BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
BMW e-30 320 Mułowate ??
Autor Wiadomo
strzelecki235 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Lut 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-02-15, 14:12   BMW e-30 320 Mułowate ??

Witam,
jestem nowym posiadaczem BMW i mam do was pytanie. Dzisiaj jadąc na 5 biegu przy około 100 km\h wcisnołem gaz do podłogi i samochód w ogóle nie chciał jechać ledwo rozpędził sie do 120 i bylo 4 tys obr
nie wiem czy to jest normalne ze samochód z 2 litrowym silnikiem idzie jak tico :( ?
mam instalacie gazowa 2 gen silnik to m20b20
Przepraszam za głupie pytanie ale mnie to bardzo zdziwiło
pozdrawiam

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2006-02-15, 14:16   

yo!
Na benzynie i gazie to samo??
pozdro

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-02-15, 15:09   

a jakie masz obroty na V biegu przy 100km/h?
czy przy tej samej prędkości ale np. na IV biegu autko też muli?

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2006-02-15, 15:22   

w przypadku 320 to normlane - ten silnik kreci sie dopiero od 4.3 tys obrt do odciecia - wiec jezeli masz gaz II gen ze zwezkami w dolocie to zabierasz mu wlasnie w tym zakresie oddech i auto nie idzie. Silnik ten nie ma tez za duzo momentu wiec trzeba go krecic.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-02-15, 16:22   

a jak jest zwezka to mu się utrudnia kręcenie i brak mu równiez góry.

Moja benzyna w trasie spisuje się świetnie. Im szybciej jedziesz tym lepiej reaguje na gaz i żwawiej przyspiesza. zaryzykowałbym stwierdzenia ze czas przyspieszania na 5 biegu od 80 do 120tu jest dłuższy niż od 100 do 140tu. Po prostu w tym drugim przypadku auto zaczyna się rozpędzac z wyższych obrotów co dla tego silnika ma (niestety) niebagatelne znaczenie.

Jest silnie podkwadratowy (niski skok tłoka w stosunku do średnicy) i tak po prostu z nim jest ... bardzo ospale zbiera się z niskich obrotów ale po przekroczeniu 3500obr można nim szaleć ... lubi się kręcić i idzie mu to lekko, potrafi tez wiele znieść. Po prostu trzeba korzytać wiele razy z lewarka dźwigni zmiany biegów... można się przyzwyczaić :wink:

Osiągi zagazowanych prostą instalacją jednostek odbiegaja jednak od normy i jesli chcesz się przekonac jak Twój silnik pracuje w wydaniu seryjnym to powinieneś wywalić na tydzień całą instalacje LPG i przekonac się czy na benzynie jest tak samo czy jednak zdecydowanie lepiej

Pozdrawiam :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2006-02-15, 16:25, w caoci zmieniany 2 razy  

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-02-15, 16:24   

Ja od niedawna jezdze E30 320i. Jestem bardzo zadowolony, wczesniej dwa lata bawilem sie za kierownica E21 323i i oczywiscie 323i jest zupelnie inni, duzo bardziej elastyczny ale 320i ma swoj urok i na razie nie powiem o nim zlego slowa. Z drugiej strony biorac pod uwage charakterystyke 320i zagazowanie go inst. II gen. oznacza kastracje silnika.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-02-15, 18:01   

strzelecki235 - napisz jak się ma do Twojego przypadku to, co zostało napisane, bo może się okazać, że to tylko gdybanie

proponuję srobić test, o którym mówił Smash - tzn wyjąć gaz na jakiś tydzień i porównać

- jeśli się okaże, że to nie to, to będziemy szukac dalej

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2006-02-15, 19:22   

Mam e30 320i zagazowane i jest ok. niema problemu ze zbieranie na V biegu nawet od 60km . Sprawdż czy niemasz przedmuchu na deklu od przepływomierza.

MIŁOSZ 

Doczy: 23 Maj 2005
Skd: Tarnow/Berlin
Wysany: 2006-02-15, 19:25   

ogólny napisa/a:
Mam e30 320i zagazowane i jest ok. niema problemu ze zbieranie na V biegu nawet od 60km . Sprawdż czy niemasz przedmuchu na deklu od przepływomierza.

biedny silnik :( ....

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2006-02-15, 19:28   

tez mam 2.0 i na gazie jakos tam jechalo, powiedzmy...to moje 1 autko wiec nie mialem z czym porownywac, ale do czasu..do czasu az wyjalem gaz..bo teraz bez gazu to autko naprawde zapieprza, do 3 rzeczywiscie ciezko mu to idzie, ale potem swiat zaczyna znikac w coraz szybszym tempie...

mgr inż. Jędrek ;)

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Wysany: 2006-02-15, 19:30   

Ja wcześniej miałem właśnie 320 e30 i po założeniu gazu samochód całkowicie przestał jechać.
Poprostu te silniki lubią wysokie obroty i dopiero na nich mają przyspieszenie a na niskich obrotach można wciskać gaz do podłogi i efektu nie będzie. Po założeniu LPG normalne jest,że będzie gorzej na wysokich obrotach bo jest zwężka czyli biorąc pod uwagę przebieg momentu i charakterystyke silnika wychodzi na to,że na gazie będzie już tylko muł i tak było u mnie.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-02-16, 00:34   

Ej no nie róbcie offa dla m20b20 też mam zagazowane i nawet mam za mały reduktor bo tylko 70KW i przestaje przyśpieszac przy 5500
Normalnie na gazie nie jezdże poniżej 2000 obrotów w cyklu miejskim zmianiam bieg przy conajmniej 3000 zazwyczaj 4000 by na wyzszym biegu nie spadaly poniżej 2000
Ruszając spod świateł kręcę do 4500 dwójka 4500 trójka 4500 i bardzo niewiele autek dotrzymuje kroku... a już napewno nie majonezy (dajewo) czy fiaty lub inne sprężarki.
A że w m20 powyżej 4000 świat zaczyna wirować zgadza się ..... i oto właśnie chodzi czujesz wtedy dreszczyk przszywający kark patrząc jak wskazówka przekracza 6000 i czekasz by wcisnąć następny bieg jak najbliżej odcinki... więcej emocji daje już tylko SEX.
jak pisze Pscółka ...Bardziej...Mocniej...Wiecej... coś w tym jest i kobiety to wiedza :lol:

a tak na poważnie to masz chyba skręcony gaz na uboga mieszankę i dlatego tak muli...
możliwe zapchany filtr gazu... zagietą gumę przpływomierza (czesto widze jak się gazownikowi nie chciało puszki filtra przesunąć do przodu podczas montazu miksera za przepływomierzem i guma pozaginana i o połowe ma mniejszy prześwit) m20 musi oddychać. a zwężka miksera plus pozaginana guma za przepływką to znaczy muł...
m20 musi wypić w mieście ok. 11litrów gazu przy spokojnej jeżdzie górnej granicy nie ma sensu podawac.
...wiem że i 22 litry wciągnie :D ale o tym sza... bo moja kobitka tez tutaj zaglada... :D

strzelecki235 

Wysany: 2006-02-16, 09:06   

dzieki za wszsytkie odpowiedzi dzisiaj posmigałem na benzynie i idzie o niebo lepiej.
Jade w sobote na regulacje gazu i zobacze jak będzie :)
pozdrawiam

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-02-16, 09:12   

może pomyśl o blosie

strzelecki235 

Wysany: 2006-02-16, 09:31   

a nie wiesz ile może bloss kosztować i gdzie go można dostać w Warszawie ?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-02-16, 10:40   

na forum było bardzo dużo informacji o blosie - poczytaj, może nabierzesz przekonania, lub się zniechęcisz

czasem bywa na allegro - teraz akurat jest
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86657888
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86646215

a w warszawie gdzieś na Okęciu jest filia/magazyny firmy czakram, która w Polsce sie tym zajmuje - poszukaj w necie - powinieneś coś znaleźć - ja kiedyś znalazłem, ale dla mnie to nie było dobre rozwiązanie, bo taki blos (inne nie są raczej dostępne na naszym rynku) działa do 150PS, a w moim przypadku, to zaniżenie :?

ale do 2,0 powinien podejść - ważne jest jeszcze jego odpowiednie ustawienie... ale jak napisałem - na ten temat jest sporo na forum - pisali m.in. ludzie, którzy znają blosa z autopsji (ja w zasadzie miałem z nim tylko pojedynczą przygodę :wink: )

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2006-02-16, 21:27   

ogólny napisa/a:

to powodzenia, tylko tak dalej, chyba, że masz jakiś ultrakrótki dyfer.
m20b20 z 100km/h na V biegu nie będzie się rewelka zbierał - silnik ma (zdrowy) około 170Nm, a przy 100 km/h przy serii dyfrze jakieś 2200obr/min - czyli masz pod butem jakieś 50-60KM i 140Nm - czego tu wymagać?
Po prostu trzeba kręcić jak chce się szybciej jeździć.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-02-22, 20:22   

Wracając jeżeli masz zwężke i możliwe ale nie koniecznie przepływomierz miał strzała po gazie to zacina sie przepływomierz, tak samo jak anty bum jest uszkodzony i nie działa prawidłowo czyli za wolno się otwiera wtedy nastepuje podciśnienie w dolocie i guma przepływomierza zgniata się do wewnątrz ( dolot nie podaje tyle powietrza ile wciągnąłby otwarty cylinder na ssaniu) sprawdź czy jak dodajesz gazu otwierając ręką przepustnice czy nie wciąga gumy przepływomierza do wewnątrz świadczy to o niedrożnym dolocie juztakiego coś widziałem, spada wtedy dość znacznie dynamika silnika.
to tak na marginesie skoro po wywaleniu zwężki na beznzynce śmiaga bez zarzutu.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: