Zastanawiam sie nad przerobieniem karawanu na ix. Chcialem kupic gotowego 325 ix Touring ale to chyba graniczy z cudem.
Szukalem ale malo tego znalazlem.
Jakie sa za i przeciw Wpadłem na pomysł zeby kupic 325ix i zamienic zawieszenie Jest to do zrobienia Czy karoseria w ix byla jakas inna Jak jest z dyframi w ix [powinny posiadac spere bo niby jak ma smigac autko 4x4 bez szpery] Jakiej zywotnosci sa te napedy [usterkowosc]:?:
kogos lekko z cena pocisnelo w mozgownice ;d wejdz na mobile.de i zobacz ile tego tam masz....a przerobka jest zapewne bardzo droga = a i tak oryginlanego IXa nie zrobisz.
Goliat nie mieszka we warszawie czy otwocku gdzie jedyny problem to jak nie złamać spoilera o krawężnik
Goliat mieszka na wschodzie polski i pewnie nieraz musi walczyć z przeciwnościami i siłami przyrody i myślę że takie autko by mu nieco ułatwiło żywot.
To nie miejsce dla Gierman Stajlu
Goliat - myślę że najrozsądniej było by udać sie do niemcowni po auto
na tamtejszym rynku jest tego troszkę
ale musisz się liczyć ze zwiększonymi zdeka kosztami utrzymania nawet w porównaniu do zwyklej 325
Goliat nie mieszka we warszawie czy otwocku gdzie jedyny problem to jak nie złamać spoilera o krawężnik
Goliat mieszka na wschodzie polski i pewnie nieraz musi walczyć z przeciwnościami i siłami przyrody i myślę że takie autko by mu nieco ułatwiło żywot.
To nie miejsce dla Gierman Stajlu
Goliat - myślę że najrozsądniej było by udać sie do niemcowni po auto
na tamtejszym rynku jest tego troszkę
ale musisz się liczyć ze zwiększonymi zdeka kosztami utrzymania nawet w porównaniu do zwyklej 325
Swiete slowa Noker
U mnie nie ma letko zycie to nie je bajka 8)
U nas tez juz kilka znalazlem. Po przeleceniu kilku opisow i fotek przednie kolumny sa inne [w pionie] mam pytanie co do skrzyni bo sadze ze silnik jest taki sam. I jak jest rozwiazany naped przedni
kiedys jak miałem 525 to zastanawiałem sie na przeróbka na ix i zrezygnowałem,dzis jezdze ix ale orginalnym,narazie mi pasuje i to jest to czego szukałem,ale musisz wziasc poprawke ze to nie jest wtedy auto do sportu. W ix masz inaczej rozwiazane zawieszenie z przodu,czesci sa wtedy mniej dostepne i zazwyczaj tyko orginały(sa wtedy drogie),osiagi spadaja w porównaniu ze zwykła 325,wiecej tez pali,ale zato na mokrym mozesz pomachac koledze w 325,nie mowiac juz o sniegu czy błocie,na zakretach tez lepiej jej idzie,nie nalezy jej zato katowac bo naped siadzie szybciej ja we zwykłej. Z zawieszenia robiłem tylko amortyzator-regeneracja taniej wychodzi niz kupno uzywki,tak tez rozwiazuje sie inne problemy z zawieszeniem w ix(jak tanio to tylko regeneracja lub kuno na czesci 325ix),na allegro sa do sprzedania
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=70229251 http://www.otomoto.pl/ind...show&id=C629688 http://www.otomoto.pl/ind...show&id=C308360 http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=72000383
napewno w innych mediach tez. Z tego co widziałem to łatwiej o kupno 325ix niz 525ix,3 sa tansze i jest ich wiecej do wyboru,a co zatym idzie w przyszłosci wiecej uzywek. Przy kupnie patrz na zawieszenie przenie(czym mniej wad tym dla ciebie lepiej i taniej),maglownice sa inne a przez to kłopot jak sadzie,reszte to wszystko to samo.
ogolnie to mozna zrobic napęd 4x4 bez przerabiania kielichów..wystarczy ze masz wszystkie komponenty zawieszenia BMW e30 ix czy to combi czy innego ix-a...nie musisz wspawaywac 2 kielichów..choć fakt że te sa troche inaczej ułozone są bardziej na pionowo niz w "zwykłej" e30-tce...zreszta jak bardzo chcesz to dla chcacego nic trudnego rozbita e30-tke ix kupisz za 2000-2500zł nie szukaj okazja sama sie trafi...a czesci fakt przedniego napedu sa drogie i przy mało roztropnym traktowaniu lubi sie psuć
Go
Wysany: 2005-11-14, 23:47
Niestety nie da się w prosty sposob przerobic zwyklego E30 na ix. Pierwsza sprawa to karoseria. W ix są dłuższe podłużnice. Belka przedniego zawieszenia(aluminiowa)jest bardziej przesunięta do przodu, inne są kielichy McPersonów. Tunel z lewej strony ma wstawkę poszerzająca w celu pomieszczenia rozdzielacza napędu. Przy podłodze są inne szyny mocujące rozdzielacz napędu.
Najlepszy sposób to przełożenie całego przodu karoserii. Oczywiście potrzebny jest jeszcze kompletny uklad napędowy i kolumna kierownicza, która też jest inna z racji innej przekladni kierowniczej.
Jeżeli chodzi o części na przód, to z zamienników dostępne są: amortyzatory, końcówki drążków, drążki kierownicze, łączniki stabilizatora, łożyska kół, sworznie(długi i krótki), osłony przegubów. Hamulce są takie same jak w zwykłym E30.
Na mokrym, śniegu, szutrze, zarętach zwykłe BMW nie ma żadnych szans.
Z racjii moich zainteresowań sportem samochodowym mój ix eksploatowany był czasami dosyć ekstremalnie, mimo to nie miałem żadnej usterki układu napędowego. Jedyne co wymieniłem to łożyska kół, drążek kierowniczy i końcówkę, sworznie wachaczy ,amortyzatory, osłony przegubów przednich półosi, tarcze hamulcowe i klocki. No i wcale nie jest to taki muł ja się niektórym wydaje.A zużycie paliwa? Subaru impreza GT też pali niemało