Wysany: 2005-10-10, 21:45 Pytanie odnosnie instalacji gazowej I i II generacji
Mam takie pytanie.
Duzo ostatnio przegladam forum poniewaz chce zagazowac swoja beemke.
Wszyscy pisza, ze sekwencja najlepsza, a jak ktos nie ma pieniedzy to instalacja II generacji z silnikiem krokowym.
Ja nie mam pieniedzy dlatego chce jezdzic na gazie pomimo wszystkich jego slabosci. Instalacja sekwencyjna przewyzszylaby mi wartosc auta.
Kolegow ktorzy zaczna wypisywac teksty w stylu jak Cie stac na beemke to powinno Cie stac na benzyne albo na sekwencje prosze o niewypisywanie takich tekstow i wyrozumialosc. Beemka kosztowala mnie grosze a zawsze chcialem miec samochod z duzym silnikiem.
Licze sie ze slabszymi osiagami ale teraz i tak jezdze jak baba bo mi szkoda kasy na benzyne.
Jestem zdecydowany wiec na instalacje II generacji z krokowcem. Wszystko byloby ok gdyby nie fakt, ze wiekszosci te silniczki krokowe padaja i wkladaja do instalacji zwykla przelotke ze sruba.
Tak samo zrobilem jak mialem poldka.
Czy w zwiazku z tym nie lepiej od razu zamontowac instalacji I generacji?
Wogole spotkalem sie z opinia, ze do samochodow starszych, takich jak moj lepiej wsadzic instalacjie nie korzystajaca z elektroniki samochodowej bo po 18 latach jest ona zawodna.
Lepiej jak auto wiecej pali i ma slabsze osiagi ale sie nie psuje co chwila.
Po wlozeniu przelotki w poldku jak reka odjal wszystkie dolegliwosci.
Moja beemka nie sluzy mi do wyscigow ale do przejazdy z punktu A do B i tyle.
Wogole czy instalacja II generacji po wywaleniu silnika krokowego staje sie inst. I generacji?
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy majac instalacje I generacji w wielopunkcie po strzale w kolektor i uszkodzeniu przeplywomierza mozliwa bedzie jazda na gazie?
Nie znam sie za bardzo na tym i byc moze do wielopunkta nie mozna wstawic inst. I generacji wiec moje wywody nie maja sensu i wtedy prosze modow o skasowanie tego tematu.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-10-11, 08:51
1. z uwagi na przepisy nikt Ci już nie założy instalacji I gen.
2. po założeniu "śrubki" instalacja II gen. faktycznie staje się I gen. BTW mój "krokowiec od gazu" ma już ponad 2 lata i cały czas działa OK (ostatnio byłem na diagnozie u gazownika)
3. żeby wbic gaz do dowodu rejestracyjnego musisz mieć rachunek/fakturę za jej założenie patrz pkt. 1.
4. dobra instalacja II gen. będzie w przypadku Twojego silnika lepsza od I gen. a i tak musisz zapłacić za sterownik, więc najlepiej kupić coś konkretnego - nie odsyłam Cię do konkretów, bo o tym jaką instalkę założyć było już na tym forum dość sporo
... i na koniec mały OT
Cytat:
Moja beemka nie sluzy mi do wyscigow ale do przejazdy z punktu A do B i tyle.
ale za to są to miło przejeżdżane odcinki, bo do tego właśnie służy BMW ja moją też sie nie ścigam, tylko pokonuje odcinki, ale kocham to
Jeżeli to nie być sekwencja to bym założył II gen (I już nie zakładają) z najtańszym osprzetem-komputerem,krokowym, mikserem, a zaraz po wbicu w dowód dołożył BLOSa i bedzie naprawde ok. A jeżeli uparłbyś sie na komputer to najlepiej AL-700 lub bingoS.