BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Gdzie mi ucieka moc?
Autor Wiadomo
El Wieczor 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 26 Sty 2006
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-02-08, 21:38   Gdzie mi ucieka moc?

Kupiłem ostatnio 320 150KM E36 Coupe z 92r. Na przeglądzie poprosiłem faceta, żeby się przejechał krótki odcinek i stwierdził czy wszystko gra. Jego brawurowa jazda i przyspieszenie auta zrobiło na mnie ogromne wrażenie, o dziwo na nim nie... Powiedział tylko, że ten samochód wogóle nie ma mocy, że nawet połowy tego co trzeba nie ma. Oczywiście przesadzał konkretnie, bo właśnie się przesiadłem z 75KM Polo i jak dla mnie, to fura rwie asfalt. Może tylko takie wrażenie, nie wiem. No, ale nie dowiedziałem się konkretnie o co chodzi, bo klient nie miał czasu. Kazał przyjechać później, ale później, to ja nie miałem czasu i tak zostało.

Beemka jest ogólnie wypas, stan techniczny, jak i wizualny. Jak dla mnie pierwsza klasa, nie wiem czego on się czepia. I teraz pytanie: co może być przyczyną niepełnej mocy? Wiem, że przyczyn może być kilka i prosiłbym o wypisanie wszystkich i ewentualnych kosztów naprawy/regulacji. Przypominam, że silniczek, jak i skrzynia cykają, jak w zegarku, więc może to tlko kwestia regulacji, albo moc idzie w katalizator czy co tam...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-02-08, 22:07   

może twój mechanik zmieniał biegi przy 4000obr, a tam 2,0 dopiero zaczyna jechać...
przejedź się na najbliższą hamownię
albo jeszcze prościej, sprawdx się z identycznym autem, proponuję start w ruchu z 2500obr z 2 biegu

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

ArtiBig 

Doczy: 10 Gru 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2006-02-08, 22:11   

mysle ze nikt ci lepjej nie odpowie jak nurtuje cie brak mocy jedz na hamownie niejest to asrtonomiczny wydatek ale bedziesz wiedział jak jest

jak wyjdzie oki to pojedziesz do tego mechanika z wykrezem i powiesz mu w oczy ze sie nie zna , bo mógł ci z zazdrosci przygadac o!

El Wieczor 

Wysany: 2006-02-08, 22:17   

No właśnie hamownia będzie najlepszym wyjściem. Tylko powiedzcie mi, czy jeśli wynik będzie trochę niższy, niż 150PS, to źle czy norma? Ile może mieć mniej?

Znalazłem coś takiego, bo będę testował w Trójmieście

http://www.tuning1.com/katalog2.php?pod=13

Cena 40zł, to chyba jak za darmo :D

A może to lipa jakaś? Są lepsze i gorsze hamownie? Czym się kierować, jeśli będę miał jakikolwiek inny wybór, bo na razie mam tylko to.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-02-08, 22:27   

El Wieczor napisa/a:
No właśnie hamownia będzie najlepszym wyjściem. Tylko powiedzcie mi, czy jeśli wynik będzie trochę niższy, niż 150PS, to źle czy norma? Ile może mieć mniej?

Znalazłem coś takiego, bo będę testował w Trójmieście

http://www.tuning1.com/katalog2.php?pod=13

Cena 40zł, to chyba jak za darmo :D

A może to lipa jakaś? Są lepsze i gorsze hamownie? Czym się kierować, jeśli będę miał jakikolwiek inny wybór, bo na razie mam tylko to.

masz auto z 92 roku, więc licz się ze stratami.

Hamownia najlepiej obciążeniowa. Choć inercyjna też nie oszukuje.

A swoja drogą BTW to E36 320 nie rwie asfaltu....Albo jak to mówią inni - "nie jedzie", ale przeciez nie wszystkim chodzi o to, zeby zapinać cały czas jak idiota. Optymalny motor do tego auta był w 325.

Powodzenia

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-02-08, 22:47   

Łukasz napisa/a:
A swoja drogą BTW to E36 320 nie rwie asfaltu....Albo jak to mówią inni - "nie jedzie"

Jedzie jedzie, ale dopiero od 4 tysi, skądś te Nm muszą się brać ...
no replacement for displacement :wink:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-02-08, 22:48   

Maciek - katalogowe 9 sek do paki to według Ciebie "jedzie"?

El Wieczor 

Wysany: 2006-02-08, 22:51   

No jak dla mnie po przesiadce z VW Polo 75KM, to nie jedzie tylko ...ala! :D

Ale w Top Gear`ze by ją pojechali ;)

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-02-08, 22:56   

Lukasz, "jechanie" to pojecie wzgledne, jak ktos sie przesiadl z Polo to moze byc pod wrazeniem. Pamietam jak pierwszy raz wcisnalem do odciecia na dwojce w jeszcze wtedy nie mojej 320 e30 (w czasie jazdy probnej przed zakupem :wink: )- o malo sie nie posikalem, a to tylko 10,2 do setki. Tylko ze wczesniej jezdzilem maluchem, troche lanosem albo ibiza dieslem, wiec to na mnie zrobilo ogromne wrazenie. Jakby nie bylo te 9 sekund to jednak wynik duzo lepszy od przecietnej, a nie kazdy potrzebuje "scigacza" schodzacego ponizej 6 sekund do setki :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-02-08, 23:02   

Jak dla mnie 9s to dość szybko ... Ty chyba nigdy nie będziesz miał dosyć :wink:
P.S. Bo Łukasz to własnie taki nasz forumowy Jeremy Clarkson :idea: :!:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-02-09, 10:54   

Yeah :mrgreen: Smash, dzięki....

Rozumiem, że po przesiadce z Polo to "jeździ", dla mnie 1.8 M40 swego czasu też jeździło (do momentu jakże pamietnego objechania mnie ze świateł i to zdrowo przez Megane dCi 120KM...- to był przełom), teraz jednak są też takie chwile, ze twierdzę, że mój też "nie jeździ" :wink: :twisted: Tak pomyślałem, kiedy przejechałem się N-grupowym Evo VIII...

Mi chodzi tylko o to, że w obecnych czasach coraz wiecej aut ma poniżej 10 sek do setki - Hyundai Getz 1.6 ma 9.4 s do 100km/h :!: Renault Thalia 1.6 (11.1 sek) może bez problemu na starcie zgrzać e30 1.6, a nawet 1.8(m40 oczywiście, bo is by się obronił :) ), może zgrzać też BMW serii 1 - 1.6 :lol:

A e36 jest już dośc ciężkie na te 150KM (a takie 150KM w e30 323 spisywało sie jak najbardziej....), poza tym właśnie - jedzie od 4 tys. , czyli , żeby jeździć dynamicznie musisz kręcić (elastyczność nie jest jego najmocniejszą stroną), a jak kręcisz to spalasz jakieś 12-15 Pb, chyba, ze masz gaz, ale na gazie zapomnij o 9 sek do paki, jak będzie 10 to będzie dobrze.

Ale oczywiscie jechanie jest pojęciem względnym i moje stwierdzenie, że "nie jedzie" nie jest totalna krytyka 320 e36, choć gdybym już kupował e36 to tylko z motorem 2.8....

A Ty właścicielu dawaj jak najszybciej na hamownie i dziel się tym co wyszło!
pzdr

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-02-09, 11:29   

ja było ciepło to stanąłem obok mojej firmowej 120 moim m20b20
ja mam 129 tamten trup 150 i co???

na odcinku 800 metrów odszedł mi tylko o 2 długosci a róznicy jest 20koników

Nie wiem moze szpera duzo daje? chociaz on tez ma blokade dyferencjału..

Prawda jest taka ze wole moją E30 od nowej 1 8)

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-02-09, 12:03   

blokade dyfra ma? no nie gadaj! nawet 130i nie ma blokady w serii :!:
a przyspieszenie to nic innego jak Nm/masa*trakcja na starcie :mrgreen: :P

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2006-02-09, 12:05   

SmasherE30 napisa/a:
blokade dyfra ma? no nie gadaj! nawet 130i nie ma blokady w serii :!:
a przyspieszenie to nic innego jak Nm/masa*trakcja :mrgreen: :P

sorry poj.... mi się :D TCS czy jakos tak :D

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2006-02-09, 12:25   

A, no to zwykłe Traction Control ... tzw. dławik :lol:
Ja mam niesamowity sentyment do e30 ... nie byłbym w stanie zamienic tego modelu na inny ... zmieniałbym wszystkie rozwiązania techniczne ale buda zostałaby zawsze ta sama :cry: :wink:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-02-09, 13:51   

Pomyśl nad SWAPem :wink: , El Dobry Wieczór.

dawaj na hamownię. Ile możesz mieć mniej? Stawiam na 10KM i 15-20Nm

El Wieczor 

Wysany: 2006-02-09, 15:04   

No na hamownię pojadę na bank, tylko gdzieś w poniedziałek, wtorek dopiero.
Zamieszczę wykres od razu, to mi powecie co i jak ;)

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-02-09, 22:03   

mowicie ze auto moze "nie jechac"....a co ja mam powiedziec???? Piatka z silnikiem 2 litry 12 V!!!!.....marne 129 KM ( jak bylo nowe )....to moje to dopiero "nie jedzie"!!!!.....

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-02-09, 22:15   

dajcie spokoj takie gadanie..
ja mam 2.0 wszyscy na ten silnik narzekaja a ja sie ciesze bardzo ze mam wlasnie beemke i ze wlasnie z tym silnikiem...
nie wazne ze sie czesto psuje, nie wazne ze pije 20 jak nie wiecej, pieknie wyglada, swietnie jezdzi i jest najlepsza rzecza jaka moge miec w zyciu..
ja moge swobodnie powiedziec ze kocham moje auto, cokolwiek by mi o nim nie mowiono..
co z tego ze moze byc 2.5, co z tego ze moze byc M, co z tego ze moze to byc nowa 760Li, liczy sie fakt posiadania i to ile serca do niej wkladacie...
i tym optymistycznym akcentem...

mgr inż. Jędrek ;)

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-02-09, 22:21   

to piekne co napisales...ja tez kocham swoj samochod...ale neistety jest troszke przymulony...chcialbym cos wiecej...tez w niego wiele serca wlozylem...ale jednak mam za slaby silniczek jak na wielkosc tego samochodu...i duzo samochodow zalatwia mniena starcie...to jest przykre...

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-02-10, 10:46   

... to fakt, kto nie kocha swojej betki :?: Każdy kto stanie sie jej posiadaczem bedzie ją kochał :mrgreen: ... i nigdy już nie kupi innego...bo to jest prawdziwa miłość.
Ja mam 1.8 is E30 i ma 9.8s do 100. Na hamowni jeszcze nie byłem, ale mam zamiar sprawdzić jej osiągi już niebawem. Kilka razy miałem okazje sie pościgać, z bmkami tylko 2 razy. Z czego raz z E36 2.5 3 dzwiową... przegrała o dł. samochodu. .. tan drugi :? hm... to była piątka... chyba nawet M, .... no co przegrałem 8) ale tył miała fajny :mrgreen:

Pozdro dla zakochanych :D

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2006-02-10, 10:57   

to chyba to e36 prowadzila malujac usta kobitka albo bylo nieudolnie zagazowane :) inaczej zmasakrowal by cie :D

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-02-10, 11:16   

..no nie przesadzaj , zauważ że e36 jest sporo cięższe od e30, może i bym przegrał. Zauważ że E36 z np. roku 1992 (bo takie coś to chyba było) z silnikiem 2.5 w automacie ma przyśpieszenie w granicach 8.9 s odsyłam do tych danych http://bmw.isp.net.pl/bmw/3/e36/d36/d36.htm

A mój is ma 9.9s http://bmw.isp.net.pl/bmw/3/e30/d30/d30.htm ,
czyli zaledwie 1 s mniej, a to juz bardzo niewiele. Troche umiejętności, lepszy start i mogłem wygrać, więc naprawdę nie potrzebna ta gatka z babą malującą usta :mrgreen:

Mówie jak było, a kierowcą był facet, i to on mnie podpóścił na światłach. IS ma naprawde dobre osiągi w E30. O zmiażdzeniu nie ma mowy, ewentualnie wygrana o długość auta z jego strony, taka jest rzeczywistość.
[/scroll]

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2006-02-10, 13:35   

barabus napisa/a:
..no nie przesadzaj , zauważ że e36 jest sporo cięższe od e30, może i bym przegrał. Zauważ że E36 z np. roku 1992 (bo takie coś to chyba było) z silnikiem 2.5 w automacie ma przyśpieszenie w granicach 8.9 s odsyłam do tych danych http://bmw.isp.net.pl/bmw/3/e36/d36/d36.htm

A mój is ma 9.9s http://bmw.isp.net.pl/bmw/3/e30/d30/d30.htm ,
czyli zaledwie 1 s mniej, a to juz bardzo niewiele. Troche umiejętności, lepszy start i mogłem wygrać, więc naprawdę nie potrzebna ta gatka z babą malującą usta :mrgreen:

Mówie jak było, a kierowcą był facet, i to on mnie podpóścił na światłach. IS ma naprawde dobre osiągi w E30. O zmiażdzeniu nie ma mowy, ewentualnie wygrana o długość auta z jego strony, taka jest rzeczywistość.
[/scroll]

Znasz taką piosenkę o "fantazji"? Taka jest rzeczywistość powiadasz? Zawsze dobrze jest się dowiedzieć kilku rzeczy od doświadczonego beemkowicza co z niejednym się ścigał :lol:

Długość samochodu to jest 0.1 -0.2 sek. Z 325 do setki taki is przegrywa kilka długości .

A 9.8 to skąd? Bo , że is ma seryjnie 9.9 to ja wiem, tylko skąd Twoje dane? Ze stopera 8) ?

A, żeby 325 z Tobą przegrała to musiałaby tyłem jechać.....

Więcej Fantasy na forum, niedługo Sapkowski tu wpadnie poklikać :lol:

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-02-10, 13:54   

yo!
A na jakich ty laczach jeździsz :?: dyfer seryjny :?:
pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw