BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem ze zdjęciem kół
Autor Wiadomo
Andrzej87 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Lis 2008
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-04-22, 16:48   Problem ze zdjęciem kół

Witam :D

Mam następujący problem z przednimi stalowymi kołami:
Za pierwszym razem odkręciłem wszystkie śruby i próbuje zdjąć koło, ale nie schodzi. Traktowanie młotkiem gumowym, psikanie WD40 nie pomaga koła nie chcą zejść. Męczyłem się 4 godziny i musiałem z powrotem wkręcić śruby. :kwasny:
Było to około tydzień temu, od tego czasu prawie codziennie psikałem WD40 w otwory w feldze tak, że WD40 leciało na miejsce gdzie felga styka się z tarczą i piastą oraz z przodu felgi między felgę, a piastę. Dzisiaj w nadziei, że to pomogło odkręciłem śruby, solidnie waliłem gumowym młotkiem po rancie, później już zwykłym młotkiem przez drewno i nic. Jak siedziało tak siedzi i znów skapitulowałem po 2 godzinach. :znudzony:
Tył udało mi się zdjąć po kilkunastu mocnych walnięciach gumowym młotkiem.

Dodam, że felgi były malowane i przy ich zakładaniu trzeba było użyć siły, żeby weszły na piastę. Po zdjęciu tylnych widać, że zapiekły się na otworze centrującym.

Nie wiem czy podejmować kolejną próbę czy jechać do warsztatu. Macie jakieś pomysły jak to zdjąć? Potrzebuję konkretnej porady, żeby nie siedzieć i nie tłuc młotkiem znowu bez rezultatu, bo wtedy wolę pojechać gdzieś.

Aż głupio, żeby nie móc zmienić kół. :wstyd: Myślałem, że zajmie mi to godzinę, bez pośpiechu, a tu tyle czasu już i tylko tył zmieniony. :(

Pozdrawiam :)

ralfsc 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Kwi 2009
Skd: z domu
Wysany: 2009-04-22, 16:57   

Sposoby są i to dwa i to jak najbardziej skuteczne:
1. Długa gruba decha i uderzanie od środka tzn. od strony podwozia, to jest sposób na zapieczone koła jeżeli to nie pomoże proponuje drugi sposób.

2. Popuszczamy śruby, ale nie odkręcamy do końca :D bo szkoda auta. Po tym zabiegu wsiadamy do autka ruszamy i na hamulec wtedy felga napewno zerwie się z piasty, przyjeżdzasz i wtedy powinno się dać sciągnąć.

Sposoby sprawdzone na warsztacie i stosowanie innych nie było konieczne.
Ostatnio zmieniony przez ralfsc 2009-04-22, 16:58, w caoci zmieniany 1 raz  

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2009-04-22, 17:08   

ja tez proponuje 1 sposob, u mnie zawsze skutkował :D

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2009-04-22, 17:19   

albo warsztat i zapłacisz 3zł za zdjęcie koła :) albo jak chcesz się pobawić to sposób 2, poluzowujesz śruby i heja wkoło domu aż nie spadną

mgr inż. Jędrek ;)

High-Tech 
///HTT

Doczy: 12 Lis 2005
Skd: Modlin Twierdza
Wysany: 2009-04-22, 17:21   

Ja proponuję sposób 1, ale na solidnym podnośniku, bo na ory z bagażnika może ci się auto bujnąć.

Z drugiej strony sposób 2 zawsze działa i nawet wole niż sposób 1. Trzeba tylko pamiętać, żeby zrobić to z wyczuciem.

Dasz radę :spoko:

pozdro

Koko 
Nadworny upalacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 21 Pa 2007
Skd: Warszawa-Marki
Wysany: 2009-04-22, 17:31   

ja polecam sposób numer dwa !! ! sam tak czasami ściągam koła !! ! poluzuj wszystkie śruby skręć kołami na maxa i po pierwszym kółku powinna puścić
sposób 1 jest prosty lecz nie zawsze skutkuje

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-04-22, 17:37   

Też polecam 2 sposób, zawsze się poddają : DDD

E30 + E91

Andrzej87 

Wysany: 2009-04-22, 19:19   

Chyba 30 zł za zdjęcie koła. ;/

Robię na żabie i podstawkach, także jest stabilnie.

A może ktoś mi przybliżyć sposób pierwszy z dechą? Walę dechą w koło od strony wewnętrznej? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

Drugiego sposobu się boję i zastosuję go w ostateczności i raczej przejadę 5 metrów, żeby nic nie popsuć, pokrzywić.

Dzięki za rady. :)

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2009-04-22, 19:28   

Andrzej87 napisa/a:
A może ktoś mi przybliżyć sposób pierwszy z dechą? Walę dechą w koło od strony wewnętrznej? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

Tak,właśnie tak się zdejmuje zapieczone felgi.Psikanie WD nic nie da.

ralfsc 

Doczy: 19 Kwi 2009
Skd: z domu
Wysany: 2009-04-22, 20:11   

co do pierwszego to na odkręconych śrubach trzeba uderzać dechą w koło może puści może nie zależy jak bardzo jest zapieczone.
Drugiego nie masz się co bać felga nie spadnie z piasty a poprostu się od niej oderwie, trzeba delikatnie popuścić śruby a nie wykręcić :) .
Więc opcja numer dwa napewno poskutkuje musisz ruszyć i zahamować jak felga się zerwie z piasty usłuszysz charakterystyczne puknięcie wtedy uda Ci się zdemontować koła.
powodzonka.

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-04-22, 20:28   

Sposób nr 2 sprawdzony i w moim przypadku, szkoda się szarpać z dechą :spoko: Nie ma bata, muszą zejść. Nie ma co się obawiać.

w.i.k.t.o.r 

Doczy: 26 Lut 2009
Skd: malopolska
Wysany: 2009-04-22, 20:43   

U mnie byla najpierw druga metoda a pozniej porzadne uderzenie gumowym mlotkiem od wewnatrz i kolo spadlo.

MajekWWA 

Doczy: 04 Sty 2009
Skd: WF
Wysany: 2009-04-22, 21:17   

miałem to samo z alusami na przodzie
długa decha i młotek pomogły

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2009-04-22, 21:24   

Załóż spodnie na kant, białą koszule i jedź do wulkanizacji powiedz zeby zmienili :lol:

emeryt style :D :D

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Wysany: 2009-04-22, 22:02   

a jak juz zdejmiesz, to potem polecam smar miedziany pod sruby i na otwor centrujący. koła schodza jak marzenie

wojtaq 

Pomg: 10 razy
Doczy: 17 Lut 2006
Skd: Jaworzno
Wysany: 2009-04-22, 22:12   

tak jak koledzy mówią : jakiś kawał dobrej dechy,może być klocek byle naprawde wytrzymały , od strony wewnętrznej koła dajesz tylko klocek musi być na tyle duży żeby nie był na samej oponie tylko zachodził na felgę bo inaczej będzie sprężynować opona i można sobie prać a to nic nie da
wystarczy że podłożysz żabę i można prać dużym młotem
sposób na jazdę z odkręconymi śrubkami ostatnio u mnie na warsztacie nie poskutkował w volvo s40 , tylne koło nie puściło
ja u mnie niekiedy biorę młot i jak już wielkie nerwy mam to wale mocno od strony zewnętrznej po feldze ale nie po rancie tylko jakby po bębnie , tylko trzeba wiedzieć czy felga nie jest zbyt miękka bo może się skrzywić ale jeśli jest mocna to można również prać i wtedy zejdzie na pewno
jak ściągniesz to bardzo dobrze oczyść piastę papierkiem ściernym i szczotka , nasmaruj miedzią w sprayu albo białym smarem i pilnikiem delikatnie przeszlifuj felgę
324dA

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2009-04-23, 00:19   

Andrzej87 napisa/a:
Chyba 30 zł za zdjęcie koła. ;/

no proszę Cię bez przesady, 20 to ja płaciłem za przekładkę opon z wyważaniem :)
miałem tą samą sytuację co Ty, trochę sie powkurzałem w końcu zapakowałem koła do bagażnika, wulkanizator, 6zł za zdjęcie i założenie i do widzenia
a co się młotkiem nawalili to ich :)
oczywiście nie mówisz że nie chcą zejść, tylko normalnie grzecznie przyjeżdżasz na wymianę kół bo "Ci się nie chce" :)
pozdrawiam

mgr inż. Jędrek ;)

Pawel735 

Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2009-04-23, 09:50   

Z tym nawalaniem młotem po felgach to radziłbym uważać bo istnieje poważne ryzyko ich skrzywienia.

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2009-04-23, 11:43   

Pawel735 napisa/a:
Z tym nawalaniem młotem po felgach to radziłbym uważać bo istnieje poważne ryzyko ich skrzywienia.

dokładnie tak...jeśli o przód chodzi to podpowiem coś innego. Wkładasz np. drewniany klocek pomiędzy koło a nadkole i skręcasz kierom tak aby klocek zpychał felge z piasty...działa na 95%... jeśli jednak jesteś w tych 5% polecam jak wspomniano zerwać felgi z piasty na aucie po popuszczeniu szpilek felgi...tylko bez szaleństw...skuteczność 100%...

Andrzej87 

Wysany: 2009-04-23, 15:23   

Ja płaciłem koło 110 zł, za zdjęcie kół, starych opon i założenie nowych i założenie ich na samochód plus wyważenie i nowe zaworki.

Popróbuje jednak z lekkim poluzowaniem śrub.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-04-23, 16:58   

to ile ty masz kol w aucie :D .... cena Warszawska :D u mnie przekladka na stalowe to 50 na alu 70.

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2009-04-23, 19:01   

Ło to u mnie zmiana opony 10zł z wyważeniem bez wzgledu czy alu czy stal za szt :D

powietrze gratis :lol:

emeryt style :D :D

seba19862 

Doczy: 11 Lis 2008
Skd: Gołdap
Wysany: 2009-04-23, 22:49   

ja to odkrecam podnosze i kopie w lewa strone i w prawa zawsze schadza

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Doczy: 04 Lut 2007
Skd: czestochowa
Wysany: 2009-04-26, 04:31   

jejku siadam przed odkreconym kolem patrzae na nie i z buta naraz wale w kolo . przekrecam o pare stopni i znow i tak do bolu . jezeli nie schodzi to przyjezdzam do mechaniora i pije kawe i za 10 minut gotowe :D
Ostatnio zmieniony przez lokiecgb 2009-04-26, 15:59, w caoci zmieniany 1 raz  

ToR_GT 

Doczy: 28 Gru 2008
Skd: WOT
Wysany: 2009-04-26, 14:24   

Też tak miałem przed zimą nie chciały przednie koła się zdjąć z piast poluzowałem sróby jeźiłem i nie chciało puscić więc wziałem dechy i młota od wewnatrz i zeszła teraz nasmarowane nie ma problemu ze zdejmowaniem

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: