BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zycie z ix ?
Autor Wiadomo
Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2005-11-11, 16:04   Zycie z ix ?

Witam :wink:

Zastanawiam sie nad przerobieniem karawanu na ix. Chcialem kupic gotowego 325 ix Touring ale to chyba graniczy z cudem.
Szukalem ale malo tego znalazlem.
Jakie sa za i przeciw :?: Wpadłem na pomysł zeby kupic 325ix i zamienic zawieszenie :twisted: Jest to do zrobienia :?: Czy karoseria w ix byla jakas inna :?: Jak jest z dyframi w ix [powinny posiadac spere bo niby jak ma smigac autko 4x4 bez szpery] Jakiej zywotnosci sa te napedy [usterkowosc]:?:

Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi :wink:

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2005-11-11, 16:07   

w ix masz inaczej skonstruowane kielichy a wogole po co ci sie w ix-a pchac?? nie lepiej zostawic naped na tyl??

Goliat 
kierownik wioski

Wysany: 2005-11-11, 16:21   

Pawel-E30 napisa/a:
w ix masz inaczej skonstruowane kielichy a wogole po co ci sie w ix-a pchac?? nie lepiej zostawic naped na tyl??

Czyli odpada pomysl z przekladka zawiechy :cry:

Tu jest 325 ix karawan z '88 :arrow: http://www.parkmaszyn.pl/...9c87b2cd4a9ab71

Czy tylko kielichy sa inne czy co jeszcze :?:

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-11-11, 17:09   

kogos lekko z cena pocisnelo w mozgownice ;d wejdz na mobile.de i zobacz ile tego tam masz....a przerobka jest zapewne bardzo droga = a i tak oryginlanego IXa nie zrobisz.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-11-11, 22:19   

goliat, wszyscy raczej predzej czy szybciej rezygnuja z IXa a ty na odwrot :wink:
bardzo trudno pozniej IXa sprzedac..

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2005-11-11, 23:06   

Chłopcy :idea: :idea: :idea:

Goliat nie mieszka we warszawie czy otwocku gdzie jedyny problem to jak nie złamać spoilera o krawężnik

Goliat mieszka na wschodzie polski i pewnie nieraz musi walczyć z przeciwnościami i siłami przyrody i myślę że takie autko by mu nieco ułatwiło żywot.
To nie miejsce dla Gierman Stajlu :!:

Goliat - myślę że najrozsądniej było by udać sie do niemcowni po auto
na tamtejszym rynku jest tego troszkę
ale musisz się liczyć ze zwiększonymi zdeka kosztami utrzymania nawet w porównaniu do zwyklej 325

Oderta na Autoscout24
Oferta na Mobile.de

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Goliat 
kierownik wioski

Wysany: 2005-11-12, 00:17   

nokerman napisa/a:
Chłopcy :idea: :idea: :idea:

Goliat nie mieszka we warszawie czy otwocku gdzie jedyny problem to jak nie złamać spoilera o krawężnik

Goliat mieszka na wschodzie polski i pewnie nieraz musi walczyć z przeciwnościami i siłami przyrody i myślę że takie autko by mu nieco ułatwiło żywot.
To nie miejsce dla Gierman Stajlu :!:

Goliat - myślę że najrozsądniej było by udać sie do niemcowni po auto
na tamtejszym rynku jest tego troszkę
ale musisz się liczyć ze zwiększonymi zdeka kosztami utrzymania nawet w porównaniu do zwyklej 325

Oderta na Autoscout24
Oferta na Mobile.de

Swiete slowa Noker :wink:
U mnie nie ma letko :twisted: zycie to nie je bajka 8)
U nas tez juz kilka znalazlem. Po przeleceniu kilku opisow i fotek przednie kolumny sa inne [w pionie] mam pytanie co do skrzyni bo sadze ze silnik jest taki sam. I jak jest rozwiazany naped przedni :?:

erikson 

Doczy: 16 Lip 2004
Skd: W-wa-
Wysany: 2005-11-12, 09:47   

kiedys jak miałem 525 to zastanawiałem sie na przeróbka na ix i zrezygnowałem,dzis jezdze ix ale orginalnym,narazie mi pasuje i to jest to czego szukałem,ale musisz wziasc poprawke ze to nie jest wtedy auto do sportu. W ix masz inaczej rozwiazane zawieszenie z przodu,czesci sa wtedy mniej dostepne i zazwyczaj tyko orginały(sa wtedy drogie),osiagi spadaja w porównaniu ze zwykła 325,wiecej tez pali,ale zato na mokrym mozesz pomachac koledze w 325,nie mowiac juz o sniegu czy błocie,na zakretach tez lepiej jej idzie,nie nalezy jej zato katowac bo naped siadzie szybciej ja we zwykłej. Z zawieszenia robiłem tylko amortyzator-regeneracja taniej wychodzi niz kupno uzywki,tak tez rozwiazuje sie inne problemy z zawieszeniem w ix(jak tanio to tylko regeneracja lub kuno na czesci 325ix),na allegro sa do sprzedania
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=70229251
http://www.otomoto.pl/ind...show&id=C629688
http://www.otomoto.pl/ind...show&id=C308360
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=72000383
napewno w innych mediach tez. Z tego co widziałem to łatwiej o kupno 325ix niz 525ix,3 sa tansze i jest ich wiecej do wyboru,a co zatym idzie w przyszłosci wiecej uzywek. Przy kupnie patrz na zawieszenie przenie(czym mniej wad tym dla ciebie lepiej i taniej),maglownice sa inne a przez to kłopot jak sadzie,reszte to wszystko to samo.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2005-11-14, 09:27   

witam jak chcesz to mam 325 ix e30 na sprzedanie, niedawno sprowadzony jeszcze nie zarejesttrowany

Arczi e30 
ZBANOWANY

Pomg: 2 razy
Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2005-11-14, 18:22   

ogolnie to mozna zrobic napęd 4x4 bez przerabiania kielichów..wystarczy ze masz wszystkie komponenty zawieszenia BMW e30 ix czy to combi czy innego ix-a...nie musisz wspawaywac 2 kielichów..choć fakt że te sa troche inaczej ułozone są bardziej na pionowo niz w "zwykłej" e30-tce...zreszta jak bardzo chcesz to dla chcacego nic trudnego rozbita e30-tke ix kupisz za 2000-2500zł nie szukaj okazja sama sie trafi...a czesci fakt przedniego napedu sa drogie i przy mało roztropnym traktowaniu lubi sie psuć

Go

Wysany: 2005-11-14, 23:47   

Niestety nie da się w prosty sposob przerobic zwyklego E30 na ix. Pierwsza sprawa to karoseria. W ix są dłuższe podłużnice. Belka przedniego zawieszenia(aluminiowa)jest bardziej przesunięta do przodu, inne są kielichy McPersonów. Tunel z lewej strony ma wstawkę poszerzająca w celu pomieszczenia rozdzielacza napędu. Przy podłodze są inne szyny mocujące rozdzielacz napędu.
Najlepszy sposób to przełożenie całego przodu karoserii. Oczywiście potrzebny jest jeszcze kompletny uklad napędowy i kolumna kierownicza, która też jest inna z racji innej przekladni kierowniczej.
Jeżeli chodzi o części na przód, to z zamienników dostępne są: amortyzatory, końcówki drążków, drążki kierownicze, łączniki stabilizatora, łożyska kół, sworznie(długi i krótki), osłony przegubów. Hamulce są takie same jak w zwykłym E30.
Na mokrym, śniegu, szutrze, zarętach zwykłe BMW nie ma żadnych szans.
Z racjii moich zainteresowań sportem samochodowym mój ix eksploatowany był czasami dosyć ekstremalnie, mimo to nie miałem żadnej usterki układu napędowego. Jedyne co wymieniłem to łożyska kół, drążek kierowniczy i końcówkę, sworznie wachaczy ,amortyzatory, osłony przegubów przednich półosi, tarcze hamulcowe i klocki. No i wcale nie jest to taki muł ja się niektórym wydaje.A zużycie paliwa? Subaru impreza GT też pali niemało :wink:

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-11-15, 15:13   

to ja jeszcze dodam, że dół silnika (miska olejowa) jest inna...

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2005-11-15, 15:40   

czasami też silnik był inny Goliat npaisał:
Cytat:
Tu jest 325 ix karawan z '88 http://www.parkmaszyn.pl/...9c87b2cd4a9ab71

Ten ma V6 :? :lol:

MOD: Nie radze sie pakować w silnik V6. Problemem jest zdobycie do takiego części ROTFL

Go

Wysany: 2005-11-16, 07:49   

RoboCop napisa/a:
to ja jeszcze dodam, że dół silnika (miska olejowa) jest inna...

...i pompa oleju, łapy silnika, skrzynia biegów, wał napędowy.
A tu taka ciekawostka http://wp1016621.wp027.we...1028/f01028.htm

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2005-11-16, 08:43   

a powiedzcie mi gdzie mozna kupic takie tuleje gumoowe na wahacz, jak na zdieciu 3 w gornym rzedzie???
pozdroo

Go

Wysany: 2005-11-16, 13:36   

Te tuleje to od M3. W Inter Carsie cena za dwie (LMI 10560) ok.300zł. Pasują do każdego E30.

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2005-11-16, 13:40   

Allrad, jaka jest różnica? W twardości czy w trwałości?

Go

Wysany: 2005-11-16, 13:58   

Te od M3 są mniej komfortowe. Trwałość jest wieksza, bo nie mają żadnych luzów tak jak w zwykłych i nie ma co się wybijać.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: