BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
wolne obroty, na LPG dobrze, na Pb gaśnie...
Autor Wiadomo
rafx666 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 10 Lip 2006
Skd: Toruń
Wysany: 2007-05-16, 23:23   wolne obroty, na LPG dobrze, na Pb gaśnie...

witam,
Problem mam taki, że na benzynce silnik gaśnie na wolnych obrotach. Jak dodaje gazu to przez moment nie reaguje wcale, a po chwili wskakuje na wysokie obroty.Jak przytrzymuje w przedziale 2,5-5tyś obr/min to jest oki, a niżej jak schodze to albo zgaśnie albo mocno spóźniona reakcja na pedał gazu i silnik dławi sie bardzo? Co to może być? Sonda lambda może padła?Wtryski zajechane? A może pompa paliwa? Dolot szczelny. Dodam, że wskazówka poziomu paliwa momentalnie ciśnie ku 0...Na gazie wszystko ok, silnik m20b27pozdrawiam

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-05-17, 10:27   

stawiam n aklopoty z przeplywomierzem. Jakby padla ci sonda lambda to autko mocno by kopcilo na czarno i z wydechu czuc by bylo niepalone paliwko.

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-05-17, 18:57   

100% przeplywka podmien z kims i bedziesz mial pewnosc

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2007-05-18, 09:38   

Odepnij przepływomierz, silnik wejdzie w tryb awaryjny wtedy powinien zacząć równo chodzić i będziesz miał pewność :)

Every man dies... But not every man really lives...

rafx666 

Wysany: 2007-05-18, 11:55   

mam drugi przepływomierz, jest on bez mixera LPG, jutro go podepne i bedzie wszystko wiadomo...ale jak przepływka, to czemu na gazie jest ok?

[ Dodano: 2007-05-18, 11:01 ]
a przepływke mam od 2.0l bedzie pasowac? Czy musi być taka sama co mam obecnie? A mam chyba od 2,5, bo cały osprzt mam od 2,5l

speed 
Michał

Wysany: 2007-05-18, 16:35   

instalacja gazowa nie potrzebuje informacji o ilości powietrza więc jest ok, a jak zapniesz sprawną przepływkę od 2.0 to też powinno działać :)

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-05-18, 16:45   

Za uboga mieszanka , regulacja w stacji.

rafx666 

Wysany: 2007-05-18, 18:32   

mieszanke 3 mce temu regulowałe i nic nie grzebałem przy śrubie wieć jest dobrze, jutro zobacze co z ty przepływomierzem i powinno sie wyjaśnić

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2007-05-18, 21:48   

Powiem tak, różnica w mieszance gazowej a benzynowej powoduje trudności z jazdą na benzynce. Tak właśnie działają motroniki 1.3 i dlatego jedno i drugie musi być wyregulowane pod sonde.

speed 
Michał

Wysany: 2007-05-18, 22:29   

Vindevil, możesz trochę bardziej rozwinąć swoją teorię, jaki związek ma PB z LPG :?: :?: :?:

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-05-18, 22:34   

Vindevil napisa/a:
Powiem tak, różnica w mieszance gazowej a benzynowej powoduje trudności z jazdą na benzynce. Tak właśnie działają motroniki 1.3 i dlatego jedno i drugie musi być wyregulowane pod sonde.

wlasnie rozwin swoje mysli bo nie rozumiem o co chodzi....

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

rafx666 

Wysany: 2007-05-19, 00:41   

też nie rozumie,przecież sonda nie ma nic wspólnego z jazdą na gazie, ja mam instalacje LPG 1szej generacji, tą na śrube...może w nowszych jest inaczej...

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2007-05-19, 13:03   

Właśnie rozchodzi się o pierwszą i drugą generację. Z tego co widzę w opisie to motor 2.5 na motroniku 1.3. Napewno ma sondę nawet jeśli nie ma katalizatora i właśnie to o czym powiedziałem to że kuleje na benzynie a na gazie chodzi dobrze wynika z różnic między składem mieszanki między jednym a drugim. Tak niestety działa motronik i dlatego każdy fachmen od silników mówi że beemek się nie gazuje. Radą na taką dolegliwość jest dokładna regulacja gazu ( bo tam lambda ma wynosić 0,9 a na Pb 0,7) i podkręcenie co2 na benzynce. Pojeźdź troche na benzynie i jak obroty wrócą do normy to będzie wszystko jasne, bo to jest układ adoptowalny .

rafx666 

Wysany: 2007-05-19, 17:05   

tak jak koledzy mówili, przepływomierz zakończył swój żywot, po zmianie odrazu inny samochód..tylko troche chleje za dużo...smierdzi troche paliwem a więc podejrzewam, że sonda do wymiany. Vindevil, na gazie sonda w 1ej generacji nie ma zadnego wpływu, jezdziłem na odłączonej i bez różnicy, tylko na benzynie rzecz jasna inaczej silnik pracuje, mam silnik m20b27 od ety tam jest inna wersja motronica. Pozdrawiam

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-05-19, 17:40   

w 2.5 sonda tyz nie ma nic do rzeczy. Uklady adaptowalne to motroniki od 3.0 w wzwyz. nizsze motroniki nie zapisuja sobie zadnych bledow, chodza caly czas wedlug zaprogramowanej mapy - no chyba ze straca jeden lub wiecej z sygnalow nizbednych do wyliczenia mieszanki wtedy nie chodza :D = objawilo ci sie to po awarii przeplywomierza ktory jest niezbedny.

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2007-05-19, 21:46   

sarna1 napisa/a:
w 2.5 sonda tyz nie ma nic do rzeczy. Uklady adaptowalne to motroniki od 3.0 w wzwyz. nizsze motroniki nie zapisuja sobie zadnych bledow, chodza caly czas wedlug zaprogramowanej mapy - no chyba ze straca jeden lub wiecej z sygnalow nizbednych do wyliczenia mieszanki wtedy nie chodza :D = objawilo ci sie to po awarii przeplywomierza ktory jest niezbedny.

Wszystko się zgadza co do motroników ale wystarczy przeregulować układ i dopiero po dłuższym czasie sie auto dostraja do nastaw.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: