Ciagle o tym mowiny a ja sie zastanawiam czy jest jakas specjalna procedura.
Czy wystarczy wypiac aku na noc i gotowe (ja dotychczas tak robilem). Swoja droga to na jak dlugo trzeba wypinac aku aby zresetowac komp. Czy wystarczy wypiac na 5 min. czy trzeba dluzej.
PZDR
_________________ 80' E21 323i
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-04-27, 12:06
na pewno można to zrobić na kompie diagnostycznym, a w garażu, jak odepniesz aku na 10-20 minut, to wystarczy - nie wiem czy jest jakaś inna procedura
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-04-27, 12:34
własnie tego szukałem, więc i tak wkleje co napisał Frank
"Wielu ludzi popełnia ten błąd ,ze odłącza aku na pare chwil i wydaje im się,ze to prawidłowo wykonany reset DME . Niestety , jest to nieco bardziej złożona procedura -
1) odłączamy aku - najpierw minus , potem plus
2) zabezpieczamy aku ,zeby kable w zaden sposób go nie dotkneły wywołujac spiecie
3) przekrecamy stacyjke w pozycje 2
4) teraz musimy połączyc kable aku na przynajmniej 10 minut - to spowoduje zresetowanie kondensatorka ECU/TCU
5) po upływie tych, dajmy na to 15 minut , wyjmujemy kluczyk ze stacyjki, na nowo podłączamy aku : "+" potem"-"
6) uruchamiamy silnik i pozwalamy mu chodzic na biegu jałowym przez 5 minut
7) wyłączamy go na , ponownie, 5 minut
teraz uruchamiamy ponownie i ruszamy - na najnizszym mozliwym biegu
( zaleznie od typu skrzyni ) przyspieszamy przez cały zakres obrotów( do przynajmniej 5000 rpm) i potem pozwalamy autu samodzielnie wytracic obroty az do obrotów biegu jalowego - i tak trzykrotnie
9) nastepnie znów zatrzymujemu auto i pozwalamy pracowac na biegu jałowym przez 5 minut
gotowe!"
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
aby spełnić punkt 7, trzeba by stanąć przed przystapieniem do tej procedury, na prostym odcinku, a nie tak jak ja w podziemnym garażu, do którego zaraz ide podpiąć akumulator:/
do 6 punktu spoko, ale pozniej schody, bo musze wrzucic wsteczny, na dwa razy cofnąć i wyjechać z hali pod górke i na 2 biegu dojechać pod brame wyjazdową na osiedlu (cała droga pod górke) później za bramą na 1 i 2 biegu do świateł i dalej już jestem na głównej prostej, na której co 500 metrów sa światłą:/..................wieć chyba pojade na pas startowy, aby to wszystko zrobić punkt po punkcie:/
Witam. A ja troche przekrece pytanie. Co w ogole daje reset kompa
tez sie podpinam do tego pytania
poza tym mam inne pytanko, mam wyjęty akumulator i czy odrazu moge przejsc do punktu 3 z pominieciem wczesniejszych punktow, czy najpier podlączyc odpalic, wyłączyc i dopiero całą procedure przeprowadzic od początku do końca???
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-04-28, 08:03
Cooba napisa/a:
Co w ogole daje reset kompa
usuwa wszelkie ważne i nieważne "śmieci" z pamięci kompa - bo, żeby to zrobić w ASO, trzeba wybulić w serwisie kilkaset złotych...
jak się mylę, to niech mnie ktoś poprawi...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
yo!
Teraz na zlocie bedzie mozna sie podpiąc pod komputer za pare zł skasuja błedy i zrobia kilka innych pierdoł przynajmniej tak sie deklaruje diler BMW niejaki Posłuszny
pozdro
usuwa wszelkie ważne i nieważne "śmieci" z pamięci kompa - bo, żeby to zrobić w ASO, trzeba wybulić w serwisie kilkaset złotych...
jak się mylę, to niech mnie ktoś poprawi...
Kasuje tzw. ADAPTACJE SYSTEMU .Jak wiadomo kazde elementy silnika ulegaja zuzyciu, a komputer nadaza za tymi zmianami i utrzymuje system na najwyzszych parametrach przez caly okres uzytkowania. Kazda wymiana elementow sterowania ,czujnikow itp. zakloca ten proces i wlasnie wtedy wskazany jest reset. Po takiej czynnosci komputer uczy sie wszystkich parametrow pracy silnika ,dlatego wskazana jest jazda autem przy roznych predkosciach i obciazeniach silnika.
Kolego!!
adaptacyjen uklady sterownia silnikiem sa dopiero od konca lat 90!!zarowno skrzynie biegow jak i sterwoniki silnika!!powodem tego jest jak mowisz ciagle zmieniajaca sie struktura urzadzen odpowiedzilanych za emisje spalin (sonda lambda,przeplywomierz)!!chodzi to o spełnianie norm EURO jak kolega marcin pisze-auto jego to e30 czy e 21 tak jak w opisie wiec w nim sterwonik jest analogowym elementem wykonawczym-nie ma zadnej funkcji adaptacyjej wiec to tutaj jest zbedne!!nawet wstarszych modelach e36 adaptacji sie nie przeprowadza-dopiero w układach siemensa ( i to MS42) mozna wykonywac adpatacje!!
po 2.
zadne sciaganmie klem na noc nie spowoduje CAŁKOWITEGO skasowania adaptaji-ja wiekszosc tutaj osob przebywajacych przeciez wie ze informacje w cyfrowym sterowniku oraz błedy czesto zapisywane sa w pamieci EEPROM wiec nie jest miozliwe skasownaie błedow a juz nie mowie o adaptacji sciagnieciem klemy-jedyne co mozemy sobie skasowac to licznik dziennych KM i zakodowac radio
Adaptacje to "przygotowanie" sterwonika na przyjecie nowych informacji z poszczegolnych podzespołow i nie mozna od tak sobie wywolac tego sciagajac kleme-trzeba odpowiedni sterwonik przygotowac do funkcji "przyuczenia"!
Marcinie!!
w twoim wypadku resetowanie komputera raczej nie ma wiekszego znaczenia (oczywiscie jezeli chodzi o e21 czy e30-z tego co chyba widzialem na zlocie w tarnowie)-nie ma on wskazan adaptacyjnych natomias jest to sterownik nie cyfrowy a analogowy wiec moze to tylko spowodowac kasownmie błedow ktore sa zapisane w pamieci sterownika!!!Sterowniki analogowe NIE MAJA adaptacji!!byc moze moga miec jakies błedy spowodowane błednymi porownaniami z elektroniczych ukadow wtrysku paliwa-niestety sa to jedne z pierwszych motornicow czyli nie sa zbyt dopasowane jezeli chodzi o samodiagnoze!!
natomias jezeli po resecie kompuitera zauwazasz roznice znaczy to ze cos masz nie w porzadku z autem!!!zazwyczaj w starszych typach ukladow wtryskowych objawia sie to albo zwiekszonym apetytem na paliwo albo nierowna praca silnika!!niestety w tym przypadku jestesmy skazani na niedopracowanieprogramow w sterownikach!!wiec jezeli resetowanie komputera pomaga na jakis czas musisz głebiej zagladnac w sterowanie silnika w twoim aucie!!
Jezeli natomias chodzi o auta nowsze to sprawa wyglada troche inaczej..jedna chyba interesuje cie opis tych o ktorych napisalem!!jezeli cos wiecej to napisze
W takim razie co to za procedura ktora opisal Robocop? Jakas bzdura i nie warto sobie tm glowy zaprzatac, czy to dotyczy nowszych samochodow?
Mirek napisa/a:
Jezeli natomias chodzi o auta nowsze to sprawa wyglada troche inaczej..jedna chyba interesuje cie opis tych o ktorych napisalem!!jezeli cos wiecej to napisze
Pisz pisz, to ze Marcin dzis jezdzi E30 to nie znaczy ze kiedys sie nie przesiadzie na E46 Napisz dokladnie jak to powinno wygladac w przypadku nowszych modeli, i czy dobrze rozumiem ze wszelkie uczenie kompa np w E30 mozna miedzy bajki wlozyc i sie tym nie przejmowac, tylko podlaczac akumulator i jezdzic? Jak w takim przypadku kasowac bledy? Tylko przy pomocy interfejsu?
A tak apropo jedyne co daje zwieranie klem po odlaczeniu kompa to wywolanie zwarcia co objawia sie rozladowaniem aku. w zegarach i wydaniem pare zloty na nowe
w sumie mozna to nazwac jakas tam adaptacja lub raczej kasownaiem jakichs tam błęów ktore sterownik nie interpretuje jako samodiagnoze-mowiac prosto-świrowanie komputera!!
Adaptacje w nowszych modelach powinno sie wykonywac ZA KAZDYM razem gdy wymieniamy jakis element ktory ma wpływ na emisje spalin (ehhh normy EURO daja o sobie we znaki!!)W nowszych autach w 70% ludzie ktorzy pisza pragram skupiaja sie nad ekologia (ulakdy recylkulacji spalin,nadmuch kolektora wydechowego w celu szybszego rozgrzania katalizatora-opel ecotec itp)i niestety w tych modelach tylko urzadzenie diagnostyczne pozwala na prawidłowe przeprowadzenie calego procesu adaptacji!Jezeli chodzi o zwieranie klem-nie powinno sie tego robic gdyz w autach moga wystapic roznie uklady podtrzymywania zasilnia (BMW-ground modul)-nawet do 10 minut ma czas wygaszania sie wszystkich odbiornikow w samochodzie!!
Dosc czesto własnie przez zwieranie klem lub stopniowe rozładowanie sie akumulatora prowadzi do uszkodzenia sterwonika poduszki powietrznej!!!
Moje pytanie odnosi sie do E30 320i z Motronickiem 1.3. Chcialem zrobic reset komputera poniewaz podczas inspekcji silnika zauwazylem, ze wtyczka od sondy Lambda byla wypieta a zatem silnik pracowal bez niej. Po wpieciu wtyczki chcialem zrobic reset aby komp juz wiedzial, ze wszystko jest OK.
adaptacyjne uklady sterownia silnikiem sa dopiero od konca lat 90!!zarowno skrzynie biegow jak i sterwoniki silnika!!powodem tego jest jak mowisz ciagle zmieniajaca sie struktura urzadzen odpowiedzilanych za emisje spalin (sonda lambda,przeplywomierz)!!chodzi to o spełnianie norm EURO jak kolega marcin pisze-auto jego to e30 czy e 21 tak jak w opisie wiec w nim sterwonik jest analogowym elementem wykonawczym-nie ma zadnej funkcji adaptacyjej wiec to tutaj jest zbedne!!nawet wstarszych modelach e36 adaptacji sie nie przeprowadza-dopiero w układach siemensa ( i to MS42) mozna wykonywac adpatacje!!
W przypadku samochodów BMW układy sterowania silnikiem, w których część parametrów pracy podlega adaptacji, wprowadzono już w roku 1986. Były to pierwsze układy Motronic 1.1 i Motronic 1.3, stosowane do sterowania silników M20, M30 i M40. Adaptacja w tych sterownikach dotyczy następujących elementów sterowania:
- skład mieszanki na biegu jałowym,
- skład mieszanki przy częściowym obciążeniu,
- współczynnik wypełnienia impulsów dla nastawnika biegu jałowego,
- włączanie i wyłączanie zaworu filtra z oparami paliwa.
Czy jezeli moja wersja (325i `87) nie ma fabrycznie kata, a mój komp to Bosch Motronic ML3.3, to czy w takiej sytuacji wogole ma sens cos takieigo jak rest kompa
Przypominam że sondy nie mam FABRYCZNIE
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...