BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
problemy z jazdą na PB w e32
Autor Wiadomo
Piotreek E-30 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Wrz 2005
Skd: Ełk
Wysany: 2008-02-25, 18:23   problemy z jazdą na PB w e32

Witam. Na wstępie troche informacji. Silnik m30 3 litry, gaz stag 300 od 4 miesięcy, pilnowane na bieżaco w baku 40-60 litrów benzyny. problem pojawił sie nagle. Ciżeko odpala sie dławi jak chodzi na luzie, podczas jazdy sie nie wkręca powyżej 3,5 tyś obrotów czasami 4 tyś daje gazu sie przydławia po czym po chwili zaczyna jechac ale do ok 3,5 tyś -4 obrotów, sie dławi i jakby nie na wszystkich garach chodził. Na gazie wszystko okej sie wkręca szybciutko do konca dobrze przyspiesza itp. Co to moze byc? filtr paliwa? pompa paliwowa? jak zimny silnik i ciemny tak samo sie zachowuje. I jeszcze jedno pytanie czy podczas ustawiania gazu( jazda z laptopem ustawianie mnoźnika i mapy sekwencji) można coś poprzestawiac z benzyna? bo w sumie pojawiło sie to 2 dni po ustawianiu gazu.

High-Tech 
///HTT

Pomg: 2 razy
Doczy: 12 Lis 2005
Skd: Modlin Twierdza
Wysany: 2008-02-25, 18:52   

Niech Ci softem sprawdzą, czy sonda pracuję. Obstawiam, że za bardzo Ci podciągnęli mapę i komp złapał błąd. U mnie tak było.

Nawet soft od gazu pokaże czy działa sonda.

powodzenia

zmstr
[Usunity]

Wysany: 2008-02-25, 18:55   

A nie robi ci się to czasem, po przełączeniu z benzyny na gaz, a po krótkim czasie jazdy na benzynie wszystko jest w porządku, czy w każdym przypadku tak jest :?:

Piotreek E-30 

Wysany: 2008-02-25, 19:12   

Dzieje sie tak cały czas bez róznicy czy przełącze na PB od razu czy próbuje jechac 10 minut. możliwe ze coś z ta regulacją za mocno podciągnięta czy coś. jutro zobacze. Pozdro

zmstr
[Usunity]

Wysany: 2008-02-25, 19:22   

Słyszałem, że co poniektórzy instalatorzy LPG przestawiają przepustnicę dla LPG, w taki sposób, że na benzynie auto zachowuje się dziwnie, może w tym tkwi problem?

Może na początek zrobić mu reseta? :)

Piotreek E-30 

Wysany: 2008-02-25, 20:16   

Nic pod maską nie było ruszane tylko na laptopie ustawiane mapa i mnożnik

735Pawel 

Doczy: 15 Sty 2007
Skd: Rabka-Zdroj
Wysany: 2008-02-27, 02:49   

Jakie masz wskazania ekonomizera albo max albo 0?? Identyczne objawy mialem (w M30B35) przy uszkodzonym przeplywomierzu, po wystrzale z gazu. Jednak z tresci Twojego posta mniemam ze masz sekwencje... Najlepiej podjedz do kogos kto ma kompa do diagnostyki i sprawdz czy nie ma bledu "slaby sygnal przeplywomierza" jezeli bedziesz mial taki blad to najczestsza przyczyna jest uszkodzenie czujnika temperatury powietrza w przeplywce, co rowna sie wymiana przeplywomierza :(

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2008-02-27, 02:57   

No właśnie ja również podejrewam przepływkę. Pomimo tego, że to sekwencja i raczej o strzale nie ma mowy. Nie mechaniczna usterka, lub zawieszenie klapki. Sonda owszem, ale raczej nie tym razem....

High-Tech 
///HTT

Wysany: 2008-02-27, 07:27   

SOFT, SOFT, SOFT

:x

Jedź do instalatorów, będą widzieć jak pracuje sonda, bo na STAGU widać.

Sonda nie padła, ale łapie błąd sondy.

Na gazie auto :cenzura: elegancko, ale na benzynie zalewa, dopóki nie osiągnie tych 3500-4000 tys. obr

Tylko pytanie czy skasują Ci błąd, z moimi musiałem jechać do BOSCH'a.

Piotreek E-30 

Wysany: 2008-02-27, 16:55   

Po podłączeniu laptopa z programem do gazu, wyskoczył komunikat aby sprawdzic sonde przy dużym obciążeniu silnika -wtryskiwacze gazowe cały czas otwarte. i wskazania sondy na gazie i benzynie pokazywały od 3,62V-3,57V. Całkiem możliwe że to ten błąd sondy. Czyli musze teraz wykasować błąd z kompa od silnika od bmw tak?

[ Dodano: 2008-02-27, 16:59 ]
Ekonomizer działa bez zarzutu.

735Pawel 

Doczy: 15 Sty 2007
Skd: Rabka-Zdroj
Wysany: 2008-02-27, 17:34   

High-Tech napisa/a:
SOFT, SOFT, SOFT

:x

Jedź do instalatorów, będą widzieć jak pracuje sonda, bo na STAGU widać.

Sonda nie padła, ale łapie błąd sondy.

Na gazie auto :cenzura: elegancko, ale na benzynie zalewa, dopóki nie osiągnie tych 3500-4000 tys. obr

Tylko pytanie czy skasują Ci błąd, z moimi musiałem jechać do BOSCH'a.

Nawet jezeli masz racje to taniej jest kupic uzywany motronic. Znam ceny serwisow BOSCH bo wiem ile place za program do KTS ;/ , a uzywany motronic kupisz za 100zl. Kolejna rzecza jest to ze ECU nie traci (lub nie pojawiaja sie bledy) od taksobie i musi byc jakas przyczyna.
Sporo BMW naprawiam i kilka krotnie przerabialem taki problem i za kazdym razem przyczyna byl uszkodzony przeplywomiez lub nieszczelnosc w ukladnie dolotu. Jednak przy nieszczelnosci czasy wtryskow sa "obciete" i silnik zamiast dlawic sie paliwem ma zbyt ubaga jego dawke.

High-Tech 
///HTT

Wysany: 2008-02-28, 07:30   

Ale po co się rozpisywać, skoro kolega ma już diagnozę.

A za BOSCHA, czy inny reset błędu POWINNI ZAPŁACIĆ GAZIARZE.

U mnie tak było, pojechali do BOSCH'a i im skasowali, nie wiem jak się rozliczają, ale to ich sprawa.

LUDZIE, przecież to WAM SIE NALEŻY JAK PSU BUDA.

Jeśli auto chodziło na PB elegancko, a po instalce gazu jest kibel, to reklamuje się w zakładzie i tyle.

A kolega opisał co mu zdiagnozowali, więc jest to to samo co u mnie, nie wiem po co jeszcze wysnuwać kolejne hipotezy.

CHŁOPAKU - NIECH CI POPRAWIĄ MAPĘ I SKASUJĄ BŁĄD - BĘDZIE :spoko:

Ps. Jeśli zmieni komp a oni mu map nie poprawili to będzie znów 2 dni dobrze.

I te 100zł na motronic będzie co 3 dzień wydawał.

Echhh.

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2008-02-28, 22:05   

Co do skasowania błedu to wole samemu reset kompa zrobić,a co do wtryskiwacze bezyny otwarte to oznacza zle wyregulowany gaz,jakie masz wtryski,jaki reduktor i jaki przewód do reduktora,i drógie pytanie jakie masz cisnienie na reduktorze na wolnych obrotach a jakie pod obciażeniem i czy możesz zrobic zdjecie jak sa wtryski zamontowane

Piotreek E-30 

Wysany: 2008-03-03, 16:26   

Próbowałem samemu robić reset kompa ale nic to nie dało, po wykasowaniu błędu przez mechanika wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: