Witam ,prawdopodobnie padła mi pompa wtryskowa w 525 tsd 95 r mam pytanko czy trzeba cos przestawiac w kompie jesli włoże od innego 525 ? czy pompa musi miec te same numery jak w przypadku przepływomierza , popma pochodzi z auta rocznik 96 ja mam 95
tak pompa musi byc taka sama jak byla - wystepuja na pewno (a moze wiecej) 3 rodzaje pomp - szukaj pompy o takim samym numerze jak twoj - innej nie wlozysz bo ma inaczej rozmieszczone wejscia przewodow itp.
Pompe wyregulujesz tylko poprzez komputer, na oko zawsze bedzie nie do konca tak jak powinno.
Kazda beemka 6 cyl przewody ma rozmieszczone tak samo!!!!zarowno wysokiego cisnienia jak i elektryczne!!problem natomiast jest w regulatorze dawki-sa pompy ze sterowaniem EDC czyli potencjometrycznym jak i HDK czyli indukcyjnym-niestety konstrukcja tych nastawnikow uniemozliwia prace na innych sterownikach!!
na 100% nie wyregulujesz pompy na aucie-mozesz tylko zmienic dawke zasadnicza!!
pozostaje jeszcze cisnienie przetłaczania i cisnienie wewnetrzne od ktorego zalezy przestawienei kata wtrysku i te wartosci mozesz sprawdzic tylko na stole probierczym!!
przy wymianie pompy zwroc uwage i dobierz identyczna pompe -zdarzaly sie przypadki gdzie klienci przywozili sobie pompy bo ktos im na sile wciskal ze podejda!!
zastanow sie czy nie lepiej zregenerowac starej pompy-owszem gwarancje masz ale jak ci gosc jeszcze ja wyciagnie i wlozy to ok!!