BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Silnik M30 kilka pytan
Autor Wiadomo
Gepard 

Pomg: 7 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2005-04-19, 22:56   Silnik M30 kilka pytan

Witam mam kilka pytan po rozlozeniu swojego silniczka znalazlem kilka niewiadomych a mianowicie pierwsa sprawa jest uklad rozrzadu. Moj problem polega na tym ze nie wim czy osoba poprzednio dlubiaca moj silniczek zlozyla go prawidlowo :/ Wiec mam prozbe jezeli ktos posiada jakies materialy ze szczegolowym opisem ustawienia to bym prosil o rade bo z tego co podaja w ksiazce wynika ze nic nie wynika :) Druga sprawa sa sprezynki zaworowe 10 sztuk w mojej glowicy ma oznaczenia biala farbka natomiast 2 posiadaja kolor zielony :/ podejzewam ze to nie jest dzielo przypadku a na pewno nie zamierzenie konstruktorow prosil bym o rade czy szukac dwoch bialych czy 4 zielonych :P czy moze to nie ma znaczenia w przypadku BMW ??

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2005-04-19, 23:34   

2 w życiu nie widziałem żeby jakiekolwiek sprężyny były znaczone... a napewno nie seryjnie.. może ktoś sobie przy montażu coś oznaczył?

1. jakby ktoś to źle złożył to twój silnik już by nie pracował... poza tym masz znaki na kole od wałka rozrządu i na kole z zębami z przodu silnika.. muszą się one pokrywać... i już...

Gepard 

Wysany: 2005-04-19, 23:48   

No to powiem Ci ze pierwszy raz rozebralem silnik od BMW a oznaczenie sprezyn kolorami jest uzywane w wilu markach samochodow glownie japonczykach i odnosi sie ono do twardosci sprezyny.......

Co do znakow to przepraszam bardzo ale na moim kolku walka rozrzadu nie ma znaku procz tego ktore sobie kiedys ktos zrobil (zreszta ono sie wlasnie nie pokrywa kolko jest cofniete o zab) Zgodnie z opisem w ksiazce kolek pasowy kolka rozrzadu powinien znajdowac sie w dolnym lewym polozeniu malo to dla mnie precyzyjne. Silnik by nie pracowal nie koniecznie nie w kazdym przypadku (moze w BMW nie koniecznie tego nei weim brek mi w tym doswiadczenia)..... A nie pragne rozbierac tego ponownie dlatego pytam. A moj silniczek nie pracowal rowno i moim skromnym zdaneim brakowalo mu mocy.

loko

Wysany: 2005-04-19, 23:59   

jeśli o jeden ząb to by się zgadzało.... ktoś ustawiał i po naciągnięciu paska okazało się że jeden ząb różnicy i już mu się nie chciało na nowo luzować. Na kółku tym od paska rozrządu na wałku powinien być taki mały rowek nabity na boku jednego z zębów... poza tym jak ustawisz to kólko na tym wypustku na wałku to wtedy żeby wałek był w pozycji GMP to krzywki na pierwszym cylindrze na wałku muszą być ustawione tak żeby od góry obie tworzyły płaską, poziomą powierzchnię

Gepard 

Wysany: 2005-04-20, 00:05   

Łańcuch M30 3,5 litera i kurde nic tam nie bylo co do krzywek na walku to mozna powiedziec ze tak byly kurde zakrecona akcja jest bo generalnie ktos robil juz glowice przedemna i ja planowal i do tego tez zabielal blok wiec glowica poszla nizej i krzywki i dealnie sie nie ustawiaj :/ ehhh dzieki za pomoc bedzie niezla zagadka przy skladaniu jeszcze ja zabiele glowice i wogole ciezko bedzie z czyms trafic :/

loko

Wysany: 2005-04-20, 00:14   

ech no tak, łańcuch :/

a krzywki
? pewnie że nic nie słyszałeś bo samemu można to odgadnąć... obie krzywki muszą być jak najdalej od zaworów... wtedy tłok powinien być max w górze i wtedy powinien być zapłon :-)

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-04-20, 02:02   

na moich zewnętrznych sprężynach zaworowych jest z boku krecha przez całą wysokość ... pomaranczowa krecha. Na wewnętrznych jest kolor pomaranczowy z jednej strony.

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: