BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Chłodzenie m20 po raz kolejny....
Autor Wiadomo
alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-01-15, 22:10   Chłodzenie m20 po raz kolejny....

Tematów o chłodzeniu m20 bylo mnóstwo ale mój przypadek jest szczególny....
Kto jest na bieżąco to zna mój niedawny problem z rozrządem.
Motor już poskładany, silnik ładnie pali. Problem pojawił się z układem chłodzenia-nie daje się odpowietrzyć. Po dolewaniu płynu do zbiorniczka i przy operowaniu odpowietrznikiem wywala wode zbiorniczkiem albo podnosi i nagle obniża poziom w zbiorniczku (i tak w kółko). Węże od chłodnicy prawie puste, termostat sie otwiera (coś tam czuć w wężach).
Grzanie wewnątrz raz się pojawia, raz znika. Z okolic pompy wody pryskają kropelki wody. Czy możliwe jest żeby przez nieszczelną pompe wody (lód mógł ją rozwalić....) układ łapał powietrze i tak świrował?
Na myśl przychodzi mi już głowica ale może to tylko pompa....

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2008-01-15, 22:22   

No oczywiście ze to jest możliwe jeżeli jest jakaś nieszczelność na pompie - a napewno jest bo jak mówisz pryska jakaś woda z niej to najprawdopodobniej tamtedy ssie powietrze - dałeś nową uszczelke pod pompę ?

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2008-01-15, 22:29   

JEżeli pompa chodzi nierówno, to może woda szaleć (tak samo jak dodajesz gazu, to przy otwartej nakrętce wlewu wodę wywala przy sprawnej pompie bo ciśnienie skacze) Spróbuj wpompować wodę w układ przy wyłączonym silniku metodą usta-usta :P ale jak pompa jest walnięta, to o kant d przecież wszystko
E30 M332 1991........ ....U__________\

alexil 

Wysany: 2008-01-16, 00:46   

Jak pompa może pracować nierówno?
A co do wycieków to sprawdziłem węże dookoła i wszystko wydaje się być ok więc na 99% pompa puszcza wodę przy wirniku.

Pozdrawiam

brain69 - usunięty
[Usunity]

Wysany: 2008-01-16, 01:40   

jak coś to pompę mam cały czas

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-01-16, 10:24   

Moim zdaniem nie ma mozliwosci zassac takiej ilosci powetrza jaka wydobywa sie ze zbiorniczka po odkreceniu korka ale sa modrzejsi ode mnie wymien pompe i sprawdz
Ja moge miec pompe wody za okolo 130 pln SKF lub za okolo 170 Febi

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2008-01-16, 12:10   

A kto robił pompy wody na pierwszy montaż ?

alexil 

Wysany: 2008-01-19, 14:53   

Wymieniłem pompę wody i problem nie zniknął.....Nadal nie mogę odpowietrzyć układu chłodzenia. Woda cały czas jest wywalana przez zbiorniczek, a węże chłodnicy puste....
Jakieś pomysly poza pękniętą głowicą?

Pozdrawiam

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-01-19, 14:57   

alexil napisa/a:
Wymieniłem pompę wody i problem nie zniknął.....Nadal nie mogę odpowietrzyć układu chłodzenia. Woda cały czas jest wywalana przez zbiorniczek, a węże chłodnicy puste....
Jakieś pomysly poza pękniętą głowicą?

Pozdrawiam

Ale co w ogóle nie chce nawet płyn do węży się "napompować" ??

alexil 

Wysany: 2008-01-19, 15:25   

No właśnie się nie chce....Układ raczej jest drożny, bo po chwili pracy silnika z zamkniętym korkiem i odpowietrznikiem wężę robią się twarde od powietrza....

Pozdrawiam

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2008-01-19, 15:30   

ja bym sprobowal odpowietrzyc auto bez termostatu jesli wtedy sie nie bedzie dalo to chyba glowica.....

alexil 

Wysany: 2008-01-19, 15:32   

Dlaczego bez termostatu? Termostat jest raczej sprawny-jak puszcza powietrze i to w znacznych ilościach (jakaś woda też się zapląta czase w wężach) to wodę też powinien puszczać.

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2008-01-19, 15:33   

A moze trzeba by przepłukac chlodnice,moze jest zatkana...

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2008-01-19, 16:14   

hej,
sprawdz termostat..... moze jest zamkniety na stale....

alexil 

Wysany: 2008-01-19, 21:55   

Gdyby termostat był na stałe zamknięty to puszczałby powietrze na tyle żeby napompować dośc mocno węże od chłodnicy? Postaram się go sprawdzić i przepłukać chłodnicę.

Pozdrawiam

jaro750 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Sty 2008
Skd: Białystok
Wysany: 2008-01-20, 00:47   

Witam, jestem tu nowy,to mój pierwszy post,a co do twego problemu to myśle żebyś spróbował odpowietrzyć górnym wężem tym na ścianie grodziowej(powrót) na otwartej nagrzewnicy,sprawdzisz tym samym czy masz krutki obieg płynu chłodniczego, jak nic nie będzie leciało to sprawdz podłączenie wszystkich węży bo wygląda na to że albo pompa robi cisnienie w układzie,ewentualnie(mało prawdopodobne )przy zakładaniu głowicy został przysłonięty któryś kanał wodny,ewentualnie uszkodzila się uszczelka .A termostat służy raczej do otwierania pełnego obiegu ,więc tak jak piszesz że "po chwili" to by raczej tak szybko wody nie wywaliło.Pozdrawiam.

735Pawel 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 15 Sty 2007
Skd: Rabka-Zdroj
Wysany: 2008-01-20, 02:35   

Jak mozesz to napisz troche precyzyjniej co masz na mysli piszac "chwila" czy to kilka - kilkanascie sekund czy kilka minut?? Jezeli wode wywala niemal zaraz po uruchomieniu silnika to niestety obstawial bym jakis przedmuch z cylindra :(

alexil 

Wysany: 2008-01-20, 11:43   

Temat na pewno nie ma nic wspólnego ze składaniem głowicy, bo robiłem to jakiś czas temu i wszystko było ok-powaliło się miesiąc temu i wyszła cała jazda z przegrzaniem.
Krótki obieg obecny, bo wewnątrz pojawia się ogrzewanie.
Wodę wywala jak auto się nagrzeje czyli nie od razu po odpaleniu więc nie wygląda mi to na przedmuch z cylindrów ale pewności nie mam.

[ Dodano: 2008-01-21, 20:50 ]
Sprawdziłem dziś zachowanie niezagrzanego silnika-nie wywala wody dopóki się nie nagrzeje więc przedmuch raczej odpada. Chłodnica sprawdzona, jest ok. Trafiłem natomiast na termostat, który nie otwiera się ani trochę i wychodzi na to, że on jest problemem całego burdelu.....Co wy na to? Dodam, że resztki wody, które wyleciały z chłodnicy były całkiem zimne podczas gdy w zbiorniczku już dawno się gotowało.

Pozdrawiam

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2008-01-21, 20:29   

no to chyba problem rozwiazany - gotowales go tak samo jak gotowalismy moj ? wymieniaj termostat i zobacz jaka reakcja jesli nie masz termostatu to wbijaj do mnie to go przelozymy odemnie i zobaczymy jaki bedzie efekt albo po prostu go wyjmij i odpowietrz bez :)
moze jakies inne podpowiedzi ktos rzuci ?
pozdro i powodzenia w walce z m20 :)

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2008-01-22, 08:22   

termostat zamkniety na stale lub rozwalona pompa wody.

alexil 

Wysany: 2008-01-22, 12:58   

Pompa wody nówka, termostat zamknięty na stałe (wczoraj sprawdziłem). Dziś zakładam nowy termostat i zobaczę co się będzie działo ale prawdopodobnie on był sprawdzą całego bałaganu.

Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: