Wysany: 2006-02-17, 02:18 Jaki dyfer do 318is e30??
Jaki dyfer bedzie najlepszy do 318is, chce zeby auto dobrze przyspieszalo, ale zeby mozna nim bylo normalnie jezdzic. Co bysie doradzili ?
Tu jest link do tabeli z dyframi:
http://wp1016621.wp027.we...0023/f00023.htm
_________________ Psychotesty Tarnów
Badania Psychotechniczne
Tarnów ul. Braci Saków 5 (baza PKS)
794 001 051
Pomg: 1 raz Doczy: 22 Gru 2004 Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2006-02-17, 12:54
4.45 dla mnie to raczej bedzie za krotki dyfer jak na iS'a, chociaz nie mialem z nim takze stycznosci. Oryginalnie w iS'ie jest 4.10 ale smialo tak jak Pawel mowi mozesz dac 4.27 na przyspieszeniu zyskasz i to calkiem calkiem (nie jeden sie zdziwi jak wystartujesz spod swiatel) ale zmaleje ci predkosc maksymalna. Wybor nalezy do ciebie
_________________ BMW E30 318 iS 90' Coupe Diamantschwarc metalic coraz blizej idealu (czyt oryginalu z lekkim upiekszeniem)
Zapodawaj 4.27 - jeśli zalezy Ci na osiągach. V maxem nie ma sie co przejmować - ja na 4.27 jechałem w 4 osoby 220 i jeszcze by się bujnął spokojnie więcej - chip do 7tys sprawia że na każdym biegu przy 4.27 pociągniesz tak jak na 4.10. Ja tam po trasie rzadko jeżdze, przede wszystkim miasto i jakieś ściganiny - także krótko mi pasuje. Tez bede zakładał S - i chce 4.27. Teraz znajomy tak uzbroił is-a, to na dwójce bąki kręcił w miejscu.
_________________ Części nowe i używane oraz warsztat BMW - 661 496 167
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
tak, 4.27 (też wiem, ze jeździ to ładnie u Baura), dla porównania powiem, że u mnie jest 3.45(chyba za długo..... ), a w 325 np. wsadzali seryjnie 3.91 i było ok (II do 80km/h , III do 127...na przykład), takze nie ma co się bać krótkiego przełozenia. Po co Ci w Polce vmax? Ra sprawdziłem na moim długim dyfrze swoją na autostradzie i zamknęła budzik i jeszce trochę by poszła (bo własnie długi dyfer), ale po co??? Sam czekam na krótszy dyfer...
Powodzenia i pozdro
W Polsce V-maxa łapiesz tylko na chwilę i raczej jako sprawdzian. Wiek auta, nasze drogi itp... nie ma co ryzykowac... Ja dość często łapie w pewnych miejscach 180 - 200, ale to dla zabawy.. tak się fajnie rozpędza maleństwo, aż szkoda przeszkadzać No chyba że ktoś naprawde jeżdzi dużo w trasy, i to dobre trasy po dobrych drogach - wtedy rzeczywiście prędkość przelotowa jest ważna.
_________________ Części nowe i używane oraz warsztat BMW - 661 496 167
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
No wlasnie tak bardzo to w sumie nie zalezy mi na predkosci maksymalnej. Dlatego mysle nad 4.45 tylko ciekaw jestem czy to juz nie bedzie za duzy hardcore... Ale za to moze przyspieszac duuuuzo lepiej...
_________________ Psychotesty Tarnów
Badania Psychotechniczne
Tarnów ul. Braci Saków 5 (baza PKS)
794 001 051
z ty przyspieszaniem nie jest tak pieknie .... ja mam 1.8 nie is i dyfer 4.45(chyba .. tabliczka nie do odczytania) ... bo 100 km/h mam dopiero na 3 biegu ... co sie wize z wieksza iloscia zmian biegow przy sprincie do paki a tym samym gorszym czasem.... co prawda jeatem wstanie zrobic to naprawde szybko ale jednak przez moment odcinasz naped... zato elastycznosc super nawet na silniku 1.8 ...
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-02-22, 09:19
HMP napisa/a:
z ty przyspieszaniem nie jest tak pieknie .... ja mam 1.8 nie is i dyfer 4.45(chyba .. tabliczka nie do odczytania) ... bo 100 km/h mam dopiero na 3 biegu ... co sie wize z wieksza iloscia zmian biegow przy sprincie do paki a tym samym gorszym czasem.... co prawda jeatem wstanie zrobic to naprawde szybko ale jednak przez moment odcinasz naped... zato elastycznosc super nawet na silniku 1.8 ...
nawet w 325tkach trzeba wrzucić 3jkę żeby osiągnąć 100km/h
Łukasz co do prędkości jakie podałes dla dyfra 3,91 to ...
ja na 4,10 mam 2jkę do 84km/h, trójkę do lekko ponad 130tu, a czwórkę do 175ciu
najlepiej jest sie sugerowac czwórką bo jest biegiem bezpośrednim (1:1)
Witam a jak sprawa z dyfrem ma się do E30 320 turning z 91 roku . Chodzi mi o to czy da się włożyc jakis który by szybciej rozpędzał moją bawarke normalnie jest chyba 4.45 lub 4.27
tak wynika z tabeli... po prostu przesiadłem sie z E36 325 i i.... jak bym miał przypięty spadochron....
co byś za dyfer nie włożył i tak rewelacji nie będzie, tym bardziej po przesiadce z e36 325....pamiętaj - to tylko 320, a ono w e36 do najszybszych nie należy....
_________________ Weteran
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-02-23, 02:55
zwłaszcza Łukasz, że viktor napisał, że to E30, a nie E36
nawet w 325tkach trzeba wrzucić 3jkę żeby osiągnąć 100km/h
Łukasz co do prędkości jakie podałes dla dyfra 3,91 to ...
ja na 4,10 mam 2jkę do 84km/h, trójkę do lekko ponad 130tu, a czwórkę do 175ciu
najlepiej jest sie sugerowac czwórką bo jest biegiem bezpośrednim (1:1)
ok ale.... ja mam 100 km/h - 110 km/h na 3 biegu przy ponad 5000 rpm !