BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Znów M40 ale troche inaczej...
Autor Wiadomo
killme 

Pomg: 1 raz
Doczy: 31 Sty 2006
Skd: Śląsk
Wysany: 2006-02-02, 17:34   Znów M40 ale troche inaczej...

Witam wszystkich pasjonatów :D
Pacjent to e30 89r z m40b18 na pokładzie.
Ubiegajać pytanie -to tak ma wytarty wałek gdzieś na 0,1-0,2mm- czy to mało czy duzo?
Na postoju wkreća sie szybko do odcinki, nawet bardzo szybko w porównaniu do m50b25, czyli do 6500(chyba żle nabita wskarzówka bo sa jakies czerwone?) i po takim gwałtownym przegazowaniu jak juz wskoczy na te obroty to go zaczyna dusić i szarpać i jak spadnie na nizsze obroty to jest ok, jak zaczynam trzymać 5 tyś obr to po 3 sekundach znów przerywa i obroty spadają i co ciekawe niekiedy na wolnych po odpaleniu srednio ciepłego silnika to znów nim szarpie i zdycha ze nie można ruszyc z miejsca :? po minucie wszystko wraca do normy.

Sprawdzałem filtr paliwa i jest ok, moze pompa paliwa juz jest trup? do przepływomierza nie zajrzałem, świece i kable ok.
A moze zapchany kat? przebieg to 180kkm i wydech jakis konkret sportowy ponoć supersprint którego nie słychać, seria m50b25 brzmi przy tym jak A grupa :roll: predkosć spalin jakas mała mi sie wydaje...
Pozatym na przyczepnej nawierzchni laczki 205 na 1 przy 1800obr i ruszeniu potrafi nieżle spalic, wiec niskie i średnie obroty sa zaskakujaco dobre,
Jedynka ciagnie do 6tys. obr, dwojka tak samo a 3 juz przy 5400 zaczyna szarpać silnikiem i spada z obrotów niekiedy na sam dół :|

Jeśli to nie rozrzad to co innego?Jak macie jakieś pomysły na to to prosze piszcie. Wielkie dzieki :)

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-02-02, 18:04   

mi to wyglada na pompepaliwa,albo regulatorcisnienia.

killme 

Wysany: 2006-02-02, 18:10   

adrian e30 napisa/a:
mi to wyglada na pompepaliwa,albo regulatorcisnienia.

Można to jakoś sprawdzić- pompe i regulator :?:

patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2006-02-02, 22:18   

a moim zdaniem to wałek mam ten sam objaw jak wciskam na luzie gaz do oporu to dochodzi do odcinki i zaraz obroty spadaja tak gdzies do 5500.

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-02-03, 06:30   

Też postawiłbym na wałek , a konkretniej na popychacze i hydroregulatory. Napewno na wytartych krzywkach popychacze są wyjechane. Doraźnym środkiem jest ich wymiana (2) ale trzeba się liczyć z kosztem naprawy lub wymiany silnika.

killme 

Wysany: 2006-02-03, 15:54   

No dobra to by usprawiedliwiało niemoc silnika na obrotach a mi czasami kuleje na wolnych, a zreszta na dwoch pierwszych biegach dokręce te 6tyś obr więc co jest?dopiero po dłuzszym kręceniu tak sie dzieje

m40
[Usunity]

Wysany: 2006-02-03, 22:52   

U mnie wałek jest wytarty ok.2mm na średnicy, mam nowe popychacze i dźwigienki.Silnik idzieee jak burza.Nie zwalajcie problemu na wałek. Moim zdaniem to problem z podawaniem paliwa lub powietrzem. Trzeba przetestować pompę.

HeMP 

Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-02-04, 00:13   

tez bym sie zastanowil nad osprzetem.... pompa paliwa,przeplywka idt.. sam mam m40 i juz mawet nie wiem co i gdzie jest o ile wytarte bo silnik chodzi jak tartak lub rutututnia :) (jak kto woli ) a jezdzi ok a nawet BARDZO OK (jak na 1.8 ;) ) i kreci sie do konca...

pozdrawiam

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-02-04, 00:17   

no no..glosniejszego w powiacie od hmp nie znajdziecie :mrgreen:

killme 

Wysany: 2006-02-04, 12:40   

m40 napisa/a:
U mnie wałek jest wytarty ok.2mm na średnicy, mam nowe popychacze i dźwigienki.Silnik idzieee jak burza.Nie zwalajcie problemu na wałek. Moim zdaniem to problem z podawaniem paliwa lub powietrzem. Trzeba przetestować pompę.

No to ciekawe bo ja mam średnio na wzniosie krzywki ok 0,1-0,2 wytarte czyli nie jest az tak tragicznie?

Dzięki wszystkim za wskazówki od nowego tygodnie myśle ze znajde czas i sie wezme za to

osd 

Doczy: 24 Lis 2005
Skd: slask
Wysany: 2006-02-05, 00:51   

Ja mam 190 000 km przebiegu na m40 1.6 i kreci sie super,az do odciencia, wiec moze to nie walek. A pompe mozna sprawdzic, mowie o E36, po zlaczeniu na krotko stykow przekaznika od pompy paliwa, wymontowanie przewody dostarczajcego paliwo, albo powrotu paliwa, ma byc jakos minimum litr na 30 sek.

Pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: