Wysany: 2005-11-23, 08:52 Tego jeszcze nie bylo - 2.5R6 z BMW w Polonezie
Na naszym forum PTK od zawsze istnieja tematy co by tu wsadzic pod maske poldzersa zeby zastapic wiekowy konstrukcyjnie silnik. Nie jest problemem wsadzic fiatowskie i fordowskie dwojki, 1.8 rovera, nawet 2.9 ze Scorpio, ale tego jeszcze nie bylo hehe. Az trudno uwierzyc ze kolo upchnal rzedowa szostke.
Bez sensu. Polonez to jest auto bez swapowej przyszłości, wnętrze, fotele, zawias - tam by trzeba było wszystko wymienić. Blacha łapie rdzę w prawie nowych autach, spasowanie elementów tragiczne. No i po prostu jest brzydki. Miał ktoś "fantazję"
_________________ Weteran
Senn_PTK [Usunity]
Wysany: 2005-11-23, 09:25
Postaram sie nie komentowac Lukasz tego co piszesz, ale zareczam Ci ze bardzo sie mylisz
Miałem do czynienia z Polonezem i wiem co to za auto. Wybacz, ale silnik r6 nie sprawi, że się tym można zachwycać. Może i fajnie poszaleć po jakiś nieuczęszczanych drogach, ale that's all. Chyba, że jest to jakaś specjalna wersja Poldka produkowana przez np. Audi i jakość wykonania, materiały są z innej beczki
Silnik to nie wszystko.
Baza musi być rozsądna, a poldek, hmmmm....
Zaznaczam, że wyrażam tylko swoje subiektywne zdanie i jesli się mylę wyprowadź mnie z błędu. 8)
Pozdro
kto by sie przejmowal w polonezie spasowaniem czy innymi duperelami.tylko troche niewygodnie sie siedzi ale do poszalenia po miescie swietny pomysl
_________________ nie rób nic na siłę.weź większy młotek
GG: 6377445
Senn_PTK [Usunity]
Wysany: 2005-11-23, 13:05
Łukasz napisa/a:
Zaznaczam, że wyrażam tylko swoje subiektywne zdanie i jesli się mylę wyprowadź mnie z błędu. 8)
Pozdro
Nie mam zamiaru bo stworzylem ten watek dla zaprezentowania swego rodzaju majstersztyku jakim jest tego rodzaju swap.
Na tym forum dlatego ze uzyto silnika BMW.
Nie mam zamiaru polemizowac bo wiadomo do czego robi sie taki zabieg, a z drugiej strony na pewno wywolalbym ostra dyskusje, ktora przerodzilaby sie w klotnie. Tego nie chce.
Hehe dobre!!! Sam miałem POLONEZA nie narzekałem na niego chodził jak złoto, nie było z nim nigdy żadnych problemów regularnie serwisowany, a był to 1,5 l na gażniku '94 (82KM) nie uwierzycie na radarze policyjnym wykazało 168 km/h specjalnie mierzyłem, bo na wskażniku było ponad 170 km/h. Na drugim biegu pisk opon żaden problem-aż mnie się łezka w oku zakręciła... zawsze będe miał sentyment do tego samochodu w latach świetności był naprawde dobrym autem i mało osiągalnym dla średnio zamożnego cżłowieka!!!
Skoro taki silnik to bardzo mnie interesuje czym został zastąpiony tylny most SENN oświeć mnie z chęcia poczytam, pytam się bo mój Tata miał z silnikiem ROVERA, a tam po 20 tys. most juz wył jak opętany!!!???
POZDRO dla Poloneziarzy
_________________ Germany Style - tuning BMW czyli ciemno, nisko, szeroko, wystająco, zaskakująco i ze smaczkiem!!!
Ostatnio zmieniony przez Jacek E30 2005-11-23, 13:14, w caoci zmieniany 1 raz
jaaaa to tylko chciałbym wozik kamere i filmowac miny dumnych gości co chcą wystartowac z poldkiem na światłach. POLDEK RuLeZ wsadździe motor 2.8 od E36 do Fiata 125p to tez będzie coś ciekawego
Łukasz chyba każdy zna malushka silnik 1.7 BOXER powered by Alfa z Turbinką co wyprzedza nie jedno Porsche liczy się fantazja i satysfakcja że ma sie coś oryginalnego co może zaskoczyć wielu kierowców.
Wyobraź sobie Poldek na obwodnicy jadacy 220km/h objeżdżający wszystkie bejki do 2.5 nie wspomne o wszystkich wynalazkach Avensis Passaty MONDASY taki gośc wyprzedzany przez Poldka nie mysli o wykonaniu jego plastików ani o wyglądzie, a opowiadać takie zdarzenie z obwodnicy będzie przez conajmniej pół roku na każdym spotkaniu przedstawicieli
Pomg: 1 raz Doczy: 12 Wrz 2005 Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2005-11-23, 14:16
Łukasz ale przecierz koleś pisał że z zawiechą też coś robił....
Też miałem poldka i nieźle go wspominam...
175 mi poleciał i wcale nie chciał mi odlecieć....
_________________ gg.8917719
Gdyby Bóg popierał przedni napęd To chodzilibyśmy na rękach....
ale ja nie mam jakoś zaufania do poloneza i tyle.
Taka wygodna kanapka dość z niego, po prostu. Dużo miejsca z tyłu na igraszki to fakt.
ten silnik jest dość ciężki, więc ciekaw jestem stanu nadwozia i wzmocnień pod maską. Na czym leży itd. Czy ktoś do tego podszedł chociaż PARAprofesjonalnie, czy to taki szybki garażowy swap.
Polonez ma bardzo podatne na skręcanie nadwozie, wiec mimo może nawet wzmocnionego zawiasu to się czuje.
a ja chciałbym coś wiecej usłuszeć na temat tego Poldka, Łukaszem się nie przejmuj On tak zawsze (pozdro Łuki) napewno kosztowało to dużo wysiłku upchnąc r6 pod machą...
BTW - Łuksaz zapomniałeś jak to kiedyś fabryczne były montowane 2.0 dohc i 1.6 turbo w Poldku, ja bym się kobznął takim 8) 8)
_________________ Marcin
Klubowicz
GG 6271263
------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW > Bóg powiedział ludziom co dobre :)
Wiecie co jakbym miał troche kasy to takie projkety rodziły sie jakies 7 lat temu.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-11-23, 16:07
no własnie ... teraz na topie jest malar z silnikiem Suzuki GSXR 1100 co nie Kiras?
ale chyba zmodyfikuje ten projekt pod kątem ... M42B18
Cytat:
Łukasz chyba każdy zna malushka silnik 1.7 BOXER powered by Alfa z Turbinką
tam turbinki nie ma ... to nie ten maluch
ten ma klasycznego bokserka z alfy 145 imola ... 1,7l 134km bodajże
"Krzyś" natomiast ma Corrado 1,8 na kompresorku i tam jest PODOBNO 300km
Co ty dajesz Kiras? mi sie podoba ów Poldolot, i proszę mi tu bez takich! No Chciałbym aby ta dyskusja trwała i podobnie jak poprzednicy (prawie wszyscy) bym się czegoś więcej o nim dowiedział, bo temat jest bezpośrednio związany z marką BMW, co by nie mówić Pozdrawiam wszystkich. Peace!
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-11-23, 22:43
DLACZEGO LUKASZ TAK ANTY PODCHODZISZ DO TEGO POLONEZA?
sam zrobiles swapa na zwyklych sprezynach i tarczach a czepiasz sie pomyslowego kolesia !
chcialbym zobaczyc twoja mine jak miales kiedys M40 i objechalby cie ten poldek..a i nie dawno jak odebrales swoja nie wystrojana,nie wyregolowana bejce ala hartge i przypadkiem dostalbys baty od poloneza
DLACZEGO LUKASZ TAK ANTY PODCHODZISZ DO TEGO POLONEZA?
sam zrobiles swapa na zwyklych sprezynach i tarczach a czepiasz sie pomyslowego kolesia !
chcialbym zobaczyc twoja mine jak miales kiedys M40 i objechalby cie ten poldek..a i nie dawno jak odebrales swoja nie wystrojana,nie wyregolowana bejce ala hartge i przypadkiem dostalbys baty od poloneza
Wyrażam swoje zdanie jak napisałem, w Polsce jest póki co demokracja i mam prawo. Pomysłowego? Hmmmm....A do wanny nie da rady podpiąć R6? Polonez to tylko polonez i silnik z BMW nie zmieni go w BMW, tylko w marny demoludowy produkt niebezpieczny dla otoczenia, bo wyposażony w nadmierną moc w stosunku do innych podzespołów.
A jak nie rozumiesz inaczej Tumanie to Ci wytłumaczę w ten sposób , bo bezpodstawnie mi jedziesz po gratach: to, że mam seryjne sprężyny nie sprawia, że mam niebezpieczny samochód(chyba, że uważasz, że seryjne sprężyny w BMW są niebezpieczne ), bo ma nowe amortyzatory i samochód trzyma się drogi w cywilnych warunkach doskonale, a po torze nim nie jeżdżę. Poza tym raczej jeżdżę spokojnie. Na polskie drogi jest ok bo mi nie wbija kości ogonowej w mózg jak Tobie przy tych wymarzonych -80mm. Hamulce zapewniam Cię chciałbyś mieć tak sprawne w swoim wozie do lansu - jak są u mnie. No i opony mam nowe(wszystkie 4), nowe, nowe, niezłej firmy- a nie dymane 16razy używki- jeśli wiesz co to znaczy. Czep się więc lepiej tramwaja, moze w końcu zacznie Ci to auto jechać i się odczepisz od mojego.
Z kolei Łukasz 2,5l to nie silnik od DRAGSTERA V8 600 KM lecz pewnie jak znająć życie 150-160 KM, zreszta zawieszenie w tym aucie jest zrobione na ile to nie wiem i Ty nie wiesz!!! Ale sądze, że dało by rade jechać tym 220km/h, znam takich co mieli 2,0 od Forda i jakoś 200wki śmigali bez większych problemów, podejrzewam dużo więcej silnik 2,5 nie waży niz 2,0, zreszta te auto sporo waży także zbędne będa skrzydła jak piszesz... nie martw sie auto nie wzbije sie ponad ziemie!!!
ROBERT HERBA w latach 80-tych maluchem leciał ponad 170 km/h.
P.S. A słowo takie jak TUMAN mógłbyś sobie darowac ale to tylko o Tobie świadczy jakim faktycznie jesteś człowiekiem...
_________________ Germany Style - tuning BMW czyli ciemno, nisko, szeroko, wystająco, zaskakująco i ze smaczkiem!!!
ja juz napisalem ze jak dla mnie bomba, swojego czasu podobaly mi sie poldki, nawet ten starszy fajny byl..
a za to ze koles swapa zrobil i wszystko jezdzi i zamiata to tylko wielkie oklaski dla niego..
wsadzic silnik z bmw w bmw to chyba nie taki wyczyn ale moge sie mylic..
a lukasz, Twoja inteligencja wprost sie wylala z Twojego posta, i przestan obrazac innych bo jesli nie w zyciu to na tym forum sa tez pewne zasady...
pozdro all
o inteligencji nie będę dyskutował. Wiecie swoje i nie ma co was wyprowadzać z błędu.
W temacie wyraziłem spokojnie swoje zdanie na temat poloneza, czy wszyscy muszą mieć je takie same? Nie! I o to chodzi.
Jeżeli ktoś lubi takie wynalazki proszę bardzo - ja juz z tego wyrosłem i uważam, że to niebezpieczne i tyle. Takie rzeczy to się 20 lat temu robiło i teraz nikt nikomu czymś takim nie zaimponuje, ponieważ nieuchronnie zbliża się to do druciarstwa. Powtarzam wyczynem jest Stratopolonez(jesli niektórzy "szpece" wiedzą co to takiego) jesli już mówimy o polonezach. I to wszystko w temacie polonezów wzbudzających uznanie.
A słowo "tuman" napisałem z całą odpowiedzialnoscią, bo jak inaczej nazwać człowieka, ludzi, którzy mimo wielu tłumaczeń złośliwie, zazdrosnie i nie wiem jak jeszcze czepiają się BEZPODSTAWNIE mojego auta. Ale to takie polskie po prostu. I może nie ma się czemu dziwić.
Jako fun car taki poldek to świetna sprawa, oczywiście na sztywnym dobrtym zawieszeniu i dobrych hamulcach. Te warunki mozna spelnić, zapłacić kartą master card - miny wyprzedzanych kolesi w dobrych furach - BEZCENNE
Łukasz v.s. Menel - Łukasz, sorki ale Jacek ma sporo racji, wiem z doświadczenia że seryjne zawieszenie i hamulce na bębnach nie są pewnym i bezpiecznym partnerem dla 190 konnego silnika... jakby nie były sprawne i nowe, nie są. I jest to BRAK w Twoim aucie, zapewne z braku kasy. I nie ma się co burzyć, krytykować i obrażać. W większości Naszych aut czegoś brakuje.
_________________ Części nowe i używane oraz warsztat BMW - 661 496 167
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
Ostatnio zmieniony przez Baur 2005-11-24, 10:57, w caoci zmieniany 1 raz