Wysany: 2008-11-17, 16:53 Problem z Hamulcami w E 30 318is
Witam
Mam problem z hamulcami a dokładnie chodzi o to ze wymieniłem tylne nowe tarcze ATE i kolcki ATE i tak przy okazji również szczeki od recznego a to co mnie nie pokoji to to ze przy predkości powyzej 40-50 km słychać jak by sie tarcze tarły napoczątku jeszcze myslałem ze to lozyska ale to na 99% cos z hamulcami przy 80km juz słychać tylko jak trą z tyłu albo klocki albo szczeki sam niewiem polecali mi zebym wyczyscił zaciski lecz to nie pomaga kombinowalem juz na prawie wszystkie sposoby w dodatku samochód pali teraz 20 l paliwa. jesli mieliscie z czyms takim do czynienia poprosze o pomoc...
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-11-17, 17:35
Mam dokładnie to samo u siebie i też nie mam pojęcia co to.... Podejrzewam, że szczęki ręcznego gzieś się zacięły i sobie obcierają. Tyle, że u mnie auto normalnie się toczy i nie ma probleów z jego przyhamowywaniem.
Czekam na diagnozy.
mialem tak w swojej e30 okazalo sie ze te zawleczki ktore trzymaja szczeki poprostu przegnily i szczeki sobie luzno lataly po bebnie, skutkiem tego bylo spadniecie sprzezyny i wpadniecie pomieczy bemben a szczeke, co zaowocowalo kupnem nowych klockow ,tarcz i calego ukladu recznego!
Witam.Popieram przedmówcę. Miałem to samo. W tarczach wygniły otwory blokujące "sworzen" trzymający szczękę chamulcową. Te tzw. tarcze kotwiczne szczęk zakupiłem wraz z kompletem "sworzni" + 4 sprężynki w "3-5-7" we Wrocławiu. Tarcza kotwiczna 47zł/szt. (import na zamówienie z Niemiec). Były spore problemy ze zdobyciem tych tarcz bo nie wysępują w zamienniku. Koszt sworzni+ sprężynki to 43zł. Kontakt telefoniczny z dostawcą "3-5-7" - 602 116 357. Polecam...
Ostatnio zmieniony przez Dantte26 2008-11-17, 22:27, w caoci zmieniany 1 raz
podnieś auto ale bez zaciągania ręcznego sprawdź czy da się kołem kręcić, zaciagnij rczny i ponownie zwolnij i sprawdź czy da się kręcić bez oporów, może zapieczony jest mechanizm rozpierający szczeki nr. 5
http://bmwfans.info/origi...34/ill-34_0330/
i sprężyna powrotna nr. 9 nie ma siły ściągnąć szczęk, nie wraca po zwolnieniu ręcznego wiec trą szczeki często się tak zdarza gdy nie oczyści się elementów przed założeniem nowych szczęk.
może być tak jak mówią przedmówcy spadło zabezpieczenie mocujące szczękę nr. 11 do tarczy kotwicznej lub źle ( za ciasno) wyregulowałeś mechanizm regulacji szczęk nr. 11 i poprostu gdy nagrzeją się tarcze szczęki lekko ocierają.
A przed montarzem nowych szczęk poluzowałeś nakretki kasowania luzu linki ręcznego nr.11
http://bmwfans.info/origi...34/ill-34_0344/
może zwalniasz ręczny a linki sa za mocno napięte i szczeki dotykają bębna?
Tak czy inaczej zajrzyj bo jak spadły zabezpieczenia i jakiś element lata luźno powmdzy bębnem ręcznego a szczękami to załatwisz mechanizm nowe szczęki i uszczodzisz powierzchnię bębna wiec koszty naprawy będą niewspółmierne do dyskomfortu psychicznego spowodowanego słyszalnym tarciem...
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2008-11-18, 00:57, w caoci zmieniany 1 raz
dzięki wszystkim a w szczególności Markowi dziś po pracy działam...
[ Dodano: 2008-11-21, 12:35 ]
zrobiłem wszystko według instrukcji Marka tarcie nadal słychac i nawet byłem na rolkach i hamulce juz nie stawiaja oporu lecz nadal słychac metaliczny szum z tyłu i kontrolka od klocków się świeci a czujniki są też nowe...
nie mam pojęcia co jeszcze moze być...
narazie pojezdze tak troche i zobacze moze sie to wszystko musi ułożyć
[img][/img]