własnie zamierzamy kupic dla dziewczyny 318 TDS, ale nie mając doswiadczenia w dieslach proszę o porade.
Na co zwrócic uwage przy kupnie takiego auta ? Chodzi mi o mechanikę. Jak poznać czy np. turbina jest sprawna?
Są podobno sposoby na sprawdzenie kompresji, wyjmując bagnet na pracującym silniku. Ale co to da ? Co ma się stać ?
Będę wdzięczny za kazdą podpowiedź.
Myślę, że zacznij od spr czy nie ma zaworka zwrotnego na wężyku przed pompą wtryskową. Jeśli jest oznacza to, że jest nieszczelność lub pompa tak wyeksploatowana, że paliwo się cofa i są problemy z odpalaniem po dłuższym postoju. Jeśli chodzi o turbinę niech ktoś "doda gazu" i sprawdź czy puchnie wąż co łączy rurę IC z kolektorem dolotowym. Jeśli nie to turbo już słabo pompuje. Przy okazji możesz ściągnąć ten wąż łączący ową rurę (są tam dwie opaski) i sprawdzić czy dużo oleju jest w dolocie. Przy gaszeniu zwróć uwagę, czy nie telepie i czy nie hałasuje (dwumas). Miałem takiego TDS'a generalnie auto ok. Dynamika słaba. Wymieniłem świece żarowe, aku i bezproblemowo odpalałem auto zimą. Generalnie proponowałbym jakieś 318i plus instalacja gazowa. Tds'y to stare auta z dużymi przebiegami, więc prawdopodobieństwo regeneracji turbo lub pompy jest bardzo duże.
Pozdro!
_________________ BMW e46 328i touring
Vw T-3 Caravelle C 1.6TD
Wysłany: 2013-01-28, 20:49
po 200-250tyś czeka cię wymiana łańcucha rozrządu co się wiąże ze ściągnięciem głowicy. Jak nie chcesz mieć problemów i nie chcesz poznawać wszystkich warsztatów w okolicy to nie kupuj.Jak już to 1.6 a najlepiej 1.8is LPG jak ma być tanio.