BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Mega Mega Problem z M50B20 w E30:::.
Autor Wiadomo
zytko 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Mar 2008
Skd: Halinów
Wysany: 2010-05-08, 00:51   Mega Mega Problem z M50B20 w E30:::.

Witam. W listopadzie ubiegłego roku kupiłem E30.Mam problem z przeszczepionym silnikiem M50B20 do mojej E30. Borykam sie z nim już bardzo długi czas i nikt nie może sobie z nim poradzić.
Wymienie w podpunktach co sie działo po kolei z tym silnikiem:

1. Podczas kręcenia bączków silnik zerwał mi się z poduszek co spodowało, że wiatrak stanął dęba i beta przegrzała się do czerwonego pola...poleciała krew.

2. Następnego dnia podczas odpalania nastąpił strzał w kolektor i z pod maski wyleciała czarna chmura spalin...czuć było nie przepalone paliwo. Samochód zaczął się dławić, prychać, strzelać, tak jakby nie chodził na 1 lub 2 garach, z wydechu wydobywał się ogień i czarne spaliny, czuć było benzynę a z pod maską słychac było strzały w kolektor tak jakby nie przepalała paliwa. Zalewał się. (tak jest do dziś). [BMW NIE POSIADA LPG!!!!]

3. Wynik po podłączeniu pod komputer był następujący:
-czujnik położenia wału
-czujnik biegu jalowego
-przepływomierz

4. Zmieniona została sonda lambda, czujnik położenia wału, dwie świece, poduszki i łapy pod silnikiem i wszystko bylo dobrze przez 4 dni. Historia się powtórzyla strzał, chmura..itd

5. Silnik został podpięty drugi raz pod komputer z wynikiem:
-czujnik wałka rozrządu
-przepływomierz
-czujnik biegu jałowego
-napięcie

Podpinałem komputer i przepływomiez z silnika 2.0 i 2.5 M50 z mizernym skutkiem, nic to nie dawało. Nieuczciwy okazał się mechanik, któremu powierzyłem samochód. Dzisiaj podczas sprawdzania cewek okazało się, że 4 świece byly totalnie zalane wodą i chyba nie wyciągane od nowości. Usterkę usunąłem wysuszyłem, założylem nowe świece i 2 nowe cewki i spowrotem jest to samo. Sondę lambda przespawałem tak, żeby nie kolidowała z karoserią i dobrze zmasowałem. Swap byl kiepsko zrobiony musiałem go poprawiać.
Problem dalej trwa, jutro bedę kasował błedy na komputerze może cos to pomoże.

Dlatego pytanie do was czy kiedykolwiek mial ktos taki problem z tym silnikiem lub czy ktoś jest w stanie rozwiązać tą łamigłowkę, która napedzila nerw już nie jednej osobie????????

Powtórze Problem:
BMW dławi się, strzela w kolektor, metaliczne strzały z silnika, kopci na czarno, nie przepala paliwa, strzela ogniem, nie chodzi tak jakby na 1 itd garach, faluje na obrotach, śmierdzi paliwem, zalewa się... :help: :help:

Czekam na odpowiedzi, Pozdrawiam ;]

[ Dodano: 2010-05-08, 00:55 ]
Ps. podczas odpinania komputera wykrylem następnego babola, a mianowicie komputer walał się nie przykręcony i był bardzo ciepły. O ile sie orientuje komputer powinien być zimny. Komputer jest Bosh'a.....

szwangru2 

Pomg: 30 razy
Doczy: 13 Gru 2008
Skd: Grójec
Wysany: 2010-05-08, 16:40   

zytko napisa/a:
Ps. podczas odpinania komputera wykrylem następnego babola, a mianowicie komputer walał się nie przykręcony i był bardzo ciepły. O ile sie orientuje komputer powinien być zimny. Komputer jest Bosh'a.....
to znalazłeś usterkę ,przymocuj solidnie sterownik żeby miał dobre połączenie z masą .Co do pracy silnika na 5 cylindrach to najpierw sprawdż czy na pomiędzy złączem sterownika a cewkami nie ma przerwy w przewodzie . Kolejna rzecz do sprawdzenia jeśli kable są w porządku to sterownik ponieważ czasem pada jeden z tranzystorów dający impuls na cewkę.

zytko 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Mar 2008
Skd: Halinów
Wysany: 2010-05-10, 01:10   

jutro lub we wtorek bede podpinal bmw pod komputer zobaczymy jakie usterki wyskoczą...przymocuje też solidnie komputer... napisze czy coś się zmieniło.
Halinów

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: