Witam chce zrobić małą ankiete dotycząca środków do pielęgnacji aut; mianowicie jakich srodków używacie i jakich firm co polecacie, a czego nie; mam na myśli wszystkie środki do poszczególnych "częsci" auta: do tapicerki, felg, lakieru, silnika, plastików, opon itp. Ja osobiście uważam, że srodki firmy Turtle wax są godne uwagi mają sporą game produktów do pielęgnacji auta praktycznie wszystko. Używam ich i się bardzo dobrze sprawdzają.
Niestety ciężko je dostać.
Uzylem pasty woskujajcej Carnauba Wax oraz nablyszczacza do opon i sa bardzo dobre.
Najlepsze sa jednak srodki amerykanskiej firmy Eagle 1, sa mega kozackie ale niestety dostepne tylko w USA (ja mam male partie czaem z prywatnego importu).
........ ale niestety dostepne tylko w USA (ja mam male partie czaem z prywatnego importu).http://www.eagleone.com/
chyba całej strony nie odwiedziłeś, oto dystrybutor w Polsce:
VALVOLINE POLSKA, DIVISION OF ASHLAND POLAND Sp. z o o
Street Address: 38 ul Lopuszanka Street
City, State/Prov Zip: 02-232 Warszawa, Poland
Telephone/Fax: 48-22-868-7207
e-mail: turbaniak@ashland.com
do czyszczenia wnetrza odkurzacz electrolux, do szyb jakis tam plyn do zwyklych szyb, szampon to do Karchera ten specjalny lub jakikolwiek szampon samochodowy, do felg kiedys mialem takie w psiukaniu ale bylo beznadziejne a wosk to carnacuba wax o nazwie formula 1 (taki zolty)...
Tez uzywam od jakiegos czasu Carnauba Wax Formula 1 niestety uwazam ze jest to produkt marnej jakosci. Mysle ze napis na opakowaniu ze zapewnia połysk (itd) do 12 miesiecy moze wywołac jedynie smiech na sali. Te12 miesiecy to chyba uzyskali trzymając nawoskowane auto w hermetycznym pomieszczeniu. Wczesniej uzywałem wosku Shell'a i był duzo lepszy, przynajmniej po ponownym umyciu auta za jakis czas po nałozeniu wosku widac było ze wosk się nie "zmył". Carnauba Wax niestety po umyciu nie pozostawia po sobie najmniejszego sladu. Lakier wraca do stanu z przed woskowania. Naszczescie mam całkiem ładny lakier i bez wosku wiec nie marzudze za bardzo, dalej go uzywam, ale jak skoncze to opakowanie to ponownie go juz nie kupie. Kolejna rzecz którą zauwazyłem - strasznie przyciaga kurz ten wosk Normalnie 2 dni po nawoskowaniu juz mozna pisac palcem po aucie, a dodam ze nie jezdze zadnymi polnymi drogami...
Tez uzywam od jakiegos czasu Carnauba Wax Formula 1 niestety uwazam ze jest to produkt marnej jakosci. Mysle ze napis na opakowaniu ze zapewnia połysk (itd) do 12 miesiecy moze wywołac jedynie smiech na sali. Te12 miesiecy to chyba uzyskali trzymając nawoskowane auto w hermetycznym pomieszczeniu. Wczesniej uzywałem wosku Shell'a i był duzo lepszy, przynajmniej po ponownym umyciu auta za jakis czas po nałozeniu wosku widac było ze wosk się nie "zmył". Carnauba Wax niestety po umyciu nie pozostawia po sobie najmniejszego sladu. Lakier wraca do stanu z przed woskowania. Naszczescie mam całkiem ładny lakier i bez wosku wiec nie marzudze za bardzo, dalej go uzywam, ale jak skoncze to opakowanie to ponownie go juz nie kupie. Kolejna rzecz którą zauwazyłem - strasznie przyciaga kurz ten wosk Normalnie 2 dni po nawoskowaniu juz mozna pisac palcem po aucie, a dodam ze nie jezdze zadnymi polnymi drogami...
Moze uzywasz zbyt agresywnego szamponu do mycia. Ja po umyciu samochodu nadal mam wosk na aucie (widac po kroplach jak splywaja).