Wysany: 2005-12-29, 22:10 Zimny nadmuch w środkowym tunelu w E34
Witam, jak w temacie cały czas mam w E34 mimo włączonego ogrzewania na maxa zimne powietrze w nadmuchu dla pasażerów na tylnej kanapie ze środkowego tunelu. Z przodu powietrze super gorące, na nogi z tyłu też gorące a z tunelu daje tylko zimne. Może jest jakis przełącznik lub coś innego żeby było również ciepłe powietrze. Z tyłu często mam pasażerów i jest lipa a całkiem nadmuchu nie da się wyłączyć i zapodaje zimne. Jeśli macie jakieś pomysły to proszę o podpowiedź. Pozdrawiam Maciek.
A czy przypadkiem nie macie ciepłego nawiewu po przekręceniu pokrętła od ogrzewania na maxa? Bo co ja się spotkałem to tak właśnie być powinno, trudno przecież robić z samochodu lodówkę.
_________________ Coś się stało że się ze...ło
mspower [Usunity]
Wysany: 2005-12-30, 08:24
Próbowałem już róznych opcji. Ogrzewanie na maxa na nogi, środek i szyby, kombinacje szyby-nogi i jeszcze parę innych i nic. Cały czas jest zimne powietrze. Masz rację Vindevil samochód to nie lodówka a już na pewno lodówkami nie powinny być nasze beemki. Myślę że to jakieś niedociągnięcie Panów z Monachium lub mimo wszystko da się to ustawić.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-12-30, 08:30
Vindevil napisa/a:
A czy przypadkiem nie macie ciepłego nawiewu po przekręceniu pokrętła od ogrzewania na maxa? Bo co ja się spotkałem to tak właśnie być powinno, trudno przecież robić z samochodu lodówkę.
tak właśnie powinno być, że po odkręceniu pokrętła temp. na maxa ze wszystkich nawiewów powinno zapodawać ciepłe powietrze
jednak jeśli jest np. zepsutu panel środkowy - ten z suwakami i pokrętłami (w E30) i np. cięgna nie chodzą w pełnym zakresie, lub klapka od powietrza ciepłego (niestety trzeba rozbierać), to może lecieć zimne
z tego co piszesz, to masz mspower zepsutą którąś z tych części
Nie wiem jak u was, ale w e32 wygląda to tak jak mówiłem, że z tylnego nawiewu środkowego albo leci tylko zimne powietrze, albo nie leci nic:
http://bmwe32.student.utwente.nl/
dalej: Heating & aircon
dalej: Rear ventilation
Twierdzę, że w e34 jest tak samo.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
e36 318ti compact szrotex
mspower [Usunity]
Wysany: 2005-12-30, 09:58
Różne opinie na temat nawiewu. Sam już zbaraniałem. Nie wiem czy rozbierać nawiew i szukać przyczyny, czy dać sobie spokój i zakleić żeby nie dmuchało. Z całym szacunkiem Sosen ale nie uważasz że to bez sensu robić nawiew z którego leci tylko zimne powietrze. Aha nie wiem czy to może być istotne, w mojej E34 jest klimatyzacja (niestety niesprawna-nienabita) i może to ma jakiś wpływ na cyrkulację powietrza w aucie?
Nie wiem co przyświecało inżynierom, którzy to wymyślili ale oto cytat z tego linku, który zapodałem:
"The rear airducts will only blow fresh air or airconditioned air. So there will be no heat comming from this duct."
Wynika z tego jasno, że z tylnego nawiewu leci tylko świeże powietrze lub powietrze klimatyzowane, czyli że z tego nawiewu nie poleci ciepełko, co z resztą widac na schemacie. Koniec kropka. Więcej na ten temat nie będę się powtarzał, i przypomnę że tak jest w e32 ale śmiem twierdzić że w e34 na 100% będzie tak samo i czekam na to aż ktoś napisze, że nic nie przerabiał i z tamtego nawiewu leci mu ciepełko
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
e36 318ti compact szrotex
mspower [Usunity]
Wysany: 2005-12-30, 10:16
Dzięki Sosen za zainteresowanie się tematem. Nie mam więcej pytań. Naprawdę masz wiedzę. Jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam i przy okazji wszystkim forumowiczom radości z jazdy swoimi beemkami w Nowym 2006 ROKU!
Wszystko jest OK. U mnie w E34 M50b20 od zawsze mam zimne albo nic (jak zamknę klapke z tył na tunelu). Wg mnie ten nawiew jest do klimy(Mam), a nie grzania.