BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
PB zamarza??? Pomocy!!!!
Autor Wiadomo
Łukasz82 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 25 Maj 2005
Skd: Włocławek
Wysany: 2006-01-20, 14:06   PB zamarza??? Pomocy!!!!

Nie wiem co sie stalo mojej e28 m20b20.
Wchodze do niej rano, probuje odpalic, rozrusznik kreci na maksa, a ona nie chce odpalic.
PB moglo zamarznac???
Jesli tak to co teraz zrobic???
Dolac czegos?
Samochod zachowuje si etak jakby nie podawalo mu paliwa, albo podawalo za malo, zalapuje na moment i nic;/
Doradzcie co moge zrobic zeby ja odpalic.

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-01-20, 14:21   

chyba mam ten sam problem i nie wiem jak z niego wyjsc u mnie dotyczy to meganki narazie wstawilem farelke pod maske moze cos da :?

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-01-20, 14:41   

Hehe to samo dziś miałem z meganką 96rok 1.4.

Kręciła jak szalona o 7:30 rano, przy -20stC (wg termometru za oknem)

Załapała za pierwszym razem jakby na dwa gary i lipa. Potem kręciła kręciła jakby chciala załapać i nic. Wydaję mi się że śmierdziało jakby naftą czy jakimś woskiem.

w południe druga próba - ledwo ale odpaliła, też musiałem ją kręcić, niby łapała niby nie.. Dodam że od rana do odpalenia stał na słońcu więc pewnie było "troszke" cieplej.

misza 

Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-01-20, 14:52   

hmm pewnie przez te proby co godzinke nie chciala zagadac teraz ja krecilem az aku padl troszke lapala ale nie chciala zapalic... ale mnie to wkur... w dodatku zapalila za 1 razem wskoczyla na wysokie obroty pod 2tys i padla od 9 proboje ja odpalic bo o 10 mialem do ciotki jechac, na slonce jej nie wystawie bo u mnie nie swieci a zato strasznie wieje to by chyba jej nie pomoglo, jakies rady?

Marcin e30 
obibok :)

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Cze 2004
Skd: Łowicz
Wysany: 2006-01-20, 14:57   

przy tankowaniu dolewajcie sobie denaturatu do baku, łączy się z wodą i z benzyną

spsób wypróbowany od lat i zawsze pomaga :D

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2006-01-20, 14:58   

Farelka i przedłużacz. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Ew. jakiś inny termowentylator. maska w góre i grzać.

Łukasz82 

Wysany: 2006-01-20, 15:32   

No ale co zrobic???
Nikt nie ma zadnego konkretnego pomyslu??

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-20, 16:18   

teraz nic nie zrobisz a tak jak kolega wczesnije napisal malutko denatruratu dolac do baku idealnie laczy sie z woda i po klopocie !! !! a teraz tylko grzac z kazdej strony i nie ma co krecic rozrusznikiem bo szlak go trafi i beda dodatkowe koszta !! !!

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-01-20, 17:26   

co to znaczy malutko denaturatu?okreslcie konkretnie ilosc...

mgr inż. Jędrek ;)

duchX
[Usunity]

Wysany: 2006-01-20, 17:37   

szklanke na 50L jak bedziesz chcial wlac 2L na 50L tez mozesz tylko to sie nie bedzie oplacac bo denaturat chyba drozszy niz benzyna

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2006-01-20, 17:50   

sa rozne bajery, dodatki na stacjach ale ja zawsze lalem pol literka na bak (60 litrow) i bylo dobrze :)

Tommec 
Mietko

Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2006-01-20, 20:40   

Specyfiki sprawiają, że nie tworzą się korki lodowe w przewodach paliwowych. Dolewałem dyngsu do benzyny przed mrozami, a objawy z odpalanie poniżej - 15 C nadal mam takie jak napisał Łukasz82 - czyli niby chce zapalić, ale nie może. Jednak po 5 minutach "'walki" udaje się uruchomić i po chwili chwiejnej pracy później już normalnie śmiga. Tylko ile takiego codziennego kręcenia wytrzyma rozrusznik i akumulator :?: :( .

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2006-01-20, 21:07   

Sprawdzony sposób - zwykły denaturat!!!!!!!!!!!do starszych samochodów i problem z woda w baku znika.

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-01-20, 22:05   

ja tankuje na sprawdzonej stacji pb 98 po 3.74pln za litr dzis z rana (7.20) przy -22st wsiadam do auta przekrecam kluczyk i za pierwszym razem odpalila... a i dla tych co jezdza na lpg... przed zgaszeniem auta na noc na chwilke przelaczyc na pb lekko przygazowac pozniej chwilka na wolnych i powinno byc OK..

Łukasz82 

Wysany: 2006-01-20, 23:00   

Odpalila....
A zrobilem to tak.
Spacerek na stacje z kanistrem.
10 l pb plus jakis specyfik ze stacji ktore wiaze wode i ponoc odmraza uklad.
Najpierw specyfik (pol litrowa butla ponoc na 60 litrow, ale pisza ze przedawkowanie nie jest szkodliwe) pozniej zalalem to swiezymi 10 litrami pb.
Przekrecam kluczyk...te same objawy.
Wracam po godzinie, to samo.
Teraz najlepsze, nie rozumiem tego wcale, bo z tego co wiem w e28 jest pompa paliwa elektryczna...
Przyjechal znajomy, chol i odpalila, najpierw chodzila na 3 cylindrach po chwili na wszystkich.
Pojezdzilem troche (20 - 30 km) i wszystko jest ok.
Ciekaw jestem tylko co bedzie rano...;)
Dodam tylko, ze akumulator mam nowy, od tygodnia siedzi w moim aucie, Topla 62ah.
Ktos moze mi wyjasnic o co kaman???

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-01-20, 23:06   

a moze to nie jest wina wody w paliwie...sprawdz zawor cisnienia paliwa...mialem podobnie...jak postala z godzine to znow nie moglem odpalic, krecilem i krecilem zanim zalapala.

Łukasz82 

Wysany: 2006-01-20, 23:59   

a w ktorym miejscu jest zawor cisnienia???
Jak do tego podejsc??? jak ewentualnie wyregulowac?? go?

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2006-01-21, 00:27   

Widze panowie ze macie dziwne problemy z samochodzikami. Ja z lenistwa nie schowalem samochodu, rano wychodze a nie czuje zimna wiec jest ok. Wsiadam i co widze -26 no to mysle ladnie sie zaltwilem aku mam maly bo tylko 44ah w dodatku smigam na pb od braci ze wschodu [kumpel na naszej pb nie dojechal do roboty :twisted: ]. Ale nic chwila prawdy przekrecam kluczyk i pali na dotyk :twisted: Nie spodziewalem sie tego :D Jedyny problem to byl taki ze musialem troszke wiecej poczekac niz zwykle zeby silnik pochodzil i olej w skrzyni poganial [byla tylko 1 i 3] A metoda na pozbycie sie wody w zbiornoiku to zatankowanie go do pelna [dzis wieczorkiem zalalem naszej 98 23l i mam w strych]
A pozatym te mrozy wcale nie sa takie straszne jak nie ma wilgoci :wink:

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

Łukasz82 

Wysany: 2006-01-21, 00:40   

Dwa razy w miesiacu tankuja ja do pelna....
Tu chodzilo raczej o znalezienie przyczyny.
Bo w sumie nie jestem na 100% pewien ze to woda w zbiorniku.

GLOWA 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: ZIELONKA K WAWY
Wysany: 2006-01-21, 00:59   

A JA JESTEM ZA WODA...DZIS MIALEM TO SAMO...
SILNIK LAPAL LAPAL I NIC AKU PADL W KONCU...
TEL DO PRZYJACIELA....LINKA....PRZECIAGNALEM ZE 100m I ODPALILA...
TLUMACZE SOBIE TO W TEN SPOSOB...
LOD KTORY SIE ZEBRAL W PRZEWODACH ZOSTAŁ ZACIAGNIETY RAZEM Z PB DZIEKI CISNIENIU JAKIE POWSTAŁO PODCZAS HOLOWANIA...
POMPA PALIWA PRACOWALA OCZYWISCIE I HOLOWALEM BETKE CALY CZAS NA ZAPLONIE...
CO O TYM MYSLICIE?
JUTRO KUPUJE DENATURAT BO TO JAK JUZ KTOS NAPISAL WCZESNIE JEST STARYM I SPRAWDZONYM SPOSOBEM NA WODE W BAKU...
JEST
E46 Compact 320d

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-01-21, 08:49   

ajaki zwiazek ma cholowanie ze zwiekszeniem cisnienia w przewodach paliwowych? przy pompie elchyba tonie ma znaczenia???

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-01-21, 14:48   

taki zwiazek ze jak zaciaga na biegu to silnik musi pracowac (tzn nie zapala ale sie kreci)..

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-01-21, 20:12   

cholowanie ze zwiększeniem ciśnienia paliwa w przewodach???... :? ....ma się jak piernik do wiatraka... podczas cholowania i puszczenia sprzęgła silnik zakręci się szybciej i gwałtownij niż podczas gdy kręci nim rozrusznik zwiększa gwałtowniej się ciśnienie w cylindrze i zapala łatwiej zalany gar paliwem który został zalany podczas kręcenia rozrusznikiem. Powód prozaiczy świece stare, mokre lub za dużo na nich nagaru po wymianie świec lub oczyszczeniu z nagaru i wyregulowaniu odstępu pomiedzy elektrodami zaplana nawet w największe mrozy.

Łukasz82 

Wysany: 2006-01-21, 22:11   

Swiece nowe zalozylem na poczatku lata, tak samo przewody.
Jedyne czego nie zmienilem jeszcze to kopulka i palec.
Jak juz jestesmy przy temacie swiec... czy do silnika m20b20 jest sens zakladac swiece kilkuelektrodowe???
A moze olej byl zbyt gesty i za duzy opor powodowal??? wkoncu to zwykly mineral 15w40
Pozdro!

kicha 

Doczy: 22 Gru 2004
Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2006-01-22, 04:51   

Raczej olej nie ma nic wspolnego wg mnie z twoim problemem odpalenia. Sam jezdze na takim samym oleju mineralnym 15W40 i wczoraj odpalila moja niunia za pierwszym razem, ( a stala tydzien bez odpalania na parkingu) az sam sie zdziwilem bo ojciec ma VW Polo z 2004 roku i wczoraj mial problemy z zapaleniem (zakrecil dopiero za 3 razem). Kurde mowisz ze masz nowy aku a moze gdzies cie sie robi przy takich mrozach zwara i wyladowuje aku ?? Znajomy kiedys jak mial bumete tez mial przez jakis czas problemy z odpalaniem i to w lecie. Aku ciagle wyladowany myslal , ze stary moze dlatego ale okazalo sie ze mial gdzies zware i przez noc mu wyladowywalo AKU.

(oo=[][]=oo)
GG: 2905288

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: