Co uwazacie o pomysle zeby polaczyc gore 2.5i z dolem 2.5e?
Kolektor ssacy, walek, wtrysk, komp, przeplywomierz, czujnik na wale korbowym od 2.5, reszta od 2.7.
Cos jeszcze z 2.5 przekladac?
Aha, czy prawda jest ze od `87 roku glowice w 2.5i oraz 2.5e sa takie same? (nie mam ETK pod reka)
I czy to wogole ma sens?
Calosc dotyczy m20 oczywiscie.
Sądzę że jest to "jedynie słuszna droga" ale być moze bedzie konieczna wymiana również tłoków.
Gdyby ktoś próbował takiej modyfikacji sądzę ze powinien sie zaopatrzyć w kompletną sprawną głowice od 2.5i przepustnice przepływomież komputer wiązke i ewentualnie tłoki.
Efekt powinien być niezły. Ja osobiście mam zaplanowaną taką przeróbke w przypadku kłopotów z obecnym silnikiem ( na razie nie czuje potrzeby realizacji )
A i może by było warto dodac chłodnice oleju ? - przeciez nie robi sie takich przeróbek by jeździc 50km/h
Pozdro
Anonymous Go
Wysany: 2004-05-12, 09:21
Wlasnie odnosnie tlokow - znajomy ma obawy czy wieksza komora spalania oraz swieca umieszczona niecentralnie nie sprawi iz mieszanka nie bedzie spalana w calosci?
W GMP bedzie sytuacja taka jak 2.5i jesli tam jest ok to 2.7i tez bedzie
a mieszanka i tak sie nie spali bo przy wysilonych silnikach raczej nie licz na ekonomike.... paliwka trzeba podlac i na pewno wszystko sie nie spali...
no wreszcie temat dla mnie...
no więc piszecie o tych przeróbkach a ja to wszystko mam u siebie zrobione... i dlatego nie mam seryjnego 10,7 do setki jak w przypadku ety tylko coś koło 7s...
ktoś napisał że w superecie (od końca 86 roku) jest głowica taka sama jak w 2,5... otóż nie do końca... ma chyba takie same średnice zaworów ale wałek jest o niebo inny... ma tylko 4 panewki a nie 7 tak jak 2,5l i co ciekawcze w głowicy wogóle nie ma kanałów smarujących tych nieużywanych panewek.. więc ktoś musiałby również założyć głowicę od 2,5 na blok 2,7l... poza tym tłoki u mnie czyli w superecie są identyczne jak w 2,5 więc nie wiem skąd ten problem w spalaniu miałby się pojawić...
dusk.. tłoki są identyczne i identycznie umieszczone... jedynie korbowody i wał korbowy są nieco inne... stąd większa pojemność...
jeśli ktoś ma etę i chce tak zmienić to od razu mówię że zmiana kompa nic nie pomaga... wiązkę zmieniać? a po co? przecież i to i to to jest motronic.
mi na razie chłodnica oleju niepotrzebna... choć kupiłem chłodnicę wody która ma z boku wbudowaną chłodnicę oleju (zapewne od automatu) i mam zamiar ją wykorzystac....
miałem na początku kolektor od 2.0 i swoją starą przepustnicę (od ety) i jak zmieniłem na kolektor od 2,5 + wtryski + przpustnica to przyznam szczerze że nie odczułem znaczącej różnicy...
poza tym warto byłoby ... a już nie powiem... bo nie mogę wam wszystkiego wyjawić... 8)
a jak ma wyglądać? po pierwsze to zależy od kierowcy a po drugie to żywotność będzie taka sama jak 2,5 o większym skoku toka.. bo po takich zmianach ntylko tym się będą różnić...
Anonymous Go
Wysany: 2004-05-19, 16:29
No ze wzgledu na wieksza droge jaka tlok przebywa, trzeba chyba porzadne smarowanie zapewnic?
Jaki olej zalales?
taką samą drogę jak w seryjnej ecie... a ety miały większą żywotność jako niewysilone jednostki.... a jak dołożysz górę od 2,5 to żywotność będzie jak 2,5 ale to bardziej zależy od kierowcy i od tego kto ci to bedzie składał...
na mobilu super 15W40 mineral
Anonymous Go
Wysany: 2004-05-19, 23:39
ok, zle sie wyrazilem...droga ta sama, ale predkosci obrotowe wieksze...
to tylko kwestia tego w jakim stanie będzie dół ety.. jak panewki zdrowe i wał prosty to nic się nie ma prawa stać...
moja się kręci do 6tys... zamyka obrotomierz.. fakt faktem że już mi powoli się szykują panewki ale o tym już wiem od ponad roku... :-/ trzeba wydać jakieś pieniądze....
Anonymous Go
Wysany: 2004-05-21, 19:04
Darco, nie rozwazamy czy do 2.5i wkladac elementy z ety lub na odwrot tylko ustalamy skladniki konstrukcji i ich pochodzenie...
Poza tym wydaje mi sie ze latwiej z zalozonej w aucie ety zdjac glowice i poprzekladac co trzeba z 2.5i niz wyjmowac z auta cale m20b25 i wkladac 2.5e wraz z osprzetem z 2.5i...
A sorki i jeszcze jedno jezeli w e28 w wersji 535 bylo przeszlo 200KM i przeszlo 300Nm .... i to cale cudo 535i przyspieszalo do setki w 7,5sek to jakim cudem
silnik od ety z przeróbkami by LOKO w aucie e28 robie 6.83s do prawie 100km/h by GTECH ?! co ... czy to jest dowód na wielkie przekłamania sprzętu pt. GTECH czy może coś ze mną jest nie tak !?
Np: BMW M5 E28 ze swoim 3,5 litrowym motorem o mocy 286KM i momencie wynoszącym 340Nm przyspiesza do 100km/h w 6,5 sekundy Loko, nie myślałeś może żeby pojechać na hamownie...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
ja nie mam pojęcia.. obiecuję wam że w przyszłym tyg. pojadę na hamownię i to sprawdzę...
a co do przekładania to je jednak wolę przekładać górę bo żeby przełożyć dół to i tak trzeba wszystko rozebrać a najlepiej wyjąć silnik żeby zrobić to porządnie...
choć dla osoby która chciała by to zrobić mam propozycję żeby to zrobić na wyjętym silniku.. zrobi się to lepiej i dokładniej...