Wysany: 2005-09-22, 18:32 Świecąca się kontrolka wymiany klocków w e36
Witam. Mam taki malutki problem z moją e36 . Wymienilem w niej klocki hamulcowe i dalej sie swieci kontrolka. Na dodatek dodam że czujnik klocków jest tylko z jednej stronya mianowicie od strony kierowcy, czy z drugiej strony tez powinien być . Czy też trzeba wymienic klocuszki na tylnej osi . Proszę o odpowiedz
Witam. Nie czujnika nie wymienialem. A jak zresetuje komputer to czy wtedy zniknie mi lampka inspekcji A co do plynu hamulcowego to jest wszystko ok
elo
niejestem pewien czy na 100% układ ten jest taki sam jak w E30 ale w E30 system sygnalizacji zużycia klocków polega na szeregowym połączeniu czujników z przedniego lewego koła i tylnego prawego.
Dodatkowo działa to na zasadzie "przerwy w obwodzie" czyli bez względu na to czy zużyjesz klocki na przodzie czy tyle (oczywiście razem z czujnikiem) to zaświeci ci się kontrolka.
więc jeśli ci się zapaliła to musiało dojśćdo przerwania obwodu albo z przodu, albo z tyłu - musisz sprawdzić czujniki.
co do resetu kompa Gohan miał na myśli odłączenie aku na jakiś tam czas ~5 min a nie jak ty kombinujesz majstrowanie przy złączu diagnostycznym
pozdro
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
yo!
Czujniki są po 15 zł i najlepiej wymien przód i tył po jednej sztuce klocki wymieniac kompletami przy okazji obejrzyj tarcze hamulcowe czy są juz z "brzuchami"
pozdro
A zdarzają się kiepskiej jakości czujniki samo wciśnięcie wtyczki takiego czujnika juz jest nie lada wyczynem i przy poluzowaniu złącza lampka zużycia klocków mruga np. jadąc po bruku lub zapala się podczas deszczowej aury... miałem podobny problem zmiana czujnika na inny wyeliminowała tę przypadłość... do do reszty pytania sprawdź stan klocków z tyłu i czujnik u mnie z przodu klocki były ok. po wymianie ale z tyłu to tak na granicy dopuszzczalnego zużycia.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Tak z tyłu są wciskane tak samojak z przodu do wciśnięcia tłoczka można użyć drewnianej części młotka jako dziwgni.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.