Witam koledzy. zabralem sie jakis czas temu za zalozenie elektryki szybera. na moje nieszczescie cos poszlo nie tak... teraz nie moge schowac dachu, dziala tylko w pozycji uchylnej. nie mam juz pojecia co sie dzieje- chcialbym poprostu zamknac go w tym momencie. linki niestety juz przestawione...
potrzebuje pomocy kogos z okolic Warszawy w zlozeniu tego bo juz stracilem wszelka nadzieje ((
pozdrawiam, Bartek
_________________ Życie bez wymarzonego samochodu wydaje sie trudniejsze...
Wytłumacz dokładnie co i w którym momencie nie działa? Może wrzuć jakieś foty, jeżeli to pomoże.
Ale prawdopodobnie odkręciły Ci się dwie śrubki od szyn, które to przytrzymują linki w swoich torach (żeby nie wyskoczyły w górę).
to jest bardzo mozliwe, bo jak chce schowac szyber "do tylu" to linki wyskakuja ze swoich szyn... nastepna sprawa jest taka ze moim zdaniem za wysoko jest blat od szyberdachu podczas chowania sie bo stawia opor i nie chce za bardzo sam zejsc do dolu- trzeba go wcisnac...
Nie pamietam juz dokladnie jak skladalem moj szyber ale moze cos pomoge;)
Jak jest uchylony szyber to mozna sciagnac podsufitke z niego, pozniej odkrecasz 4 sroby trzymajace szyber ( torxy ) sciagasz go i mozesz dokrecic szyny.
Kolejnosc skladania odwrotna do rozkrecania
_________________ Bylo:
E36 328 qpe '95
E30 325 m Tech II '89
Jest
E30 318 '91
E30 325 m Tech II '89
myslisz ze jak zaloze cala szyne i jak mniej wiecej to poskladam to bedzie sie normalnie chowal dach i jakos go zamkne chociaz na zime zeby mi nie przeciekal?
NIEROB NIC NA SILE!!! musisz ustawic to cos co odpowiada za wychylanie dachu w druga strone to ci sie schowa, a linki beda wystawac bo nic ich nie trzyma najlepiej jak by ci ktos pomogl, ja ze swoim meczylem sie sam ponad 7godzin bo mialem 2 rece zamalo, za 2gim razem poszlo szybciej bo kolega mi pomogl poprostu przytrzymal te linki podczas zamykania a dach sie schowal to widac na poczatku chowania sie dachu czy dobrze wchodzi ( przy twoim ustawienu pewno sie przyrysowal - musisz kombinowac zeby zszedl nizej), jak zrobisz dobrze to zostanie ci przykrecic te oslonki co przytrzymuja te linki i szyber smiga niestety nierobilem fotek a szkoda bo by ci to wiecej powiedzialo
[...]Jak jest uchylony szyber to mozna sciagnac podsufitke z niego, pozniej odkrecasz 4 sroby trzymajace szyber ( torxy ) sciagasz go i mozesz dokrecic szyny.[...]
Żadnych podsufitek nie musisz ściągać
Wystarczy uchylić szyber do góry, następnie napychając go w odpowiednią stronę (z góry lub z dołu - w zależności od problemu) dokręcić (od dołu z kabiny) dwa tylne torxy. Po tym szyber powinien już wystarczająco opadać i się unosić.
Jeśli chodzi o linki, to po schowaniu szybra w dachu masz od góry kilka (4 lub 5 w każdej szynie) małych śrubek na gwiazdkowy. One przykręcają blachy trzymające linki w swoich prowadnicach. Proponuję odkręcić te blachy, przeczyścić szyny oraz linki, następnie nasmarować i ponownie wszystko pięknie złożyć. Przy okazji możesz sprawdzić, czy ustawienie oraz naciąg tych linek względem silniczka jest prawidłowe - czyli czy w odpowiednim momencie jest przerwa w pracy silniczka.
Powinno chodzić bez zarzutu
Jak coś, to pytaj.