chcę odnowic jedna plastikową część, da sie to zrobić jakąś pastą polerską? są tam małe ryski, chce aby było gladkie, wygladało jak nowe. da sie wogóle zrobić coś takiego?
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-11-09, 20:06
ostatnio polerowałem plastik
no więc od papieru 2500 i tak zostaną rysy ale aby pozbyć się głębszych zarysowac należy użyć papieru. Kilka razy przejechac spłukac przejechac i spłukać. A potem dłuuugo i namiętnie pastą polerską usuwac ryski po papierze. Pasta moze być automax ale polecałbym łagodniejszą. To jest sposób domowy.
A najlepiej jak masz szlifierkopolerkę (czy stołową czy w nakładce na wiertarkę) to normalnie pasta zielona w kostce na polerkę i jedziesz na sucho ... efekt powinien być ok tylko nie dusić mocno ... Filcem nie polecam bo raczej za twardy ... będzie polerował miejscowo i powiechchnia się pofaluje
Wysany: 2006-11-09, 20:23
Do tego sposobu z polerką(najlepsze wg mnie jest futeko do wiertarki ewentualnie dużego bocha) polecam paste Tempo...
Trzeba też uważać z obrotami...jak sie ustawi na zbyt dużo i chwile dłużej w jednym miejscy sie przytrzyma to można przypalić...
PozdrOOfki...
_________________ gg.8917719
Gdyby Bóg popierał przedni napęd To chodzilibyśmy na rękach....
Pomg: 1 raz Doczy: 12 Wrz 2005 Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2006-11-09, 21:21
Końcówke kupisz w każdym większym super markecie w dziale do czyszczenia auta...
no możesz ręcznie ale to już kosmicznie długo Ci zejdzie...bo to trzeba polerować i po lerować aż do momentu że efekt Cie zadowoli..
Jak chcesz ręcznie to miękka szmatka(dużo szmatek... )i ja bym proponował z dwa razy do połusku wypolerować pastą Automax(taka nieduża zielona tubka..chyba 3 zeta kosztuje)a później pasta Tempo(biało niebieskie opakowanie 8 zeta) i polerujesz tyle razy aż Cie efekt zadowoli..
Tylko pamietaj żeby w miare często zmieniać szmatke żeby nie polerować już taką w którą sie już pasta wtarła bo jeszcze dłużej Ci zejdzie...
A jeśli wiertarką,to zakładasz tą końcówke(duże okręgłe puchate.. )nakładasz paste na to futerko(i jeśli wiertarką to tylko Tempo...nie używaj tej drugiej) ustawiasz jak najmniejsze obroty na wiertarce i polerujesz... co jakiś czas ja już będzie połys dodaj troche pasty...
PozdrOOfki...
Pomg: 1 raz Doczy: 12 Wrz 2005 Skd: Pacanów..... :))))))
Wysany: 2006-11-09, 22:44
Dokładnie...
Papierem sie równa tylko powierzchnie na których jest lakier bezbarwny...
Wtedy pastą na mokro przywraca mu sie połysk...
Z plastikiem może być lipa...próbowałem plekse wyrównać papierem ale już nie dało sie wypolerować...więc sądze że z plastikiem może być podobnie...
PozdrOOfki...
ja wam powiem tak, mojej lasce wylał sie lakier do paznokci w torebce, oczywiscie zalało wszysto cosie dało m.in. ekran komórki. Plastik na tym ekranie strasznie zmatowiał. Wziołem Automaxa , ktorym jade moje 7nastki, filcową szmatkę i zacząłem pucować. 1,2,3, pródba i nie było widać efektu, ale po 4,5, 15 razie wyraźnie zaczęło schodzić, w sumie to zajęło mi jakąs godzinkę, ale ekren jest jak nowy , POLECAM Automaxa i szmatke filcową + troche wolnego czasu i chęci.