BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Tego jeszcze nie bylo - 2.5R6 z BMW w Polonezie
Autor Wiadomo
Senn_PTK
[Usunity]

Wysany: 2005-11-23, 08:52   Tego jeszcze nie bylo - 2.5R6 z BMW w Polonezie

Na naszym forum PTK od zawsze istnieja tematy co by tu wsadzic pod maske poldzersa zeby zastapic wiekowy konstrukcyjnie silnik. Nie jest problemem wsadzic fiatowskie i fordowskie dwojki, 1.8 rovera, nawet 2.9 ze Scorpio, ale tego jeszcze nie bylo hehe. Az trudno uwierzyc ze kolo upchnal rzedowa szostke.

KLIK

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-11-23, 09:05   

niezle zamotane...przydalby sie jakis kawalek filtra przed przeplywka :)
ale domyslam sie ze ladnie zaskakuje wszystkich na swiatlach :lol:

mgr inż. Jędrek ;)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-11-23, 09:20   

Bez sensu. Polonez to jest auto bez swapowej przyszłości, wnętrze, fotele, zawias - tam by trzeba było wszystko wymienić. Blacha łapie rdzę w prawie nowych autach, spasowanie elementów tragiczne. No i po prostu jest brzydki. Miał ktoś "fantazję"

Senn_PTK
[Usunity]

Wysany: 2005-11-23, 09:25   

Postaram sie nie komentowac Lukasz tego co piszesz, ale zareczam Ci ze bardzo sie mylisz :)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-23, 10:12   

Miałem do czynienia z Polonezem i wiem co to za auto. Wybacz, ale silnik r6 nie sprawi, że się tym można zachwycać. Może i fajnie poszaleć po jakiś nieuczęszczanych drogach, ale that's all. Chyba, że jest to jakaś specjalna wersja Poldka produkowana przez np. Audi i jakość wykonania, materiały są z innej beczki :wink:
Silnik to nie wszystko.
Baza musi być rozsądna, a poldek, hmmmm....
Zaznaczam, że wyrażam tylko swoje subiektywne zdanie i jesli się mylę wyprowadź mnie z błędu. 8)
Pozdro

mareks 

Pomg: 1 raz
Doczy: 10 Sty 2005
Skd: księstwo Sulejówek
Wysany: 2005-11-23, 10:37   

pomysl swietny, szkoda ze nie mam drobnych :wink:

kto by sie przejmowal w polonezie spasowaniem czy innymi duperelami.tylko troche niewygodnie sie siedzi ale do poszalenia po miescie swietny pomysl

GG: 6377445

Senn_PTK
[Usunity]

Wysany: 2005-11-23, 13:05   

Łukasz napisa/a:

Zaznaczam, że wyrażam tylko swoje subiektywne zdanie i jesli się mylę wyprowadź mnie z błędu. 8)
Pozdro

Nie mam zamiaru bo stworzylem ten watek dla zaprezentowania swego rodzaju majstersztyku jakim jest tego rodzaju swap.
Na tym forum dlatego ze uzyto silnika BMW.
Nie mam zamiaru polemizowac bo wiadomo do czego robi sie taki zabieg, a z drugiej strony na pewno wywolalbym ostra dyskusje, ktora przerodzilaby sie w klotnie. Tego nie chce.

Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2005-11-23, 13:11   

Hehe dobre!!! Sam miałem POLONEZA nie narzekałem na niego chodził jak złoto, nie było z nim nigdy żadnych problemów regularnie serwisowany, a był to 1,5 l na gażniku '94 (82KM) nie uwierzycie na radarze policyjnym wykazało 168 km/h specjalnie mierzyłem, bo na wskażniku było ponad 170 km/h. Na drugim biegu pisk opon żaden problem-aż mnie się łezka w oku zakręciła... zawsze będe miał sentyment do tego samochodu w latach świetności był naprawde dobrym autem i mało osiągalnym dla średnio zamożnego cżłowieka!!!
Skoro taki silnik to bardzo mnie interesuje czym został zastąpiony tylny most SENN oświeć mnie z chęcia poczytam, pytam się bo mój Tata miał z silnikiem ROVERA, a tam po 20 tys. most juz wył jak opętany!!!???
POZDRO dla Poloneziarzy :wink:
Ostatnio zmieniony przez Jacek E30 2005-11-23, 13:14, w caoci zmieniany 1 raz  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-23, 13:12   

nie obraź się, ale majstersztykiem nazwać można STRATO-poldka jeśli już, a to jest taki po prostu FUN i tyle.

Ale ma tylny napęd i to go ratuje :wink:
pozdrawiam

VinCent318iS 

Doczy: 17 Maj 2005
Skd: LaS VegaS ParanoS
Wysany: 2005-11-23, 14:03   

jaaaa to tylko chciałbym wozik kamere i filmowac miny dumnych gości co chcą wystartowac z poldkiem na światłach. POLDEK RuLeZ wsadździe motor 2.8 od E36 do Fiata 125p to tez będzie coś ciekawego

Łukasz chyba każdy zna malushka silnik 1.7 BOXER powered by Alfa z Turbinką co wyprzedza nie jedno Porsche liczy się fantazja i satysfakcja że ma sie coś oryginalnego co może zaskoczyć wielu kierowców.

Wyobraź sobie Poldek na obwodnicy jadacy 220km/h objeżdżający wszystkie bejki do 2.5 nie wspomne o wszystkich wynalazkach Avensis Passaty MONDASY taki gośc wyprzedzany przez Poldka nie mysli o wykonaniu jego plastików ani o wyglądzie, a opowiadać takie zdarzenie z obwodnicy będzie przez conajmniej pół roku na każdym spotkaniu przedstawicieli

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-23, 14:11   

wolałbym nie siedzieć w poldku jadącym 220 km/h :wink: chyba, że miałby skrzydła :idea:

KORDI 
RWD love.. 8)

Doczy: 12 Wrz 2005
Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2005-11-23, 14:16   

Łukasz ale przecierz koleś pisał że z zawiechą też coś robił....
Też miałem poldka i nieźle go wspominam... :D
175 mi poleciał i wcale nie chciał mi odlecieć.... :D

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-23, 14:25   

ale ja nie mam jakoś zaufania do poloneza i tyle.
Taka wygodna kanapka dość z niego, po prostu. Dużo miejsca z tyłu na igraszki :wink: to fakt.

ten silnik jest dość ciężki, więc ciekaw jestem stanu nadwozia i wzmocnień pod maską. Na czym leży itd. Czy ktoś do tego podszedł chociaż PARAprofesjonalnie, czy to taki szybki garażowy swap.

Polonez ma bardzo podatne na skręcanie nadwozie, wiec mimo może nawet wzmocnionego zawiasu to się czuje.

cinek_sw 
Dezerter

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Leszno
Wysany: 2005-11-23, 14:30   

a ja chciałbym coś wiecej usłuszeć na temat tego Poldka, Łukaszem się nie przejmuj On tak zawsze :wink: :wink: (pozdro Łuki) napewno kosztowało to dużo wysiłku upchnąc r6 pod machą...
BTW - Łuksaz zapomniałeś jak to kiedyś fabryczne były montowane 2.0 dohc i 1.6 turbo w Poldku, ja bym się kobznął takim 8) 8)

GG 6271263

------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW -> > Bóg powiedział ludziom co dobre :) :)

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2005-11-23, 14:44   

Wiecie co jakbym miał troche kasy to takie projkety rodziły sie jakies 7 lat temu.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-11-23, 16:07   

no własnie ... teraz na topie jest malar z silnikiem Suzuki GSXR 1100 :twisted: co nie Kiras? :lol: :lol: :lol:

ale chyba zmodyfikuje ten projekt pod kątem ... M42B18 :twisted:

Cytat:
Łukasz chyba każdy zna malushka silnik 1.7 BOXER powered by Alfa z Turbinką

tam turbinki nie ma ... to nie ten maluch
ten ma klasycznego bokserka z alfy 145 imola ... 1,7l 134km bodajże
"Krzyś" natomiast ma Corrado 1,8 na kompresorku i tam jest PODOBNO 300km :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-11-23, 22:25   

Co ty dajesz Kiras? mi sie podoba ów Poldolot, i proszę mi tu bez takich! No :wink: Chciałbym aby ta dyskusja trwała i podobnie jak poprzednicy (prawie wszyscy) bym się czegoś więcej o nim dowiedział, bo temat jest bezpośrednio związany z marką BMW, co by nie mówić :lol: Pozdrawiam wszystkich. Peace!

e36 318ti compact szrotex

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-11-23, 22:43   

DLACZEGO LUKASZ TAK ANTY PODCHODZISZ DO TEGO POLONEZA?
sam zrobiles swapa na zwyklych sprezynach i tarczach a czepiasz sie pomyslowego kolesia !
chcialbym zobaczyc twoja mine jak miales kiedys M40 i objechalby cie ten poldek..a i nie dawno jak odebrales swoja nie wystrojana,nie wyregolowana bejce ala hartge i przypadkiem dostalbys baty od poloneza :lol:

Jacek E30 
em pała E30

Wysany: 2005-11-23, 22:56   

Jestem tego samego zdania co MENEL!!!
Troszku mu na "system wjechałeś"... hehe :wink:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-23, 23:33   

menel napisa/a:
DLACZEGO LUKASZ TAK ANTY PODCHODZISZ DO TEGO POLONEZA?
sam zrobiles swapa na zwyklych sprezynach i tarczach a czepiasz sie pomyslowego kolesia !
chcialbym zobaczyc twoja mine jak miales kiedys M40 i objechalby cie ten poldek..a i nie dawno jak odebrales swoja nie wystrojana,nie wyregolowana bejce ala hartge i przypadkiem dostalbys baty od poloneza :lol:

Wyrażam swoje zdanie jak napisałem, w Polsce jest póki co demokracja i mam prawo. Pomysłowego? Hmmmm....A do wanny nie da rady podpiąć R6? Polonez to tylko polonez i silnik z BMW nie zmieni go w BMW, tylko w marny demoludowy produkt niebezpieczny dla otoczenia, bo wyposażony w nadmierną moc w stosunku do innych podzespołów.

A jak nie rozumiesz inaczej Tumanie to Ci wytłumaczę w ten sposób , bo bezpodstawnie mi jedziesz po gratach: to, że mam seryjne sprężyny nie sprawia, że mam niebezpieczny samochód(chyba, że uważasz, że seryjne sprężyny w BMW są niebezpieczne :lol: ), bo ma nowe amortyzatory i samochód trzyma się drogi w cywilnych warunkach doskonale, a po torze nim nie jeżdżę. Poza tym raczej jeżdżę spokojnie. Na polskie drogi jest ok bo mi nie wbija kości ogonowej w mózg jak Tobie przy tych wymarzonych -80mm. Hamulce zapewniam Cię chciałbyś mieć tak sprawne w swoim wozie do lansu - jak są u mnie. No i opony mam nowe(wszystkie 4), nowe, nowe, niezłej firmy- a nie dymane 16razy używki- jeśli wiesz co to znaczy. Czep się więc lepiej tramwaja, moze w końcu zacznie Ci to auto jechać i się odczepisz od mojego. :lol:

Pozdrawiam

P.S krytyka też może być budująca.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-11-23, 23:48   

tumana to se w rodzinie znajdz...lansiarzu hartge :!:

Jacek E30 
em pała E30

Wysany: 2005-11-23, 23:56   

Z kolei Łukasz 2,5l to nie silnik od DRAGSTERA V8 600 KM lecz pewnie jak znająć życie 150-160 KM, zreszta zawieszenie w tym aucie jest zrobione na ile to nie wiem i Ty nie wiesz!!! Ale sądze, że dało by rade jechać tym 220km/h, znam takich co mieli 2,0 od Forda i jakoś 200wki śmigali bez większych problemów, podejrzewam dużo więcej silnik 2,5 nie waży niz 2,0, zreszta te auto sporo waży także zbędne będa skrzydła jak piszesz... nie martw sie auto nie wzbije sie ponad ziemie!!!
ROBERT HERBA w latach 80-tych maluchem leciał ponad 170 km/h.

P.S. A słowo takie jak TUMAN mógłbyś sobie darowac ale to tylko o Tobie świadczy jakim faktycznie jesteś człowiekiem...

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-11-24, 00:31   

ja juz napisalem ze jak dla mnie bomba, swojego czasu podobaly mi sie poldki, nawet ten starszy fajny byl..
a za to ze koles swapa zrobil i wszystko jezdzi i zamiata to tylko wielkie oklaski dla niego..
wsadzic silnik z bmw w bmw to chyba nie taki wyczyn ale moge sie mylic..
a lukasz, Twoja inteligencja wprost sie wylala z Twojego posta, i przestan obrazac innych bo jesli nie w zyciu to na tym forum sa tez pewne zasady...
pozdro all

mgr inż. Jędrek ;)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-24, 09:23   

o inteligencji nie będę dyskutował. Wiecie swoje i nie ma co was wyprowadzać z błędu.

W temacie wyraziłem spokojnie swoje zdanie na temat poloneza, czy wszyscy muszą mieć je takie same? Nie! I o to chodzi.
Jeżeli ktoś lubi takie wynalazki proszę bardzo - ja juz z tego wyrosłem i uważam, że to niebezpieczne i tyle. Takie rzeczy to się 20 lat temu robiło i teraz nikt nikomu czymś takim nie zaimponuje, ponieważ nieuchronnie zbliża się to do druciarstwa. Powtarzam wyczynem jest Stratopolonez(jesli niektórzy "szpece" wiedzą co to takiego) jesli już mówimy o polonezach. I to wszystko w temacie polonezów wzbudzających uznanie.

A słowo "tuman" napisałem z całą odpowiedzialnoscią, bo jak inaczej nazwać człowieka, ludzi, którzy mimo wielu tłumaczeń złośliwie, zazdrosnie i nie wiem jak jeszcze czepiają się BEZPODSTAWNIE mojego auta. Ale to takie polskie po prostu. I może nie ma się czemu dziwić.

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-11-24, 10:38   

Jako fun car taki poldek to świetna sprawa, oczywiście na sztywnym dobrtym zawieszeniu i dobrych hamulcach. Te warunki mozna spelnić, zapłacić kartą master card - miny :shock: wyprzedzanych kolesi w dobrych furach - BEZCENNE

Łukasz v.s. Menel - Łukasz, sorki ale Jacek ma sporo racji, wiem z doświadczenia że seryjne zawieszenie i hamulce na bębnach nie są pewnym i bezpiecznym partnerem dla 190 konnego silnika... jakby nie były sprawne i nowe, nie są. I jest to BRAK w Twoim aucie, zapewne z braku kasy. I nie ma się co burzyć, krytykować i obrażać. W większości Naszych aut czegoś brakuje.

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
Ostatnio zmieniony przez Baur 2005-11-24, 10:57, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: