeszcze, że samochód stracił swoją moc jedzie dużo słabiej niż przedtem. Nie ma instalacji gazowej. Ktoś wie co to może być
Wysłany: 2015-06-07, 17:03
Świece NGK od czasu uruchomienia produkcji we francji znacznie straciły na jakości. Ściągaj fajki ze świec i sprawdź który gar nie pracuje lub kuleje. Następnie możesz przełożyć śwece razem z kablem z innego cylindra.
Wysłany: 2015-06-08, 18:09
Tak. Jeżeli ściągniesz fajke ze świecy, i silnik zacznie kuleć/nierówno pracować to znaczy że na tym cylindrze układ zapłonowy działał poprawnie. Jeżeli ściągniesz fajkę i nie będzie żadnej różnicy w pracy silnika to na tym cylindrze jest problem z zapłonem.
Witam po przerwie, ale dopiero teraz miałem możliwość sprawdzić te przewody, a więc zrobiłem tak jak mówiliście odłączałem fajki ze świec i sprawdzałem co się dzieje. Niestety przy każdym cylindrze było to samo czyli po całkowitym wyjęciu fajki silnik zaczynał się telepać i po chwili gasnąć. Czy to oznacza, że kable są dobre i to nie w tym jest przyczyna złej pracy silnika ? .
Dzisiaj sprawdziłem gumę od przepływki i wszystko z nią git, ale włączyłem auto z odłączoną przepływką i obroty jakby się unormowały spaliny tak bardzo nie śmierdziały jak z podłączonym przepływomierzem jak silnik złapał trochę temperatury to znów zaczął kulać. Czy to są oznaki walniętej przepływki ?.
Nie wiem dlaczego ludzie ciągle tym plakiem psikają. Przecież przy takich próbach ujeb@ne będzie wszystko. Benzynę albo rozpuszczalnik się bierze i pędzlem namacza. Jeszcze przy okazji wyczyścicie sobie coś, a nie upierdzielicie plakiem.
Tak na marginesie, wie ktoś jak sprawdzić ten czujnik temp. w przepływce? miernikiem np?