Wysany: 2006-11-19, 17:59 [ E30 ] Przerywa przy pełnym gazie
Witam.
Od jakiegoś dłuższego czasu mam pewien problem z autkiem, mianowice potrafi mi odciąć jakby paliwo (całkowity brak mocy przy pełnym gazie )
Zaczyna się to robić wkurzające
Dla przykładu:
I bieg max obroty, odcinka wszystko ok.
II bieg 5,5tyś i nagle autko kłania się do przodu
III bieg max obroty, odcinka wszystko ok
IV bieg 5-6tyś i nagle autko kłania się do przodu
Bywa że jest na odwrót, już na I biegu zaczynają się kangury.
Co to może być, macie jakieś pomysły, spotkaliście się z czymś takim
Na co zwrócić uwagę, co wymienić
Pozdrawiam
Tymek
P.s. BMW 320i 88r
_________________ Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
Najpierw poszperaj w układzie zapłonowym. Wymień świece, zajrzyj do kopułki, sprawdz przewody (w razie czego wymień). Zmień też filtr paliwa, powietrza. Jesli to nic nie da - sprawdz cisnienie paliwa i pompę. Na koniec może sie okazać że to padniety ECU.
Wymień świece, zajrzyj do kopułki, sprawdz przewody (w razie czego wymień). Zmień też filtr paliwa, powietrza
Te rzeczy zostały wymienione, aczkolwiek nie wiem jak filtr paliwa , ale to nie problem.
Jak sprawdzić ciśnienie paliwa na pompie, trzeba podpiąć manometr w układ
lagadula napisa/a:
Na koniec może sie okazać że to padniety ECU.
o kurka a jak to mogę sprawdzić
Aha.. kiedyś jak podpiąłem komp wyskoczył błąd, że jest jakiś problem na I cylindrze z wtryskiem, możliwe że to to
Dzięki za rady
Pozdrawiam
Tymek
Słuchajcie, w momencie zakupu Autka, wymieniłem wszystkie mozliwe filtry, płyny itp.
ale.... no właśnie ale, nie wiem jak filtr paliwa.
Z drugiesj strony autko może jak dostało kilka razy w tyłek a wcześniej długo stało, to faktycznie jakiś syf mógł się dostać na filtr
Pozdrawiam
Tymek
Darco ma rację,przy naszym paliwie wymiana filtra paliwa to podstawa.Ja kupując 2x e30 z m20 spotkałem się z filtrem paliwa nie ruszanym w jednej od 9 lat ! a w drugiej od 5 lat.W obu przypadkach po wymianie filtrów( i oczywiście innych rzeczy które się wymienia) beemki odetkane i śmigały dużo lepiej.
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
No widzisz.... Moja szarpała na starym filtrze, po wymiance kabli, swiec, kopułki lekko mi mina zrzedła. Wymieniłem fitlerek i jak reką odjął.
Pomyslałem sobie że możesz reset DME zrobić (skasowac pamieć chwilowo w kompie) i może cos pomoże.
A kiedy to szarpie ? Zawsze czy tylko na ciepłym czy moze na letni albo zimnym
Odłacz jeszcze sondę jak filtr nic nie da.
U mnie tak sie stało po bardzo długiej jeździe na autostradzie w niemcowni. Po około 900 km jazdy non stop (przerwy tylko na siku i tankowanie)
Odpinałem sonde - nic nie pomogło.
czujnik położenia przepustnicy - też bez poprawy.
W tą sobote wymieniłem profilaktycznie filtr paliwa bo szarpie na Pb przy dodaniu gazu - nic nie dało. (wsadziłem od opla 2.0 z większą przepustowością - ta sama średnica i tylko 20 PLN a nie 80 i wydaje mi sie że chodzi gorzej - możliwe??? )
Przewody mają dopiero rok i nie widać żeby miały przebicie.
Kopułka i palec - nowe.
tak więc pogodziłem się z myślą że to wałek i zbieram kase.
_________________ Pieszy ma prawo przejsc przez jezdnie...na wlasne ryzyko
U mnie tak sie stało po bardzo długiej jeździe na autostradzie w niemcowni. Po około 900 km jazdy non stop (przerwy tylko na siku i tankowanie)
Odpinałem sonde - nic nie pomogło.
czujnik położenia przepustnicy - też bez poprawy.
W tą sobote wymieniłem profilaktycznie filtr paliwa bo szarpie na Pb przy dodaniu gazu - nic nie dało. (wsadziłem od opla 2.0 z większą przepustowością - ta sama średnica i tylko 20 PLN a nie 80 i wydaje mi sie że chodzi gorzej - możliwe??? )
Przewody mają dopiero rok i nie widać żeby miały przebicie.
Kopułka i palec - nowe.
tak więc pogodziłem się z myślą że to wałek i zbieram kase.
ja mam tez M40, problem mam na wyzszych obrotach przy obciązeniu, od 5 tys obrotów jakby byla odcinka paliwa, na postoju kreci sie do konca, u mnie problem tkwi raczej w pompie paliwa, czasami podczas odpalania musialem zakrecic dluzej aby odpalil(paliwo cofalo sie do baku), poza tym pompka dosc glosno pracuje, niedlugo pozycze sprawna od kumpla i sprawdze na drugiej jak sie zachowuje. Na zimnym silniku kreci sie do odcinki bez problemu. Walek raczej wykluczam skoro na postoju kreci sie do konca, co o tym sadzicie? tak jakby nie dostawal pod obciazeniem odpowiedniej dawki paliwa, chyba pompa nie wyrabia...
Hejka, zmieniłem filtr Paliwa, co ciekawe, był z roku 2005 ale był założony na odwrót, pytanie jest proste, czy faktycznie kierunek przepływu, ma takie znaczenie
Więc jutro będę testował go na drodze i dam znać.
Pozdrawiam
Tymek
WItam, dołączam do temaciki
Miałem podobne objawy, miałem 1.6 m40 i też nie dochodził do odcinki, max czasami 5tys, wymieniłem silnik Ale to z innego powody na 1.8 m40, przy okazji też filtr paliwa, ten się kręci do końca, a stary filtr jak rozbebeszyłem to normalnie jakby ktoś tam smołą polał Tak więc moje typy to filtr i wałek, bo ja w tym starym silniczku miałem wałeczek podjechany. Wtryski raczej nie, listwa też nie bardzo.
Tylko błagam nie wkładaj go z powrotem Kup nowy i zamontuj. Jak włożysz stary to teraz wszystko co odfiltrował wesoło popłynie sobie do wtryskiwaczy, regulatora ciśnienia i z powrotem do baku.
Witam Ponownie.
Panowie, dalej to samo
Nowy filtr paliwa
Znalazłem jeszcze poluzowany wąż gumowy, ten baranek co od filtra powietrza idzie, dokręciłem i dalej to samo.
Co to może być Wspominaliście o wałku, że może być do wymiany, ale jakby to był wałek to chyba by się nie wkręcał jak głupi
Nie wiem , kurka nie wiem....
Pzdr
T
A sprawdzałeś połączenia masy silnika i komputera sterującego?A może zwarcie-coś dotyka do plusa- w trakcie przyspieszania i stąd te nieregularne szarpnięcia,bo napisałeś że nie zawsze to się dzieje.
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...