Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-10-17, 22:05 czek kontrol ;) i swiecacy motoroil ?
zadam glupie pytanie ale jest takie badziewie ktore denerwuje mnie w czasie jazdy:
wczoraj gdy wywalilem akumulator i wlozylem po 3 godzinach nowke sztuke sklepowa na czek kontrolu zaswiecil sie motor oil.poziom jest ok,stan tez (wymieniony 2 miesiace temu).
rok temu w poprzedniej e30tce wystarczylo wyjac i wlozyc czek kontrol.tu nie skutkuje..
mial ktos juz z tym doczynienia?
Wysany: 2005-10-17, 23:15
ale czy to mozliwe jak beta stala w jednym miejscu i nawet cm nie ruszyla? cos mi sie z tym napieciem od akumulatora nie podoba.pawel-e30 powiedzial zeby raz jeszcze kleme zdjac to moze wroci na nowo czysty czek kontrol.ale dzieki.napewno grzebne w tej kostce.
a sprawdz jaki mas zpoziom oleju musiszmiec ponad polowe czyli przed maximum wtedy zgasnie ... moze to zbieg okolicznosci ze zapalil Ci sie po zmienie akumulatora ...
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-10-18, 10:28
jak ma prawidłowy stan oleju to niech nie dolewa do maxa -
nie poleca się tego...
u mnie często po zaświeceniu motoroil - muszę sporo pojeździć,
żeby przesało straszyć...
nie przejmowałbym się skoro jest odpowiedni poziom...
to nie kontrolka ciśnienia....
pozdro
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2005-10-18, 19:16
a ja twierdze ze trzeba dolac do gornej kreski na bagnecie, i dopiero wtedy zgasnie kontrolka. u mnie tak bylo. ona zapala sie gdy oleju jest min a gasnie kiedy doleje sie do max
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-10-18, 20:29
na przykładzie mojego autka kontrolka od poziomu oleju zapala się gdy poziom spadnie do 1/4 a gaśnie dopiero gdy przekroczy się 3/4, a poniewaz to nie jest do końca zdrowe dla silnika bo im więcej oleju w misce tym więcej go silnik przed odme wcina to ja jeździłęm cay czas na palącej się kontrolce i miałem ją gdzieś ... w końcu sama zgasła a poziom był poniżej połowy hehehe
Ja utrzymuje poziom oleju w okolicach maximum i nie przawda że jest to dla silnika szkodliwe ( wiecej oleju mniejsze obciazenie termiczne oleju) i jakoś mi nic przez odmę nie ucieka a aby uciekało to trzeba mieć niezłe przedmuchy w silniku - co do tematu to raczej problem ze stykami choć padający alumulator też potrafi narozrabiac w elektronice (duże skoki napięcia) odnośnie konkretnego tego przypadku potrafi paśc dioda zenera( było to u mnie) na obwodzie kontroli poziomu oleju w "czek kontrol ".
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-11-06, 00:44
dlatego zadałem to pytanie... jak po 200km, to spoko... u mnie też,
jak już lampka się zaświeci, to potem sporo trzeba nakręcić kilosów, żeby przestała... ewentualnie postawić auto na pochyłości, tzn.tył dużo wyżej niż przód - z miejsca mi gaśnie...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Wysany: 2005-11-06, 01:06
spoko, u mnie tak jakos po 200. moze dlatego ze silnik umylem delikatnie i jakis wezyk sie przekrecil.u mnie w lansie musi byc wszystko czyste.tak jak silnik to i w srodku i blacha na zewnatrz:lol:
lans pelna para
witam
mialem to samo po wymianie aku odłacz go raz jeszcze na jakies 10-15 min cos sie poprostu czekowi powalilo odlacz zaczej podłacz ponownie i powinno byc wszystko ok .....tylko ja dostalem tez bonusa od czeka bo w sumie 3 lampki mi sie po wymianie aku zapalily:)))
a co do oleju i reszty kombinowania to droga w zła strone...
pozdrawiam
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))