BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
mały problem z elektryką w e30
Autor Wiadomo
HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2005-05-17, 16:17   mały problem z elektryką w e30

Witam wszystkich

mam maly problem z elektryka w mojej bumce,otoz caly czas strzela mi bezpiecznik od prawej tylnej pozycji,podswietlenia zegarow i dlugich swiatel -jest to jeden bezpiecznik.
Dzieje sie juz po wlaczeniu postojówek-odrazu strzela.
Sprawdzalem lampe tyl,wlacznik i nic,gdzies jest zwarcie ,tylko gdzie szukac????

za porady z gory dzieki :wink:

bolej1
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 12 Gru 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-05-17, 22:43   

prawdo podobnie + moze zwierac gdzies do masy u mnie wali prawe swiatlo mijania mysle ze gdzies sie przetarla koszulka i + zwiera do masy spr omomierzem u mnie zwiera ale nie mam kiedy zajrzec bo bym musial wyproc instalacje a czasu brak :(

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-05-18, 19:43   zwarcie

Proponuję obejrzeć dokładnie wiązkę idącą do tylnej lampy na odcinku w bagażniku. "Reszta" wiązki jest raczej nieruchoma , więc przetarcie nastapiło tam najprawdopodobniej , ale niewykluczne przetarcie izolacji w okolicach lewego ,przedniego pozycyjnego swiatła, chyba świecą "na krzyż".To głównie proponuję sprawdzić.Pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2005-05-18, 21:17   

Czasami się zdarza, że uszkodzeniu ulega sama żarówka- poprostu dostaje zwarcia.
A co do wiązki to najprawdopodobniejsze miejsce to w bagażniku po rancie tam gdzie ona właśnie idzie. Mogła się tam przetrzeć na uchwytach metalowych .

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-05-19, 21:30   

Jak wyjmiesz zarowke i strzela bezpiecznik to wiazka przetarta.

A zeby sprawdzic gdzie to bierzesz miernik ustawiasz na omomierz.
Podlaczasz go w miejsce zarowki. Jeden gosciu patrzy na wskazanie omomierza a drugi macha wiazką az miernik wskaze cos kolo 0. Wtedy tam
gdzie machales wiazka masz przetarcie.

Pozdro.

Jawor
[Usunity]

Wysany: 2005-05-20, 08:53   

mi sie tak tez działo...potem sfajczylem całą wiąske to przełącznika switał mijania...do dzis nie wiem czym to było spowodowane, ale jak wymieniłem kable idące do przełącznika świteł mijania już był wszystko OK...zdejmij przysłone tych kabli znad nóg kierowcy ( chyba że już jej nie masz bo e30 czesto jej nie mają :lol: ) i zereknij na wiąske kabli może cos jest bez osłonki i sie styka...jak nie to przeczyć wszystkie styki żarówek i włóż duzy bezpiecznik....

Anonymous
Go
Wysany: 2005-05-20, 10:37   

Ja też sądze że przetarcie wiązki możliwe jest tylko na odcinku w bagażniku. O zwierającej żarówce nie słyszałem ale pomysł z dużym bezpiecznikiem to raczej żart niż rada nic się tak pięknie nie jara jak izolacja na kablach....... a potem wygłuszenie dywanik i masz już grill zamiast beecii. No chyba że chcesz pomykać zapalniczką

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-05-20, 22:06   Prąd - problem

Jako "dyżurny elektryk" popieram Argo w całej rozciągłości - tylko nie bezpiecznik o zwiększonym prądzie, wtedy wiązki sie popalą.Tylko eliminacja obwodów bez zwarć plus znajomość schematu elektrycznego pozwoli sprawnie zlokalizować zwarcie.Pozdrawiam - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2005-05-22, 09:27   

DZIEKI BRDZO WSZYSTKIM ZA RADY.
POSTARAM SIE ZLOKALIZOWAC USTERKE.
POZDROOO :wink:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw