Witam, może ktoś będzie w stanie mi pomóc
E30, B25M20
325 Cabrio
LPG
Auto przy delikatnej jeździe bardzo szarpie. Dzieje się to przy obrotach 1-2 tys, podczas pracy silnika na gazie.
Jak również (ale stosunkowo rzadko), podczas jazdy ze stałą prędkością na trasie – powiedzmy, 120km/3000rpm – potrafią obroty spaść do zera i natychmiast wskoczyć z powrotem, albo... nie wskoczyć - gaśnie i musze się zatrzymać, przełączyć na Pb i zapalić... troszkę to „uciążliwe” przy np. wyprzedzaniu.... (nie pali w czasie jazdy z „rozpędu”)
Pb
A tu ciekawa sprawa - wszystko OK., ale czasami – szczególnie na jakiejś nierównej drodze, dziurach itp., jakby odcinało dopływ Pb.. szarpie przez moment, nie reaguje na wciskanie pedału gazu, a po chwili znów OK. (na ogół poprawia się wraz z lepszą nawierzchnią).
Potrafi też zgasnąć przy toczeniu się na luzie np. przed skrzyżowaniem. (ale w tym wypadku odpali z „rozpędu”)
(kiedyś było podobnie – przeczyściłem styki przepustnicy i przekaźników – tych na nadkolu i objawy ustąpiły, ale teraz to nic nie daje)
aha... może dla jakiegoś znawcy wskazówką będzie fakt, iż ABS nagle przestał działać (ale ładowanie jest OK., jak również czujniki oczyszczone)
Jakie mogą być przyczyny? Świece i KWN OK. pompa paliwa OK.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-06-09, 08:37
może rura pomiędzy przepływką, a przepustnicą jest gdzieś pęknięta i łapie lewe powietrze
mnie tak na gazie szarpie czasami i okazalo sie ze z emulatorem cos jest nietak i jak sie go lekko traci to zaczyna dzialac spowrotrem
u mnie emulator jest kolo komputera
moze to
_________________ nie rób nic na siłę.weź większy młotek
pierwsza rzecza jaka bym sprawdzil wlasnie bylaby instalacja elektryczna - ze wskazaniem na instalacje od gaziwa - mozliwe ze masa ci sie gubi na elektrozaworze i sie zamyka-otwiera na dziurach i dlatego szarpie.