Witam
Nie umieściłem tego tematu w sprzedaj bo chciałem zasięgnąć wiedzy na temat silnika który mam do sprzedania 8)
w tamtym roku w maju robiłem remont silnika (długa historia )
ale w wielkim skrócie:
jakiś rok temu obróciła mi się panewka, nie miałem kasy na robienie remontu tak jak trzeba, kupiłem wał korbowy w nominalnym i super stanie za 100zł od silnika m20b20 2litry + panewki+ naprawa korbowodu razem około 600-700zł, co najśmieszniejsze kupiony wał korbowy okazał się inny od tego co wyjąłem (wyjęty był bardzo lekki).
Ze względu że było mi potrzebne auto składałem z tym co miałem (to była moja pierwsza samodzielna przygoda z silnikiem BMW)
Pojeździłem z tym co spłodziłem ale auto zachowywało się jak dla mnie inaczej (wiadomo cięższy wal) wolniej się wkręcał i wolniej spadał z obrotów i miałem wrażenie że miał słabsze przyspieszenie więc odłożyłem pare złoty i wziąłem się za to jeszcze raz.
Oddałem uszkodzony wał do szlifu, miałem szczęście bo wyrobiłem się z oszlifowaniem na pierwszy szlif, oczywiście nowe panewki, itd. ...
Przy okazji że miałem trochę czasu i chęci wyjąłem tłoki by wymienić pierścienie i tu niespodzianka!? Patrzę a tu jakiś dziwny tłok jakby odchudzony. Co to za tłok i co to za silnik się pytam??
Oczywiście pierścienie kupiłem jak do 2l m20b20 i jest ok.
przykro mi ale nie mam zdjęć mojego wału ale mam tu zdjęcie podobnego.
Silnik złożyłem i chodzi jak trzeba.
Ma wymienione chyba wszystkie potrzebne elementy simeringi, uszczelki, oringi itp. itd. ...
Z silnikiem nie mam żadnych problemów i jestem z niego zadowolony ale przy okazji kupiłem sobie silnik m20b25 2,5 litra z którym robię to samo a nawet więcej, bo do tego jeszcze go upiększam http://forum.beemka-klub....t=8176&start=30
wiec będę chciał sprzedać moja dwulitrówkę za jakiś czas.
Powiedzcie co myślicie i wiecie o tym silniku.
Racja , ale myslałem ze może ktoś zamontował wał i tłoki od 2.3 . W sumie to nie wiemy jaki rok silnika itp. Sprawdziłem jednak że tłoki w 2.3 nie sa takie jak na zdjeciu. hm....
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-01-16, 22:32
no co ty! zapomnij że to seria!
Wysany: 2006-01-16, 22:56
bardzo mi głupio i wstyd że nie spisałem żadnych numerów np. z tłoka i z wału i nie dysponuje zednymi numerami
myslałem ze ktos po focie tłoku cos mi powie.
silnik bedzie do sprzedania jak włoże 2,5 i sie przejade, zobacze jaka bedzie roznica
nadal czekam na jakies info i opinie. 8)
nie moge tego otworzyc? (albo nie umiem albo cos jest nie tak )
wytłumaczcie mi co mam za silnik?
i czy ktos chce go kupic?
moze ktos chce sie sprawdzic co ma m20b20?? (ale standard zeby zobaczyc jaka roznica??)
bo jak narazie miałem przyjemnosc brania sie z 2,5l; 2,7l; 2,8l.
oczywiscie jak sniegi stopniej i bedzie sucho:twisted:
pozdro!!
ja mysle ze jest to najnormalniejsze b20 tylko odchudzone zwyczajnie jesli takie nabyłes to sie ciesz bo ktos kiedys w nie zainwestował
jak wszystko co sie rusza jest u ciebie wymienone na lzejsze to sie łatwiej wkreca
moze do tego masz inna skrzynię inny most itp
tylko czy te odelzenie sie nieodbiło na mocy
moc moze byc nizsza ale moment wiekszy
kiedys po wymianie w silniku fiata 2,0 wałków w głowicy i wału korbowego na połowe lzejsze moc na hamowni spadła o 15 koni ale za to moment sie podniusł o 40 Nm
podobnie u kolegi w maluchu po wymianie wałków i stoczeniu o poowe koła zamachowego malec przyspieszał do setki o 5 sekund lepjej ale za to 110 i koniec
wczesniej chodził 140