mam pytanko:
jest sobie e30 320 6 cyl.
niestety nie mozna jej uruchomic. nie ma iskry, tzn. jest iskra na palcu ale nie wychodzi z kopulki, kable wymienione, palec i kopulka rowniez
co to moze byc?
_________________ Artur - Klubowicz
arczi@beemka-klub.pl ; gg:813334 ; skype: arczi_bmw
e30 316i i e30 318i - rozbite
e30 324td i e36 316i - niestety sprzedane
obecnie bez autka
Wysłany: 2005-10-27, 07:05
A czy w kopółce jest założony palec grafitiwy?
_________________ Coś się stało że się ze...ło
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2005-10-27, 07:34
Sprawdz pozadnie cewke czy daje dobre napiecie na palec rozdzielacza czy ma dobra rezystancje bo moze za malo podawac i sie iskierka bedzie gubic juz na kopulce (sprawdz zasilanie na cewce czy napewno ma to samo co akumulator moze gdzies jest styk zasniedzialy)
wszystko co piszecie bylo sprawdzane, mam jeszcze jedno pytanko czy moze za to odpowiadac komputer? jesli tak to czy ktos ma taki zeby podlaczyc na chwile i sprawdzic ewentualnie do odsprzedania i cene
poprostu kolega jest zalamany bo kupil autko i nacieszyl sie nim tydzien i nie moze go uruchomic
byla rowniez wymieniana cewka z autka ktore bylo na chodzie i to nic nie pomoglo
a co do swiec to ja ich nie podlaczalem wiec nie wiem czy sa dobrze wiec kolejna prosba czy ma ktos kolejnosc w jakiej powinny byc podlaczone, to chociaz sprawdze - moze to jest to? tylko czy wtedy iskra z kopulki by nie wychodzila?
wszelkie pomysly i sugestie mile widziane
pozdrawiam
obecnie bez autka
Wysłany: 2005-10-27, 18:31
Na kopółce są liczby i one odpowiadają kolejności. I jeszcze jedno, jak kopólka jest nowa to była pewnie bez palca grfitowego ze sprężynką w środku i czy przełożyliście go ze starej?
...hmm...
kolejność podłączenia przewodów do kopółki nie ma znaczenia do póki nie nie ma iskry i nie wpływa na to czy jest czy nie.
nie wiem jak mozna sprawdzić czy jest iskra na palcu
natomiast proponuję zacząć od cewki: czy jest miedzy cewką a przewodem, jeśli jest to dalej na konkretnych przewodach wychodzących z kopółki.
Jak nie ma to albo aparat, kopółka lub palec.
nie sądzę by komputer miał coś do tego jeśli jest iskra na cewce
Wysłany: 2005-10-27, 22:57
Pod kopułka niżej jest taki czujnik położenia koła zamachowego.Sprawdź ten czujnik. Miałem taki sam objaw w e34 też 2,0 m20 samochód mi zgasł i nie chciał odpalić bo nie było iskry. Wymieniłem ten czujnik i od razu zapalił.
_________________ bmw e39 530d; e30 335, e30 cabrio, bmw 1800
czujnik polozenia walu nie ma wplywu na brak iskry tylko nie bedzie podawac benzyny wtryski sie nie wlacza jezeli z czujnika nie beda pobierane impulsy
Gość
Wysłany: 2005-10-28, 17:38
x_e_o_n napisał/a:
czujnik polozenia walu nie ma wplywu na brak iskry tylko nie bedzie podawac benzyny wtryski sie nie wlacza jezeli z czujnika nie beda pobierane impulsy
i tu sie z toba niezgodze!!!
ja po wymianie silnika zamieniłem kostki z czujnika położenia wału z czujnikiem na 6 przewodzie zapłonowym i też niemiałem iskry
Wysłany: 2005-10-28, 18:46
Ja bym postawił właśnie na ten czujnik. Miałem to samo czujnik padł tak sam z siebie podczas jazdy, i też nie miałem iskry. Także ten czujnik ma znaczenie na 100%!!!!!!!!!!
_________________ bmw e39 530d; e30 335, e30 cabrio, bmw 1800
czujnik jest ok
ale dalej to samo
moze ktos ma jednak rozpiske z kolejnoscia podlaczenie przewodow, chociaz nie sadze ze to o to chodzi bo na przewodach tez nie ma iskry a byly wymieniane
obecnie bez autka
ja mam tylko nie potrafie tego nawysowac .. i nie do konca wiem jak to napisac ,,, ale hmm moze sie uda )
5
------- 3
1
------- 7- cewka
4
------- 6
2
Ja tak to sobe rozrysowalem na kartce wyobraz sobie ze w kolo liczb sa otworki w kolulce .. na ktore trzeba wsadzic kable .. a numerki kabli to sa numery od levej do prawej ( numery swiec ) Ja mialem tak przy e34 m20 b25 89 r .. mysle ze u Ciebie bedzie tak samo
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
Krych, jestes pewien? Bo dalbym sobie glowe uciac ze przewod nr 2 jest na gorze - wyciagalem tylko ten przewod i bylo dokladnie odwrotnie niz napisales.
Czyli e34 . m20b25 89 rok ma inaczej bynajmniej moje tak mialo a mysle ze to jak sie podepnie kable to ma jakies zanczenie .. hmm ale arczi, czy iskra w ogole na kablach jest wsadz kable do kopulki z 2 giej strony wsadz swiece dotknij glowicy i niech ktos zakreci i luknij czy swieci czy nie... i napisz powoli a dojdziemy do celu
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
oki chlopaki dzieki za pomoc
udalo sie
POWOD - tak jak myslalem na poczatku - komputerek sterujacy - za mala iskre podawal i nie miala sily przeskoczyc
zmienilismy komputerek i wszystko chula
przy okazji dzieki wielkie dla Spektera, ktory pozyczyl mi na sprawdzenie komputerek:)
jeszcze raz wszystkim dzieki za probr pomocy i za rady
jak widac z powyzszego obraka niekiedy komputerek ma tu duzo do gadania
obecnie bez autka
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2005-11-08, 21:41
co to jest komputerek ktory daje za malao iskre ??? nigdy nie slyszalem zeby komputerek dawal iskre gdzie to jest jak to wyglada ??
Wysłany: 2006-08-30, 05:32
odświerzę trochę temat.
mam podobny problem co autor tematu z tym że iskrę mam ale tylko na trzech cylindrach. i wygląda na to, że tylko na parzystych czyli na 6, 4 i 2 pozostałe nie mają.
paliwo dostają bo świece są mokre. żeby zapalić muszę ją wziąć na hol.
wystarczy jej tylko 2, 3 m rozbiegu i zaskakuje. pracuje cholernie nierówno.
czuć że najwyżej na czterech garach.
kopci na niebiesko (resztki paliwa z cylindrów bez iskry) po czym po paru przegazowaniach praca silnika wyrównuje się, obroty nie falują wszystko jest jak trzeba.
kopcenie ustaje wtraz z uruchomieniem wszystkich cylindrów.
popracuje trochę, gaszę silnik i potem zapala bez problemu. aż postoi trochę.
jak ostygnie to znów: odpali nawet czasem sama ale szarpie i czka, albo wogóle nie chce zapalić.
przyszło mi na myśl że może aumulator mi pada i dlatego nie chce zapalić, bo jak już zaskoczy to wygląda tak jakby alternator go doładował i potem w niedużych odstępach czasu między postojami pali sama i pracuje równo. poza tym ten krótki rozbieg przy holowaniu...naprawdę wystarczy tylko szarpnięcie.
proszę o pomoc bo sam już nie wiem co z tym zrobić, gdzie szukać...
a właśnie zacząłem urlop i miałem jechać Beemą
PS: silnik m20b20, rocznik 89 gwoli ścisłości. nic nie dłubane oryginał i to w dobrym stanie;)