Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-02-16, 20:22
130kilo to duzo na bagaznik, nie dziwne zeusiadl!!!!
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-02-17, 09:07
to zależy ile usiadł - na wszelki wypadek (jak chcesz mieć super-pewność) sprawdź amortyzatory i tyle
ale przy 130 kg, to siada na pewno - BTW jeśli wozisz takie ciężary, to nie zdziwiłbym się jakbyś miał padnięte amorki
Wydawało mi się, że to sprężyny odpowiadają za zbyt mocne "ugięcie się" zawieszenia pod obciążeniem, a amorki raczej za jego stabilną pracę. Ale może jestem w błędzie...
Wysany: 2006-02-17, 15:51
ale amortyzatory też - ugnij auto na seryjnych sprężynach przy rozwalonych amorkach i przy nowych, to zobaczysz
przeciez auto jest 5 osobowe wiec jak na tylnej kanapie usiadzie 3 facetów to bedzie napewno ponad 250 kilo na osi tylnej i teoretycznie nie powinno auto siadac az do ziemi ?
tak samo 4 osobową rodzine z bagarzami powinno bez problemu wozic i zawieszenie nie powinno tego odczuwać ale moze sie myle
tak ale...
masz chyba jeszcze, gaz a to dodatkowe obciązenie, co nie zmienia faktu że jedyne co odpowiada za to jak nisko usiądzie samochód to spręzyny
ale amortyzatory też - ugnij auto na seryjnych sprężynach przy rozwalonych amorkach i przy nowych, to zobaczysz
Z tą twardością to rzeczywiście racja. Ale mam pytanie: czy jak te 130 kg zostanie wrzucone do bagażnika, to czy po wymianie tylko amorków na nowe samochód stanie wyżej
a czy sprezyny od kombi nie są twardsze wkoncu troche wiecej na nim blachy i szyb i teroretyczne powinny byc mocniejsze bo kombi= wozimy ładunki
a powinny pasowac
a jak wygladaja sprezyny w innych modelach np e34 e28 e32 nie są podobne mocowania
gumy to raczej nie juz raczej wymienie sprezyny
aha jak regeneruje sie amortyzatory i resory to czy niemozna ( czy sie robi takie cos wogule gdziekolwiek) rozciagnąc sprezyn i je jakos zachartowac zeby były twardsze
i jeszcze jedno moze mozna by wytoczec jakies podstawki dystansowe zeby podniesci mocowanie sprezyny widzałem takie do kupienia do forda fusiona za 300 komplet
umnie czesto jezdza 4 osoby i smiesznie to wyglada jak z tyłu wsadze dwóch schabów i tył siada