BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Gdzie ucieka płyn chłodzący?Uszczelka pod głowicą??
Autor Wiadomo
--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-07-08, 17:53   Gdzie ucieka płyn chłodzący?Uszczelka pod głowicą??

Panowie co jakieś 100km wyświetla mi się na check controlu lampka od poziomu płynu w chłodnicy i faktycznie go ubywa. Dolewam jakieś 2L na 100km ale nigdzie nie widze wycieków. Zaczeło się to po montażu LPG szukałem po wężach podokręcałem te których moge dosięgnąć jednak nie pomogło. Jak stane nie widać plam nic nie leci. Mam podejrzenie,że może podczas dłuższej jazdy na wyższych obrotach zaczyna gdzieś wyciekać od ciśnienia ale gdzie? podejrzewałem uszczelke pod głowicą ale oleju nie przybywa a wydechem raczej nie spala bo dymił by na biało gdzie może jeszcze uciekać?
Ostatnio zmieniony przez --==maly==-- 2005-07-11, 10:14, w caoci zmieniany 1 raz  

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-07-08, 18:04   

Moze od nagrzewnicy gdzies ci leci.

Pozdro.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-07-08, 19:30   

albo chłodnica ma dziurę i przepuszcza, ale płyn od razu paruje - spróbuj sprawdzić od strony nerki - czasem coś uderzy w chłodnicę i się dziurka zrobi, a czasem po prostu skoroduje... i też płyn ucieka - kiedyś sarna pisał na forum o zielonym- fosforyzującym płynie chłodniczym - poszukaj, bo tam było sensowne rozwiązanie problemu (może i w Twoim przypadku zadziała)

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-07-09, 10:12   

:) od kiedy to spalany plyn chlodzacy lub woda ma dym,ic na bailo :lol: :lol: :lol: na bialo to dymi olej a w taka temperature jak jest teraz nie bedziesz widzial czy jest para z wydechu czy nie ma pary ktora powstaje na wskotek spalania wody/plynu tak ze najpierw sprawdfz nieszczelnosci jezeli sa nagrzej silnik i w tedy szukaj ogladnij chlodnice weze pompe wlacz ogrzewanie w ausie i czy przypadkiem nie czujesz zapachu plynu/wody czy szyby nie paruja ?? ?? a potem no to juz tylko glowica a i jeszcze jedno jak jest uszcelka pod glowica walnieta to nie musi isc woda do oleju czy na odwrot jest kilka opcji jak sie uszkadza uszczelka ale nie chce mi sie o tym pisac bo nie na temat pozdrawiam i mam nadzieje ze to tylko wyciek

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-07-09, 11:31   

Pioter_W napisa/a:
spróbuj sprawdzić od strony nerki - czasem coś uderzy w chłodnicę i się dziurka zrobi

Mnie ciekło od strony nerki.
Kupiłem nową chłodnicę zamiennik za "400" zł (oryginał 800zł) i lata aż miło :D

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

--==maly==-- 

Wysany: 2005-07-09, 13:35   

Lukas a jak rozpoznaleś ,że cieknie sikalo ?? :lol: Bede musiał poszukać bo drażni mnie baniaczek latający po kufrze.

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-07-09, 13:57   

Płyn chłodzący był zielony, żaden swiecący, poprostu zielony i to jego było widać na chłodnicy od strony nerki, dzieki niemu widziałem nawet gdzie gokładnie wycieka :D Było totak małe że odrazu odparowywało i gdyby nie kolorowy płyn to szukałbym wycieku nieco dłużej.

Po tym poznałem.

PS.
Sprawdzaj na zagrzanym pracującym motorze, masz wtedy ciśnienie w układzie...

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-07-09, 17:11   

zrob probe cisnieniowa i znajdziesz w moment

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-07-09, 17:49   

pawel r.s. napisa/a:
zrob probe cisnieniowa i znajdziesz w moment

Poprosze o wiecej szcegolow.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-07-09, 23:03   

Proba cisnieniowa polega na tym ze zaklada sie korek z gumy w miejsce oryginalnej zatyczki do plynu w ktorym jest otworek na wezyk poprzez ktory podawane jest cisnienie z jakas tam wartoscia i odrazu widac gdzie jest jakas nieszczelnosc pozdrawiam

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Doczy: 23 Mar 2004
Skd: Lubin-Haverhill
Wysany: 2005-07-10, 12:51   

Sprawdzi dobrze przy tych trojnikach co doprowadzaja plyn do parownika tam jest malo miejsca do montazu i moze zostaly krzywo osadzone lub niedokrecone opaski zaciskowe. Dobrze by bylo zeby to byly trojniki plastikowe z garbami wtedy mozliwosc nieszczelnosci jest mniejsza bo jesli beda to jakies miedziane lub z innego metalu ustrojstwa to na laczeniu z gumowum wezem bedzie ci korodowal co za tym idzie bedzie ci z czasem cieknac. Sprawdzi tez czy nie wywala plynu przelewem przy zbiorniku wyrownawczym. Jesili tak to glowica w gore. Nie chce zapeszac ala jak ja dolewalem takie ilosci na 100km to byla uszczelka a pozniej glowica do wymiany. :?

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-07-10, 13:24   

dokladnie - 2 litry na 100km to juz bardzo duzy ubytek - ja jak mialem dziurawa chlodnice i wyciek przy podgrzewaczu przepustnicy to dolewalem max 0.5 litra na 1000!!

No ale dziura dziurze nie rowna :D ale przy takim wycieku to bankowo widzialbys gdzies plamy - sprawdz tez pompe wodna - moze z niej leci.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-07-10, 15:05   

test cisnieiowy jest spoko ... polecam

a samchód który przepala wodę ZAWSZE dymi na biało, szczególnie wtedy gdy w dolot zaciągnie coś podczas ulewy przejeżdżając przez kałużę ... bierze się to stąd że jest ekstremalnei za uboga mieszanka. Jeśli autko zaciąga minimalne ilości wody przez uszczelkę to jest to praktycznie niewidoczne :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

--==maly==-- 

Wysany: 2005-07-11, 10:11   

A więc panowie samochód nie dymi na biało ale chyba uszczelka pod głowicą poszła na spacer i z tąd ubytki wody i duże spalanie LPG. Wycieki może nie są takie duże ale układu nie da się odpowietrzyć więc wody poprostu ubywa w układ. Wczoraj podczas odpowietrzania dolalem z 5l wody. Z tym ze po odpowietrzeniu wlanczamy silnik z odkręconym korkiem wszystko ok ale jak się rozgrzeje to wodę wywala korkiem do góry i idą bąbelki powietrza myślicie,że może to być uszczelka? Stało to się odrazu po zamontowaniu gazu gdzieś czytałem że gaz wypłukuje nagar i czyści silnik i może tak być a może Ci od gazu mogli w jakiś sposób uszkodzić uszczelke katując silnik?

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Doczy: 23 Mar 2004
Skd: Lubin-Haverhill
Wysany: 2005-07-11, 11:14   

Ja bym obstawial na to ze gaziaze nie odpowietrzyli ukladu po montazu parownika lub nie dolali wystarczajacej ilosci plynu. Silnik sie przegrzal podczas regulacji i poszla uszczelka lub glowica. Jak zciagniesz glowe to odrazu trzeba ja dla pewnosci sprawdzic na szczelnosc.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-07-11, 12:11   

moze byc jeszcze tak ze korek ci padl i zle reguluje cisnienie.

--==maly==-- 

Wysany: 2005-07-11, 16:57   

Sarna ale ja testowałem z odkręconym korkiem i też wywalało. Dzisiaj zrobiłem już prawie 200km i nie świeci się kontrolka od wody na check controlu może wczorajsze odpowietrzanie jednak coś dało zobaczymy co się będzie działo.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: