Wysany: 2006-04-25, 08:55 Jaki dyfer do e30 z m50b25?
Witam wszystkich! Poruszam się na Waszym forum od niedawna i mam pytanie. Mam e30 z silnikiem m50b25 i dyfrem 3.25 bez szpery. Chciałybym założyć krótszy dyfer (coś w okolicach) 3.73 ze szperą. Jaki proponujecie most i w jakich modelach występowały takie mosty i gdzie można tego szukać? Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów!
_________________ BMW e21 316-1.8i sprzedane
e30 325i-cabrio z parapetem
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-04-25, 10:14
3,73 ze szperą możesz kupić właśnie od 325i - były z dużą głową, więc sie nadadzą - możesz poszukać też 3,64 - osobiście przy Twoim silniku wolałbym właśnie taki dyferek
BTW - czy przypadkiem w E30 316i (M40) nie było także dyferka 4,10?
Dzięki Panowie za informację i link - teraz już wiem czego szukać
Gdyby przypadkiem ktoś z Was napotkał taki dyfer to jestem zainteresowany kupnem (pewnie nie tylko ja...he,he) Pozdrawiam wszystkich!
ja mam S3,64 u siebie, poprzedni wlasciel mowił ze ten dyfer jest troche za krotki do M50B25 (taki motor mial w swojej E30) a ten ktory masz wydaje mi sie bardzo dobry do tego silnika, no ale brak szpery 3,73 lezy w garazu jesli chcesz wal na pw
Hmm...to mam teraz zagadkę. Co wybrać? Szpera bez dwóch zdań, ale przełożenie 3.25, czy 3.64? Co do 3.73 to już mnie przekonaliście, że chyba jednak będzie za krótkie. A wiecie może jakie są Vmax na poszczególnych biegach przy przełożeniu 3.64?
[ Dodano: 2006-04-27, 09:01 ]
Wydaje mi się, że przy krótszym dyfrze przydałaby się wydłużona jedynka tak do ok.70km/h. Lepsza byłaby sportowa skrzynia z jedynką do tyłu, czy może skrzynia od M3 od E30, a może od E36
Witam !! Sądzę ,że 3.25 to zbyt "długie" przełożenie. Teoretycznie jeśli masz seryjna skrzynie biegów , koła np. 15" o obwodzie w granicach 190 cm , to przy 6000 obr/min powinienes osiagnąć predkość max. jakies 267 km/h( tak mi wyszło z prowizorycznych obliczeń).....Łatwo sie to liczy , musisz tylko znac dokładnie obwód kół , przełożenia w skrzyni biegów i zakładasz przy jakich obrotach chcesz znac predkość..........Kiedys pokazywał to Smasher na forum..Obliczenia na poziomie szkoły podstawowej..........Pozdrawiam - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
co nie oznacza ze zawsze teoria przeklada sie e praktyce! kupujac swoja szpere koles mial 2 druga to wlasnie 3,45 wiec nie jest tak zle a do M50 3,25 bedzie idalna a tym bardziej za ta kase nawet nie zastanawiaj sie. pozdrawiam