BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wyciąganie silnika ze skrzynią-da radę?
Autor Wiadomo
alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-07-21, 23:12   Wyciąganie silnika ze skrzynią-da radę?

Jak w temacie, silnik m20b25. Najchętniej wydarłbym to razem ale nie wiem czy da radę...Robił ktoś podobną operację? Dodam, że cała góra silnika juz zdjęta, podobnie jak chłodnica, cała wiązka kompa itp.

Pozdrawiam

wojtaq 

Pomg: 10 razy
Doczy: 17 Lut 2006
Skd: Jaworzno
Wysany: 2007-07-21, 23:17   

ja ostatnio wyciaglem silnik 2.4 diesel ze skrzynia z 4 drzwi ale przyznam ze bylo ciezko
324dA

globi 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Lip 2006
Skd: Trójmiasto
Wysany: 2007-07-21, 23:18   

moim zdaniem da rade może być problem z łapami ale chyba można je odkręcić od silnika i wyciągnąć go w dół
Jeśli sie mylę poprawcie mnie

Bóg Mnie Wybrał !!

alexil 

Wysany: 2007-07-21, 23:21   

Myślałem właśnie o tym żeby opuścić go na dół zwłaszcza, że nie ma całej góry. Łapy można odkręcić-sprawdzałem.

Pozdrawiam

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-07-22, 01:15   

Da rade bez problemu, najlepiej miec do tego zurawia albo wyciagarke pod sufitem, (zuraw wygodniejszy), kanal i kumpla do pomocy. Po rozlaczeniu wszystkiego, odkreceniu poduch itd 1 osoba wskakuje do kanalu a druga obsluguje zurawia. Ten z dolu najpierw wypycha silnik ze skrzynia do przodu, a potem w miare jak bedzie wychodzil musi przechylac calosc (bez przechylenia nie wyjdzie) a drugi w tym czasie wyciaga wszystko do gory. Montaz w odwrotnej kolejnosci - najpierw silnik ze skrzynia pochylona w dol spuszczamy z gory i w miare jak wchodzi na miejsce przechylamy do poziomu i wjezdzamy z nim do tylu. Z Marasem wyciagalismy w ten sposob M20B27, calosc poszla blyskawicznie,po wyjeciu rozlaczenie skrzyni od silnika jest dziecinnie proste, wszystko na wierzchu, wygodne podejscie itd. Jednym slowem polecam takie rozwiazanie, traci sie o wiele mniej czasu i nerwow niz przy wyciaganiu wszystkiego z osobna. My wyciagalismy w ten sposob kompletny silnik bez sciagania gory, ale nie ma to zadnego znaczenia. Najwyzej bedziesz mial pare kilo mniej do podnoszenia :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2007-07-22, 01:17, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-07-22, 08:50   

da rade bez problemu.ja wyciagałem sam traktorem z ładowaczem :) nie potrzeba kanalu.góra 5 minut roboty

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

globi 

Doczy: 04 Lip 2006
Skd: Trójmiasto
Wysany: 2007-07-22, 22:18   

ciekawy sposób kamil.k, muszę spróbować :P

Bóg Mnie Wybrał !!

Rafał 

Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2007-07-22, 23:06   

pamietaj o odkreceniu wydechu :)

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-07-23, 08:13   

Ja swój 2.3 wydarłem ze skrzynią bez problemu bez pomocy drugiej osoby, tak jak pisze kamil samo wyciąganie zajęło może 10 minut, 2.5 też wkładałem ze skrzynią i też nie było większych problemów, trzeba tylko odpowiednio zawiesić silnik tak żeby wisiał pod skosem i przydaje sie druga osoba żeby ciągła go do dołu, tak czy tak problemu nie ma żadnego

Co do wyciągania do dołu to chyba zapomnieliście że kołyska jest pod autem :lol: :lol: :lol: roboty z jej odkręceniem tyle samo co z odkręceniem skrzyni albo może i więcej bo sama kołyska jest chyba na 6 srubach, do tego końcówki drążka , wahacze, moim zdaniem bez sensu

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-07-24, 08:15   

Lord Lukasz napisa/a:
Co do wyciągania do dołu to chyba zapomnieliście że kołyska jest pod autem :lol: :lol: :lol: roboty z jej odkręceniem tyle samo co z odkręceniem skrzyni albo może i więcej bo sama kołyska jest chyba na 6 srubach, do tego końcówki drążka , wahacze, moim zdaniem bez sensu

ja wyciągałem do dołu silnik i wcale nie jest bez sensu bo nie miałem czym wyciągnąc do góry za niski strop w garażu a wiec cztery śruby w kołysce cztery od tuleji wachacza i sześć od mcpersonów jak odkręcisz to budę podniesiesz sam do góry za zderzak a nogą podsuniesz kobyłki. :lol:

porsche

Doczy: 08 Mar 2006
Skd: białystok
Wysany: 2007-07-24, 15:55   

klik

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-07-25, 11:06   

http://wp1016621.wp027.we...t/f01625/07.jpg

taaaak federal mogul glyco germany.... zdiełane w polsze a pakowane w Wisbaden przez turasów :lol:
Kod:
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2007-07-25, 11:10, w caoci zmieniany 2 razy  

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-07-25, 14:25   

Znalazłem fotki z mojego niedawnego swapowania, jedyny problem sie pojawił podczas ustawiania żurawia bo nie chciał wjechać po zderzak i trzeba było auto troche podnieść do góry, pozatym jak widać pod takim kątem silnik wchodzi i wychodzi bez najmniejszych problemów

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

alexil 

Wysany: 2007-07-27, 01:10   

U mnie wyszło dokładnie tak samo z tym, że ja robiłem to w garażu i bloczek przypięty był do "ucha" w suficie. Jedyny problem jaki napotkałem to troszke za niski sufit-musiałem troszkę dźwignąć silnik zeby wyszedł spod maski :-)
Ogólnie operacja absolutnie wykonalna i chyba nawet łatwiejsza niż osobne wyciąganie skrzyni i silnika.

Pozdrawiam

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-07-27, 02:23   

alexil napisa/a:
U mnie wyszło dokładnie tak samo

au kolegi Ubota tsza bylo dwa mlotki przyfasolić w pas przedni bo wiatrak tarł o chłodnice :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: