Witam wszystkim posiadaczy Bmw E30, mam mały problem i chciałbym sie coś dowiedzieć, a mianowicie : obrobił mi sie łeb śrubki na klucz 10 od obudowy termostatu i nie wiem jak ją teraz odkręcić, macie może jakiś pomysł Chodzi mi o ten sześciokąt śrubki że jest obrobiony
Dzięki za odpowiedź, tylko że z tą żabką to będzie troszke mały problem bo tam niebardzo jest miejsce żeby ją gdzieś tam włożyć, mało miejsca jest ale spróbuje
[ Dodano: 2008-01-26, 15:10 ]
A tak przy okazji moglibyście mi opisac krok po kroku wymiane termostatu w silniku M20B20 i na co zwrócić szczególna uwagę ? Aha i jeszcze w E36 widzialem na rysunkach ze na termostacie jest jakaś strzałka i trzeba go ustawiać strzałką do góry a u mnie w E30 M20B20 w nowym termostacie niema żadnych strzałek
Wysłany: 2008-01-26, 22:05
jesli "lepek" nie jest bardzo obrobiony to niektore firmy (np stanley) robia klucze ktore nie kreca za same "konce" ale za troche przed koncem i czesto da sie odkrecic nawet te urobione lekko srubki... ew mozesz wziac mniejsza nasadke i probowac ja wbic na ta srube...
Wysłany: 2008-01-27, 18:18
arcik155 napisał/a:
[ Dodano: 2008-01-26, 15:10 ]
A tak przy okazji moglibyście mi opisac krok po kroku wymiane termostatu w silniku M20B20 i na co zwrócić szczególna uwagę ? Aha i jeszcze w E36 widzialem na rysunkach ze na termostacie jest jakaś strzałka i trzeba go ustawiać strzałką do góry a u mnie w E30 M20B20 w nowym termostacie niema żadnych strzałek
Mam podobny problem co autor więc będę kontynuował.
Musze wykręcić śrubkę na śrubokręt krzyżakowy ale niestety jest obrobiona. Nie mam wiertarki ani szlifierki by ja rozwiercić czy spiłować a muszę ją jak najszybciej odkręcić. Ma ktoś jakiś pomysł? Liczę na szybką odpowiedz.
_________________ E30 89 do odrestaurowania
Probe II 93 do codziennej jazdy
Wysłany: 2011-04-28, 18:08
Ostry przecinak, młotek. Nacinasz sobie rowek na obwodzie łba śrubki, potem zmieniasz kąt ustawienia przecinaka na "odkręcanie" i stukasz. Zazwyczaj pomaga na uparte śruby.
mozna tez:
1.odwiercic łeb sruby
potem za pomoca żabki wykrecic pozostalosci
2.nawiercic łeb centrycznie a potem za pomoca odwiertaka
Obrazek
wykrecic srube
lecz ta metoda moze byc nie skuteczna dla tak malej sruby
Kolega dobrze mowi siedze w metalach(dokladnie w obrobce) i od czsu do czasu okoliczni mechanicy podjezdzaja z takim czyms to tak jak Rafal pisale w ten sam sposob sie to robi tez mozna lewym wierlem ale to troche slabo na taka mala srednice sroby ale tez sie da