BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
regeneracaj SZPERY - e30
Autor Wiadomość
Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysłany: 2006-01-08, 14:05   

Gwoli wyjaśnienia - określenie ze szpera puszcza tyczyło się tego ze moze zaistnieć sytuacja ze gdy auto jedzie np: podczas kręcenia bączka nagle jedno koło nadal pali kapcia ( wewnętrzne) a drugie (zewnętrzne)przestaje dymić (lub dymi znacznie mniej)i zaczyna się kręcić z przędkością bliską prędkości auta i to nie znaczy że szpera w tym momencie nic nie daje wręcz przeciwnie wtedy ona dopiero pokazuje swoje zalety dzieki przekazywaniu zadanego procentu mocy auto nie zwalnia i można nadal kontynuować "zabawę". Opisane zjawisko jest trudne do zuważenia - mimo to występuje zwłaszca gdy silnik jest troszkę słaby bo w mocnych autach wcale tego nie widać.

LUKAS 
Klubowicz

Wysłany: 2006-01-08, 15:29   

Źle sięwyraziłem pisząc że szpera puszcza gdy jedno koło jest na lodzie a drugie na asfalcie :!:
Ona nie puszcza do końca :!:

Wjazd na moje podwórko jest pochyły, więc wjeżdzam pod lekką górkę. Z regóły prawe koła jadą po sniegu a lewe po czystym betonowym chodniku.
Wjeżdzajc do siebie gdy dodam duzo gazu, jasli niemiabym szpery to stanę w miejscu z buksującym jednym kołaem, ja natomiast powoli wjeżdzam dalej, tak jakby jednak szpera trzymała, ale przy tak duzej roznicy przyczepności, dużo dużo słabiej...

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

slawo 
Kierownik karuzeli

Wysłany: 2006-01-08, 23:05   

LUKAS napisał/a:
Źle sięwyraziłem pisząc że szpera puszcza gdy jedno koło jest na lodzie a drugie na asfalcie :!:
Ona nie puszcza do końca :!:

Wjazd na moje podwórko jest pochyły, więc wjeżdzam pod lekką górkę. Z regóły prawe koła jadą po sniegu a lewe po czystym betonowym chodniku.
Wjeżdzajc do siebie gdy dodam duzo gazu, jasli niemiabym szpery to stanę w miejscu z buksującym jednym kołaem, ja natomiast powoli wjeżdzam dalej, tak jakby jednak szpera trzymała, ale przy tak duzej roznicy przyczepności, dużo dużo słabiej...

dzis zrobilem test tak jak opisal lukas i mam tak samo!!! jakby puszczala, jedna jak lukas zauwazyl gdyby nie szpera nie podjechalbym wogole

Moja BMW e30 345i power'ed by KKK K27 turbo

- Klubowicz -

GG: 1041
e-mail: slawo@antserwis.pl

e-mail: slawo@beemka-klub.pl

Jest 328i e36 M-TECH, bardzo szybka eta
z 40% 2.93 sperre by Szeszkin Motorsport

oraz piekielnie szybkie e39 M5

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysłany: 2006-01-08, 23:53   

co do regeneracji to o ile sie nie myle szpera to układ hermetycznie zamknięty we własnym środowisku więc samemu zregenerowac się go raczej nie da... jeśli sa firmy które to soba to zapewne rozbierają, wymieniają co trzeba i skłądają tak samo szczelnie...

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Pawel-e30 

Wysłany: 2006-01-09, 08:06   

smasher da rade samemu to zrobić :wink:

niktun 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2006-01-10, 14:06   

Pawel-E30 napisał/a:

da, da (po okręceniu śrubeczek nr 2 jesteśmy w środku) i o to właśnie chodzi co by te płytki tylko dorwać + ewentualnie spręzyny,
a przy okazji takiej regeneracji, warto się jednak pokusić o zwiększenie tych procentów - 40 :?: :wink: .

czy ktoś ma jakieś pojęcie za ile i gdzie taki set można dorwać?

amperek 

Wysłany: 2006-01-10, 14:30   

http://www.realoem.com/bm...030&hg=33&fg=15

Tu macie szpere w kawalkach.
Jak widac mozna wszystko rozlozyc.

slawo 
Kierownik karuzeli

Wysłany: 2006-01-10, 14:47   

niktun napisał/a:
Pawel-E30 napisał/a:

da, da (po okręceniu śrubeczek nr 2 jesteśmy w środku) i o to właśnie chodzi co by te płytki tylko dorwać + ewentualnie spręzyny,
a przy okazji takiej regeneracji, warto się jednak pokusić o zwiększenie tych procentów - 40 :?: :wink: .

czy ktoś ma jakieś pojęcie za ile i gdzie taki set można dorwać?

pytaliscie w ASO BMW?

Moja BMW e30 345i power'ed by KKK K27 turbo

- Klubowicz -

GG: 1041
e-mail: slawo@antserwis.pl

e-mail: slawo@beemka-klub.pl

Jest 328i e36 M-TECH, bardzo szybka eta
z 40% 2.93 sperre by Szeszkin Motorsport

oraz piekielnie szybkie e39 M5

Pawel-e30 

Wysłany: 2006-01-10, 17:23   

dzwoniłem do fusa co się dowiedziałem
" dyfer w bmw jest częścią nie rozbieralną"
czyli mozemy dostać tylko uszczelniacze lub uszczelke nic więcej jedynie cały dyferk :lol:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysłany: 2006-01-10, 18:25   

Do niktuna
Jak się przyjżysz uwazniej zdjęciom innych dyfrów BMW ze szpera 40% to zobaczysz że korpus mechanizmu jest większy. Tak więc jeśli regenerujesz szperę 25% to więcej z niej normalnie nie wyciśniesz ... żeby mieć 40% potrzeba jest większa powierzchnia cierna płytek czyli większa ich średnica :wink:

Pawel-e30 

Wysłany: 2006-01-10, 19:20   

smasher jak zwykle nie wiesz co gadasz :lol: jak regenerujesz to wsadzasz grubsze plytki i wtedy jest 40% oczywiscie wszystko jest pod odpowiedzni wymiar robione :wink:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysłany: 2006-01-10, 20:24   

no jasne że jak zwykle ...
ciekawe bo wtedy powierzchnia cierna jest taka sama ... grubość może się odbić na żywotności ... chyba że sa z jakiegos lepszego materiału o wyższym spółczynniku tarcia to może wtedy jest większy %taż ...
Po różnych fotkach stwierdziłem że w dyfrach BMW z 40% szperą cały mechanizm jest większy :roll:
to tak jak z tarczą sprzęgła

Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2006-01-10, 20:29, w całości zmieniany 2 razy  

Pawel-e30 

Wysłany: 2006-01-10, 20:26   

czas pokaze co do zywotności :lol:
Ostatnio zmieniony przez Pawel-e30 2006-01-10, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  

duchPW
[Usunięty]

Wysłany: 2006-01-10, 21:11   

słyszałem (nie sprawdzone), że jest też garażowy sposób zacieśniania szper z 25% do 40% polega właśnie nie na zwiększeniu powierzchni ciernej (ładne określenie :) ), ale na zacieśnieniu docisku - niestety tylko słyszałem, więc można to potraktować wyłącznie jako ślad - jeśli ktoś chce pobawić się w detektywa

atur

Wysłany: 2006-01-10, 23:16   

Buni nic nie pisze, wiec tylko wspomne że firma Szeszkin Motorsport z Olsztyna oferuje regeneracje szper z możliwością zaciesnienia. O ile dobrze zrozumiałem operacja polega na wymianie tych nieszczęsnych płytek. Przeprowadził to u siebie Błażej i był z tego co pamiętam bardzo zadowolony.

A jeśłi chodzi o płytki to widać na rysunku że zestaw składa się z dwóch płytek i sprężyny talerzowej. Jedna z płytek występuje w trzech grubościach jako część zamienna. Przypuszczam, że trzy wymairy płytek mają na celu kompensację zużycia całości ale można też sobie wyobrazić, że im grubsze płytki tym bardziej ściśnieta będzie sprężyna a więc więszy będzie współczynnik blokowania szpery.

Pawel-e30 

Wysłany: 2006-01-10, 23:28   

atur skoro część wymienna to powiedz gdzie ją dostać...
Napisz jeszcze jakie to są grubości tych płytek co mi mówiłeś....

A co do buniego on z niczym się na forum nie chwali :lol:

atur

Wysłany: 2006-01-10, 23:42   

Nie wiem skąd to wziąć. Skoro ASO nie ma to kicha... ten dyfer na rysunku jest od E21. Wg tego samego katalogu, szpery do E30 wymienia się w całości... Najwyraźniej BMW uznało, że przytną więcej kapuchy jeśli utrudnią ludziom regenerację szper.

Grubości są w opisie: 1.9, 2.0 i 2.1 mm (dla E21)

buni 

Wysłany: 2006-01-11, 07:06   

na razie nie ma czym sie chwialic ;)
jak mi zrobia i bedize dobrze to sie pochwale ;)

z teg oco sie dowiedizalem to :
plytki sie regeneruje jakas metoda metalizacji...
ew dorabaia na zamowienie nowe....w zaleznosci w jakim sa stanie...

w tym tygodniu powinienem sie wyrobic i zdjac dyfer i wyslac do olsztyna...

pozdrawiam
i dam znac jak odbiore..

niktun 

Wysłany: 2006-01-11, 13:57   

SmasherE30 napisał/a:
Do niktuna
Jak się przyjżysz uwazniej zdjęciom innych dyfrów BMW ze szpera 40% to zobaczysz że korpus mechanizmu jest większy. Tak więc jeśli regenerujesz szperę 25% to więcej z niej normalnie nie wyciśniesz ... żeby mieć 40% potrzeba jest większa powierzchnia cierna płytek czyli większa ich średnica :wink:

:roll: no nie zupełnie

większy to raczej dlatego, że przystosowany do przenoszenia większego momentu, więc musi być wytrzymalszy,
a co do tarcia to z tego co pamietam to zalezy ono chyba wprost od naciśku i trących się materiałów (wsp. tarcia), także przy zachowaniu wymiarów łatwiej jest zwiększyć % przez kombinację spręzyn i tarcz,

ale, ale widze że są próby przetarcia szlaków, także może jednak wszystko dobże się skończy

RoboCop 
Morder...ator

Wysłany: 2006-01-11, 20:09   

wróce do tego co pisałem wcześniej, rozmawiałem dziś z moim sąsiadem off-road'erem, on w swojej Toyocie, nie dokupił płytek, ale ze swoimi kolesiami naprawiali dwa dyfry...
w jednym poleciały zęby i zmieniali atak i talerz - bardzo trudno jest potem wyregulować jeden w stosunku do drugiego, ale jakoś się udało i zęby się nie posypały...
w drugim dokupili tarczki (ale też był problem bo było pare grubości) i prawdopodobnie dokupili za grube... po złożeniu dyfra z początku chodził tak jakby miał 100% i mocno strzelał i grzał się... postawili go w garażu na kołkach, puścili na 1 na wolnych obrotach i tak ileś godzin go "układali" - nic się nie stało, po tej naprawie most działał w porządku...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysłany: 2006-01-11, 22:10   

Cytat:
w jednym poleciały zęby i zmieniali atak i talerz

Przekładnia stożkowa to bardzo trudna kostrukcja i żeby w zadanych warunkcah sprawdzała się w 100% musi być precyzyjnie zaprojektowana i dotarta. Dlatego też 1 dyfer tworzy niepowtarzalną całość i próby podmianki podzespołów z innym skąńcza się tym że ukłąd będzie się musiał ukłądać więc będzie miał dużo mniejsza sprawność, będzie emitował hałas i ciepło no i będzie większe prawdopodobieństwo, że pod obciążeniem się coś rozleci ... a więc w sporcie będzie do bani ...

ciekawi mnie sposób w jaki go układali. Zaczne od pytania zo za atak i talerz kupili ... oddzielnie czy w parze? I skąd to wzięli ... czy to jakiś kit naprawczy był czy jak?

Normalnie przekładnie są po wyprodukowaniu docierane ze sobą przez co idealnie współpracują tylko 2 elementy a nie każdy z każdym. Docieranie polega na pracy w paście lekkościernej. Więc taki rozebran yfyfer należałoby rozruszać na paście ... bardzo lekko ściernej ... może nawet na mazi opartej o gęsty olej i pastę...
Może Jacek coś napisze ... on jest dalej posunięty na swoich studiach :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2006-01-12, 11:42, w całości zmieniany 1 raz  

RoboCop 
Morder...ator

Wysłany: 2006-01-12, 00:58   

To wszystko jest oczywiste... miałem kiedyś książkę, "Naprawa motocykli" tam było bardzo dobrze opisane jak poskładać dyfer, poustawiać luzy itd - nie spotkałem takiej instr do aut...
nie kupowali kitu - mieli trochę porozwalanych klamorów do Toyot i sobie poradzili, wtedy jak to robili tylni most kosztował 3.000zł...
układali szpere w drugim moście, w tym do którego dokupili tarczki, pierwszy raz to robili
i tak jak pisałem, przy pierwszej jeździe wydawało się że most się zablokował - dlatego później kręcili go ileś godzin na podniesionych kołach, żeby go nie uszkodzić (wydawało się że tak będzie najbezpieczniej, może nie pomogło,ale też nie zaszkodziło most działa)
-
jest takie duże forum off-roadowe, możliwe że ktoś tam opisuje taką naprawę...
http://www.rajdy4x4.pl/forum/

Pawel-e30 

Wysłany: 2006-01-13, 18:29   

Panowie rozmawiamy tu o czym innym i potrzebne są konkrety...
tez gadałem ze znajomym z off road ale nie będe tu przytaczał jego przezyć bo nikomu raczej to się nie przyda :lol:

Zna ktoś firme "FOMAR" która znajduje się w markach??
Podobno u nich da rade dorobić płytki :roll:

makkus 

Wysłany: 2013-06-23, 22:47   

nie wiem czy do końca w dobrym temacie piszę, ale liczę że ktoś będzie wiedział i mi odpowie:

pytanie dotyczy szpery w małej głowie, na ebayu da się kupić koła koronowe które umożliwiają dołożenie kolejnej pary płytek. Moje pytanie brzmi czy tylko te koła występują jako część do tuningu, czy w jakiś autach były montowane szpery z 4 płytkami a nie 2 ?

:wink:

mam już pewne informację, i moja ruga szpera jest najprawdopodobniej z początku produkcji do e30, lub jeszcze pamięta czasy e21. ma inne płytki niż typowa mała głowa, może uda mi się zebrać więcej informacji na jej temat...
Ostatnio zmieniony przez makkus 2013-06-24, 21:41, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu