BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Regenerowana maglownica-warto?
Autor Wiadomo
alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-12-16, 19:04   Regenerowana maglownica-warto?

Co o tym sądzicie? Regenerowana maglownica to koszt 400-500 zł. Za używkę od e36 trzeba dać minimum 300-350 i tak naprawde nie wiadomo w jakim będzie stanie.
Czy taka regenerowana maglownica jest warta zachodu? Na czym polega regeneracja? Ktoś miał okazję używać takiego wynalazku?

Czekam na opinie.

Pozdrawiam

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2008-12-16, 19:33   

Ja mam regenerowaną i już 3 lat lata śmigam.
Widziałem na allegro regenerowane po 300zł

alexil 

Wysany: 2008-12-16, 19:49   

I jak, nie sprawia żadnych problemów? Jakieś luzy, wycieki?

A co do ceny to do e30 są po 300 zł, a ja chcę od e36 czyli ok 400 zł.

Pozdrawiam

Miro 

Pomg: 3 razy
Doczy: 07 Maj 2007
Skd: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysany: 2008-12-16, 19:53   

Moja regenerowana wytrzymała 4 miesiące

e30 325i M-Technic2
e30 324TD Touring

alexil 

Wysany: 2008-12-16, 20:00   

Możesz napisać coś więcej? Co się stało, co z gwarancją itp.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2008-12-16, 20:34   

regeneracja polega pewie na wymianie zimmerongow i czego sie jescze da

ale czy wymieniaja listwe badz zebatke czy jakos specjalnie kasuje ustawiaja luz to nie wiem

tez powoli szukam magla od e36

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

alexil 

Wysany: 2008-12-16, 20:37   

No to, że wymieniają wszelakie uszczelniania to się domyślam..... Gdzieś wyczytałem, że toczą i wyrównują listwę, dają jakieś nowe podkładki i tym samym kasują luz. Chciałbym sie dowiedzieć jak to jest naprawdę.

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2008-12-16, 21:14   

tak naprawde jeszcze zalezy od jakosci wykonanej uslugi. jeden smiga pare lat a drugi pare miesiecy..

alexil 

Wysany: 2008-12-26, 12:01   

Cytat:
tak naprawde jeszcze zalezy od jakosci wykonanej uslugi. jeden smiga pare lat a drugi pare miesiecy..

To na pewno.... Więc może ma ktoś sprawdzone miejsce gdzie można kupić regenerowany magiel w miarę sprawdzonej jakości?

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2008-12-26, 12:16   

Wiem tylko że co do regeneracji to w Krakowie na ul.Klasztornej tuż przy moście przy Wiśle

[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen: [/move]

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2008-12-26, 14:11   

Ja kiedys czytałem artykuł na temat regenrowanych części i było tam też o maglownicach.Wniosek był taki, że jak najbardziej warto się tym zainteresować- będzie to z pewnością lepszy wybór niż zakup pierwszego lepszego magla niewiadomego pochodzenia. Niektóre firmy mają takie same normy dla regenerowanych części jak dla nowych.

Guta 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 4 razy
Doczy: 03 Maj 2007
Wysany: 2008-12-26, 14:33   

Ja swoją regenerowałem sam półtorej roku temu,koszt nie wysoki,zadowolenie po regeneracji stuprocentowe :wink: teraz wymieniłem magiel na model z e36 a e30 znalazł nowe miejsce pracy i nadal wszystko jest git,gdzieś nawet opisałem co i jak,poszukam i wkleje.

Pozdrawiam

maruda 

Doczy: 27 Sie 2007
Skd: łomża
Wysany: 2008-12-26, 15:49   

Oni regeneruja listwe, w której zeby sa specjalnie utwardzane i regeneracja(szlifowanie) tych zebów powoduje, że sciera sie materiał utwardzony.
Reszte dopowiedzcie sobie sami.

Info z SR.

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2008-12-26, 18:52   

Nie do końca tak jest jak piszesz,luz przeważnie się da skasować,a co do wycieków to wymiana uszczelek,i przepolerowanie listwy

[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen: [/move]

Guta 

Wysany: 2008-12-26, 20:16   

Może to komuś pomoże:
Magiel z e30

Rozmiary simmeringów to:
26x35x7 2szt
24x37x7 1szt.

Po wyciągnięciu maglownicy z auta odkręcasz śrubę od spodu na klucz 22,pod spodem śruba klucz 17,od góry zciągasz plastik osłaniający i wyjmujesz segera i wysuwasz wałek do góry.
z prawej strony listwy jest zabezpieczenie żeby je wyciągnąć trzeba wyciągnąć odpowietrznik który montowany jest na wcisk.
Natępnie po lewej stronie odkręcasz dekielek(2 śrubki klucz 13) i wyjmujesz podkładkę sprężynkę i tłoczek(nie wiem jak to nazwać)
Listwę wysuwasz w prawo,jeśli jest opór to trzeba stuknąć,wychodzi listwa i kawałek aluminium z uszczelniaczem i tulejką.
Od spodu po lewej stronie trzeba wyciągnąć łożysko,można to zrobić za pomocą śrubki 8 i podkładek(taki prymitywny ściągacz ale łożysko wychodzi sprawnie i bez uszkodzeń).
Prawy simmering usuwamy techniką dowolną Very Happy lewy(ten pośrodku magla polecam wybić kluczem nasadowym o odpowiedniej średnicy z przedłużką,3 stuknięcia i jest na wierzchu.
Trzeci simmering (na wałku) także najłatwiej wybić nasadką.
Montaż uszczelniaczy jest banalnie prosty(dzięki użyciu nasadek i przedłużki oczywiście).
Ja profilaktycznie wymieniłem wszystkie napotkane oringi,koszt znikomy.
Całość składamy w odwrotnej kolejności.
Koszt całej operacji 120zł z olejem i nowymi osłonami drążków.Zastosowałem simmeringi ciśnienowe które są dosyć drogie(25-30zł) ale jak kolega Sarna pisze zwykłe też dają radę,ja wolałem dołożyć te parę złotych i mieć pewność że będzie ok.

Ten opis obejmuje tylko maglownicę która cieknie ale nie ma luzów ani wżerów na listwie,z luzami i wżerami jeszcze nie walczyłem.

alexil 

Wysany: 2008-12-27, 14:01   

Fajny przepis ale mi chodzi również o zlikwidowanie ewentualnych luzów, a tego nie zrobisz domowym sposobem. Uszczelniania nie stanowią problemu. A magiel po regeneracji jest (z tego co się dowiedziałem) po szlifie i pasowaniu listwy, wymianie wszystkich zabezpieczeń i uszczelnień.

Pozdrawiam

Guta 

Wysany: 2008-12-27, 14:07   

Luzy na listwie można skasować za pomocą tokarza i tulejek na wymiar,a szlifowanie listwy jakoś średnio brzmi,lepiej poszukać takiej bez wżerów.

alexil 

Wysany: 2008-12-27, 16:07   

No właśnie sęk w tym, że nie mam za bardzo ani czasu ani chęci ani możliwości zabawy u tokarza, rozkładania magla itp... A zasadniczą sprawą jest to, że w tej chwili nie mam żadnego magla od E36 więc nawet niebardzo mam co regenerować :) Kupowanie natomiast magla z luzami i zabawa z nim jest totalnie bez sensu przy cenie regenerowanego 400 zł....

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: