BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Pompa paliwa czy cos innego.
Autor Wiadomo
MICHALOY
[Usunity]

Wysany: 2005-10-06, 20:12   Pompa paliwa czy cos innego.

Nie przyspiesza plynnie powyzej 3500 tys. obr.

Zaczne od tego ze przegapilem raz poziom paliwa i ujechalem jakies 5 km na gazie prawie bez paliwa. :(
Zaczela od tego momentu glosniej dzialac pompa paliwa ale innych efektow ubocznych nie zauwazylem.
Dotychczas nie dawalem ostrzej na benzynie bo wiadomo cena za litr. Poprostu raczej 3500 tys. obr. nie przekraczalem.

Ostatnio stwierdzilem ze przyszedl czas na dluzsze poganianie na samej benzynie (zima idzie-troche przepalic przez mrozami) i o dziwo :cenzura:. :(

Efekt jest taki ze po przekroczeniu 3500 tys. obr. dusi sie (uczucie odcinania zaplonu) Jak sie lekko popusci gaz to powoli wejdzie na obroty ale jak by dac ostrzej to znowu przerywa. Oczywiscie problemy te sa tylko w ruchu bo jak sie na stojacym aucie da w pedal to obroty ladnie rosna. :shock:

I teraz nie wiem czy ta pompa slabnie czy moze sonda lambda nawala :?:
Ma ktos z was jakis sposob na sprawdzenie tego we wlasnym zakresie :?:
Dodam ze na gazie jest OK :!: Z tym ze gaz z sondy raczej nie korzysta bo ten gaz jest chyba 1 generacji (taki z pokretlem na przewodzie zasilajacym gazem).

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-10-06, 20:19   

a jestes pewien ze dobrej benzyny a nie jakies lewej nalales? wypal to co masz tam w baku i wlej w najlepszej i sprwdzonej stacji.nie zaszkodzi dodac troche specyfiku do czyszczenia ukladu paliwowego.i koniecznie poganiaj nia troche tak do 6-7 tys.obrotow.
moze to glupie ale u mnie pomoglo.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-10-06, 20:19   

Wygląda że to pompa paliwa zakatowana bez paliwa (ja mam automatycznie wyłączaną pompę na gazie) ale obejżyj jeszcze przepływkę.

MICHALOY
[Usunity]

Wysany: 2005-10-06, 20:36   

A faktycznie zalalem paliwo z Orlenu a zawsze tankowalem na PB. Choc nie jestem do konca przekonany czy to to bo wlasnie po zalaniu 5l z Orlenu zalalem 14 z BP wiec powinno sie wymieszac.
Jeszcze jedno, dzis juz odetchnalem bo depnalem na benzynie i bylo OK ale to byla przedwczesna radosc bo problem powrocil.

Nie wiem co ma na mysli Artur C. "przeplywka". Przeplywomierz powietrza :?: Jesli tak to nie wiem jak sie sprawdza. Nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale na gazie jest OK :shock:

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-10-06, 20:49   

Ile czasu było dobrze z przyśpieszeniem - poprawa jest po postoju (jak długim) czy po jakichś innych manewrach bo rozumiem że ta ostatnia była po zatankowaniu "lepszego" paliwa.

O przepływomierzu wspomniałem tylko w tym sensie żeby sprawdzic czy nie jedt pogjęty itp.
Kiedy zmieniałeś filtr paliwa?
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2005-10-06, 20:51, w caoci zmieniany 1 raz  

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-10-06, 20:50   

bo na gazie przeplywka nie bierze udzialu :)

mgr inż. Jędrek ;)

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-10-06, 20:57   

Dajmy spokój przepływce (niepotrzebnie wspomniałem) .

Kiedy zmieniałes filtr paliwa?

MICHALOY
[Usunity]

Wysany: 2005-10-06, 21:03   

o fitrze tez myslalem. nigdy nie zmienialem. nie chce na zazie grzebac w przeplywce.

Menel 

Wysany: 2005-10-06, 21:30   

ale artur dobrze wspomnial o przeplywce bo moze sie zawieszac ta blaszka co jest w srodku.trzeba porzadnie depnac na benzynie zeby sie rozruszala.spowodowane to moze byc strzalem na gazie

MICHALOY
[Usunity]

Wysany: 2005-10-06, 21:57   

No i chyba to bedzie od strzalu bo byl jakies 3 tygodnie temu stral i to nie maly. Przez 2,5 lata takich stralow mialem chyba ze trzy.w sobote a moze jutro zagladne do przeplywomierza i dam znaka.

Menel 

Wysany: 2005-10-06, 22:07   

tylko wez jakiegos kumpla i nie grzeb tam sam jak pisales ze za bardzo nie kumasz przeplywki..ale na poczatek zrob tak jak ja..przegazuj ja gwaltownie na benzynie porzadnie 6-7tys.obr.pare minut.moze naskoczy na swoje miejsce...

MICHALOY
[Usunity]

Wysany: 2005-10-06, 22:20   

dzieki na dzis za pomoc. mam nadzieje ze nie dorobie (przyslowiowe) piź... uszu. dam znaka jak zerkne. nie bede robil nic na sile.

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-10-07, 00:49   

a potem sprawdz wydatek pompy paliwa.... powinno być jakieś 0,9l na 30sek...

Benek_Gliwice
[Usunity]

Wysany: 2005-10-07, 08:27   

W moim przekonaniu dałeś pompce popalić na sucho (czego ne strasznie nie lubią) i teraz zaczyna mowić wychodzę (głośna praca). Jest wielce prawdopodobne, że podaje za mało paliwa i stąd biorą się opisywane przez Ciebie objawy ...
Jakość paliwa prędzej odbije się na kulturze pracy silnika (szarpanie, przerywanie, ...) aniżeli na możliwości wejścia na wyższe obroty. No chyba że zapchało ci filtr paliwa - wtedy też możesz zaobserwować podobne objawy.
Ja jednak stawiam na pompkę :cry:
Pozdrawiam

loko

Wysany: 2005-10-07, 11:29   

jeśli będzie za mały wydatek pompy to silnik będzie przerywał pod obciążeniem... czyli będzie miał takie objawy jak kolega ma. oczywiście takie objawy nie wskazują jednoznacznie na pompę, ale ja bym zaczął właśnie od niej. tym bardziej że sprawdzenie wydatku pompy to jest 10 minut roboty

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2005-10-07, 14:09   

kolega dobrze gada. ja jezdzilem swoim is'em do ostatniej kropli i dostalem za swoje. nowy zamiennik kupiony na allegro za 179 zł pracuje głośno ze czasami mnie wk.. teraz mysle o matach wygluszajacych..

ale wrocmy do problemu. rowniez stawiam na konczaca sie pompke i nie polecam zamiennikow.

pozdro m42b18

MICHALOY
[Usunity]

Wysany: 2005-10-08, 14:10   

jestem juz po ogledzinach przeplywomierza.

Generalnie to obudowa filtra na krawedzi mocowania przeplywki jest peknieta. To wyglada na swirzyzne czyli to musialo peknac przy ostatnim strzale.
Przepustnica przeplywki wydaje sie byc prosta ale jak sie ja do konca uchyli to od strony kolektora patrzac jakby byla skoszona.

Zrobilem zdjecia przepustnicy. Jak ktos jest chetny poradzic czy tak powinna wygladac to moge podeslac.

Menel 

Wysany: 2005-10-08, 16:01   

to wklej foty tutaj.zawsze ktos sie znajdzie i pomoze...

MICHALOY
[Usunity]

Wysany: 2005-10-08, 17:10   

menel napisa/a:
to wklej foty tutaj.zawsze ktos sie znajdzie i pomoze...

No wlasnie nie wiem jak

Menel 

Wysany: 2005-10-08, 17:36   

tu masz linka do strony gdzie umieszczasz latwo foty
www.imageshack.us
wklejasz tam i kopiujesz linka na forum

MICHALOY
[Usunity]

Wysany: 2005-10-08, 17:56   

http://img341.imageshack....e=zzz0430me.jpg
http://img21.imageshack.u...e=zzz0449xg.jpg
http://img21.imageshack.u...e=zzz0452ip.jpg
http://img21.imageshack.u...e=zzz0463vd.jpg
http://img21.imageshack.u...e=zzz0472dk.jpg

O to zdjecia

MICHALOY
[Usunity]

Wysany: 2005-10-10, 19:42   

i co nikt nie wie czy tak wyglada otwarcie przepustnicy na maxa :?:

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-10-10, 19:50   

Cierpliwosci - nie kazdemu się chce rozbierać swoje sprawne auto aby sprawdzić -poczekaj troszke ktoś się odezwie( niestety ja tez nie mam nic pod ręką aby sprawdzić ) :roll: :wink:

MICHALOY
[Usunity]

Wysany: 2005-10-10, 19:57   

czekam cierpliwie.

loko

Wysany: 2005-10-11, 18:34   

nie przepustnicy tylko klapy przepływomierza jeśli chodzi o ścisłość a po drugie moim zdaniem to nie ma znaczenia jeśli ona jkest trochę krzywo przy otwraciu. ważne żeby chodziła bez ZADNYCH oporów i żeby przy zamknięciu była prosta. najważniejsza rzecz w przepływomierzu to akurat jest płytka oporowa znajdująca się pod tym czarny plasticzkiem-przykrywką...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: