Witam. mam pytanko. Dzisiaj podjechałem do warsztatu wymienic olej i chłopaki sprawdzili mi jakimś badziewiastym użądzonkiem do ilu wytrzyma mój płyn chłodzący. Wyszło ze do MINUS 9 stopini. Mam pytanko czy zmieniać cały płyn 12 litrów czy spuścić np to co jest w zbiorniczku i dolać koncentratu. Czy jak tak zrobie np spuszcze 3 litry płynu i doleje 3 litry koncentratu czy to mi sie wszyatko dobrze wymiesza czy zostanie gdzies w układzie niewymieszana woda. Jeszce jedno niechodzi mi o to ze niechce mi sie wymieniac wszyatkiego ale wiem ze w 525 jest później kłopot z odpowietrzeniem układu i dlatego chce uniknąć odpowietrzania. Pozdrawiam.
PS : Fajnie TU wrócić po roku:)
Ostatnio zmieniony przez NIKOŚ 2005-10-21, 23:31, w caoci zmieniany 1 raz
oczywiście ze wystarczy dolać samego koncentratu.... oczywiście wytrzymałość na mróz będzie niższa niż na opakowaniu koncentratu ale na 100% wymiesza się on dakładnie z resztą zawartości.... wystraczy się trochęprzejechać...
wtedy mozesz znowu zmierzyć tym urządzeniem i jeśli wyjdzie jeszcze za mało to wtedy znowu spuść 3 litry i dolej samego koncentratu... unikniesz odpowietrzania...
Tylko, na ile można wierzyć w dokładność tego urządzonka? Jak zmienisz cały płyn to masz pewność, a swoją drogą czy ktoś wie jak działa ten sprzęcik do mierzenia temperatury zamarzania płynu? A poza tym odpowietrzanie M30 to żaden problem, sekundowe sprawy i po temacie.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
Niema znaczenia czy to koncentrat czy fabrycznie rozrobiony płun jedyna różnica to zwartość wody w plynie(wiecej) a koncentracie(mniej). Do koncentratu i tak należy dolać wody destylowanej(demineralizowanej)a do gotowca nie.
Jedyne kryterium to czy dany specyfik jest dopuszczony do uzytku z danym (posiadanym) rodzajem chłodnic.
_________________ E39 530d 00r
NIKOŚ [Usunity]
Wysany: 2005-10-23, 17:38
Chyba tak dla pewnosci wymienie cały płyn potrzebne sa mi informacje gdzie sa odpowietrzniki (wiem tylko o tym w obudowie termostatu) i gdzie sie spuszcza płyn z bloku.
Dokładnie, ten na obudowie termostatu jest jedynym. Śruba o którą pytasz jest od strony kolektorów wydechowych blisko połączenia silnika ze skrzynią biegów.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
e36 318ti compact szrotex
NIKOŚ [Usunity]
Wysany: 2005-10-23, 20:17
Napewno to jest tylko ta jedna śruba bo gdzies wyczytałem ze jest jeszcze odpowietrznik gdzies przy nagrzewnicy (różne źródła inaczej podają).
śruba do spuszczania płynu jest dokładnie tam gdzie pisze sosen. Jest ona na klucz 19 , odkrecisz i płyn z bloku spadnie. A odpowietrzniki sa dwa. Pierwszy w zbiorniczku wyrównawczym obok korka, a drugi na termostacie.
_________________ bmw e39 530d; e30 335, e30 cabrio, bmw 1800