Wysany: 2008-03-15, 13:04 sonda lambda do m20b20 oryginal czy uniwersalna
musze kupic sonde lambda do swojej i teraz sie zastanawiam: czy wydac 300zl na oryginalna boscha czy rozejrzec sie za jakims uniwersalnym modelem. ale podobno uniwersalne albo kiepsko dzialaja albo krotko. panienka w sklepie mowila ze do tego silnika nie ma dobrych zamiennikow i ze trzeba kupic oryginal boscha jak ma dzialac dobrze.
jestem oczywiscie skory kupic oryginal ale nie lubie przeplacac wiec jezeli moge kupic cos tanszego a efekt ma byc taki sam to nie widze sensu zeby przeplacac
_________________ nie rób nic na siłę.weź większy młotek
GG: 6377445
Ostatnio zmieniony przez mareks 2008-04-29, 11:12, w caoci zmieniany 2 razy
zmstr [Usunity]
Wysany: 2008-03-15, 18:48
[ Dodano: 2008-03-15, 18:50 ]
Ci którzy mają założone zamienniki powiedzą ci że lepiej zamiennik, pozostali powiedzą ci że oryginał
Ja obstaję za oryginałem, jak masz kupić jakieś niewiadomo co typu magnetti marelli za stówkę i za parę miesięcy ją wymieniać to lepiej wydać raz a więcej kasy, przynajmniej wiesz co kupujesz, chociaż swoją wszyscy psioczą ile wlezie na zamienniki np. kabli to ja na Jan Morze jeżdżę 2 rok i nie narzekam
Ostatnio zmieniony przez zmstr 2008-03-15, 18:50, w caoci zmieniany 1 raz
nie wiem kolego czego ty chcesz od magneti marelli..... bosch nie jest super firmą zapewniam cię robią straszne skuchy. a magneti na pweno nie jest podróbką....
W jednej e30 mam sondę Boscha,a w drugiej Magnetti Mareli i nie widać różnicy w pracy silnika i ilości spalanego paliwa.
Za Boscha zapłaciłem 280,za MM 100 -rachunek jest prosty.
Oczywiście popieram stosowanie oryginalnych części do BMW,ale nie oszukujmy się do zwykłej e30 zamiennik też jest dobry ,a zaoszczędzone pieniądze można wydać na inne wymiany zużytych części.
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
jak masz kupić jakieś niewiadomo co typu magnetti marelli za stówkę
MAGNETTI MARELLI jest firmą produkującą części na pierwszy montaż.
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
zmstr [Usunity]
Wysany: 2008-03-16, 12:26
No i miałem rację w swoim pierwszym zdaniu w poprzednim poście Do MM nie mam przekonania bo kilka osób wyrzuciło pieniądze w błoto kupując sondę tej firmy, więc to nie był pojedynczy przypadek krótkiej żywotności. Ale tak jak powiedziałem przy okazji kabli - ilu z was pochwali JM jako firmę produkującą dobre zamienniki?? Ja akurat trafiłem na działające bez zarzutu, ale pewnie też wiele osób zakupiło szajs, podobnie będzie w przypadku MM, nie mówię, że 100% wyprodukowanych przez nich sond będzie wadliwych, ale szansa na to jest większa niż w przypadku bosha.
No i miałem rację w swoim pierwszym zdaniu w poprzednim poście Do MM nie mam przekonania bo kilka osób wyrzuciło pieniądze w błoto kupując sondę tej firmy, więc to nie był pojedynczy przypadek krótkiej żywotności. Ale tak jak powiedziałem przy okazji kabli - ilu z was pochwali JM jako firmę produkującą dobre zamienniki?? Ja akurat trafiłem na działające bez zarzutu, ale pewnie też wiele osób zakupiło szajs, podobnie będzie w przypadku MM, nie mówię, że 100% wyprodukowanych przez nich sond będzie wadliwych, ale szansa na to jest większa niż w przypadku bosha.
A Ja myślę , że najwiecej podrabianych MM i BOSCH sprzedawanych jest na Allegro i zazwyczaj to na nie ludzie psioczą
_________________ i znów to samo: +48,8% w grudniu... ALE... na lokacie jest 8% w rok
panienka w sklepie mowila ze do tego silnika nie ma dobrych zamiennikow i ze trzeba kupic oryginal boscha jak ma dzialac dobrze.
Wyższa cena bosha pewnie i większy zysk dla sprzedających
tez mi sie tak wydaje ale prawie wszyscy psiocza na zamienniki i uniwersalne. zerknolem jeszcze na strone intercarsu i tam maja jakas 4max ale nawet nie slyszalem o takiej firmie do tej pory
_________________ nie rób nic na siłę.weź większy młotek
maja jakas 4max ale nawet nie slyszalem o takiej firmie do tej pory
pod 4max-em intercars sprzedaje swoje badziewie, coś w stylu kagera foty, 90% 4max i kagera to badziew.
Widziałem raz na oczy komplet, sprzęgło 4maxa, w środku była tarcza chyba sachsa i ona wytrzymała a padł docisk, był jakiejś firmy no name.
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
A jakie macie opinie o sondzie NTK/NGK ?
Musze kupic do swojej M30B30 cztero obwodowa...
Zamawialem z 2lata temu kolegom NTK do bmw,honda,opel,ford i smigaja do dzis na nich i sprawuja sie idealnie... http://moto.allegro.pl/it...4_przewody.html