BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Hamowanie ręcznym - dziwne zachowanie auta
Autor Wiadomo
cezar
[Usunity]

Wysany: 2005-05-25, 20:33   Hamowanie ręcznym - dziwne zachowanie auta

Witam,
czasem gdy silnik jest zimny to hamuję ręcznym (nogą podtrzymuję gaz). Robię to przy wolnych prędkościach, na parkingu itp.

gdy hamuję jadąc do przodu to jest git. Ale gdy jadę do tyłu i zaciągam ręczny to dzieje się dziwna rzecz:

podczas zaciągania w pewnym momencie auto staje jakby przpierdzieliło w krawęznik, i to jednym kołem.

Zaciągam powolutku - nic, nic, nic, nic aż nagle JEB! Prawe tylne koło łapie BARDZO mocno, aż autem zabuja

Czego to może być przyczyna????????????

Miał ktoś podobny problem?
Auto: BMW e21 318_tył bębny
PZDR

Gepard 

Pomg: 7 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2005-05-25, 22:52   

Prawdopodobnie asz zle wyregulowany reczny lub ktos to zle zrobil jak zakladaj szczeki i czczeki nierowno zbieraja generalnie musisz zrzucic bemben i zobaczyc co sie dzieje

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2005-05-25, 22:57   

ja proponuje zakupic sobie auto przednio napedowe
[/code]

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-05-26, 00:04   

Cytat:
czasem gdy silnik jest zimny to hamuję ręcznym (nogą podtrzymuję gaz). Robię to przy wolnych prędkościach, na parkingu itp.

a po co tak robisz bo ja tej metody nie czaje :roll:

a co do hamowania z jazdy tyłem to moze być tak że jak jedziesz do tyłu i zaczynasz hamować to zapierasz sie plecami o fotel a nie tak jak jadąc do przodu prawie bezwładnie lecisz, i może to być po prostu złudzenie. dodajmy do tego charakrystykę bębnów i fakt że wtedy na tył przypada większośc masy ... ale bz sensu to rozważanie. Jak sama nazwa wskazuje jest to hamulec postojowy. A nierównoległą pracę tego hamulca ma chyba każdy z nas ... mi wyszło że jedno koło hamuje 3 razy słabiej jak drugie :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Pancin 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: Świętokrzyskie
Wysany: 2005-05-26, 00:22   

Powodzenia w ciąganiu ręcznego przy załączonym napędzie w RWD. Bardzo mądry pomysł.

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-05-26, 09:53   

Jedyne logiczne wytlumaczenie jakie mi sie nasuwa to rowek w tarczy tak skierowany ze jadac wstecz sie zazebia. Tak czy inaczej sciagaj kolo i patrz. A moze bez recznego tez ci kolo zatrzymuje jak tak to napewno to co napisal sarna;D

cezar
[Usunity]

Wysany: 2005-05-26, 18:58   

Jasne, że nie zaciągam ręcznego na biegu tylko na luzie (zapomniałem dopisać).
Wiecie chłopaki nauczyć się hamować lewą nogą jest fajna sprawa, lecz tego patentu nie stosuje się zbytnio przy jeździe manewrowej. Hamujesz lewą gdy jeździsz rajdowo.
Ale co z tym ręcznym?????

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2005-05-26, 21:13   

masz zle poskladane w srodku, i juz cos tam jest nie tak rozbierz i bedziesz widzial co o co zawadza. nie ma prawa nagle kolo stanac i juz. a hamuje chlopak tak bo mu fura gasnie.ppozdro Adrian.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-05-27, 16:03   

Ewoucja trwa - rozwinęły się nowe techniki jazdy, a ja jestem 100 lat za Murzynami.... :wink: Proponuję hamować też lewą nogą przy parqowaniu....

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-05-27, 21:29   ręczny

Hamulec bębnowy jest tak skontruowany ,że podobno ma tendencje do wzrostu siły hamowania przy zmniejszaniu prędkości ( mówiąc potocznie ma tendencje do blokowania ) .W Twoim przypadku myśle ,że dokładają się do tego znaczne luzy na osiach mocowania szczęk hamulcowych i ewentualnie samoregulatorów kasowania luzu.Czy tylko jedno kolo tak sie zachowuje??? - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

cezar
[Usunity]

Wysany: 2005-05-30, 15:38   

tak, tylko jedno koło sie tak zachowuje - prawe.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-05-30, 15:45   

Czyli sprawdź hamulce w prawym.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-05-30, 22:09   

Kumpel mial podobnie a powodem byla okladzina ktora odnitowala sie ze szczeki!!! Sprawdz to bo kiedys jesli to ot przekreci Ci sie dalej i Ci zablokuje nagle kolo a to raczej nie mile jest

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: